Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

2x achter elkaar aardappelziekte tomaten, grond aangetast?


Claudy

Aanbevolen berichten

IMG2017072911332327611502033196.jpgHallo medetuinierders,

Heb sinds vorig jaar een volkstuintje en hierin tomaten en komkommers geteeld. De jaren ervoor waren mijn tomaten buiten onder een afdakje en dat ging goed.

Vorig jaar was waarschijnlijk het probleem te vochtig door slechte ventilatie ( een open deur, geen raampje). Nu in mijn plastic kas raam gemaakt. Alleen probleem was een gescheurd dak tijdens een paar dagen regen. Tomaten laten drogen en het dak weer gemaakt.

Mijn vragen zijn:

1. Kan ik nog wel tomaten kweken ij de kas, of moet ik alleen een afdakje maken?

2. Is de grond besmet, zo ja oplossingen? In pot kweken?

3. Kan ik in mogelijk besmette grond andere groentenkweken?

4. Welk vreterij is er aan de tomaten?

 

Graag jullie advies!

IMG2017072911314169001502033216.jpgIMG2017072910581438851502033242.jpgIMG2017072910160492771502033276.jpgIMG2017072910165454751502033315.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

De aantasting van de tomaten lijkt op vraat. Zie je nooit beestjes?

Dat zwarte dingetje zou een rupsenkeutel kunnen zijn.

 

Kun je een overzichtsfoto van de plant maken?

Dan is duidelijker of bijvoorbeeld alleen een paar oude bladeren afsterven.

Heb je de test gedaan?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraat komt mij bekend voor en is afkomstig van de rups van een nachtvlinder (Turkse uil). Vorig jaar kwam ik tot mijn verbazing voor het eerst enkele egaal groen gekleurde rupsjes tegen die zich tegoed deden aan onrijpe tomaten. Tot dan wist ik niet dat ook tomaten last konden hebben van rupsen.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Turkse_uil

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tomaten zien er voor mij niet uit als phyto-aangetast. En het blad lijkt voor mij gewoon oud, aan het afsterven blad dat ik zou wegknippen. Ikzelf zie er geen phyto in, maar ik heb geen ervaring (en ik hoop dat dit nog lang zo blijft) met phyto.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jawel op de een na laatste foto duidelijk phytophthora. Ik vind ook rupsen op de tomaten dit jaar..in de avond kan je ze zoeken, overdag vind je ze verstopt op de nerven van de bladeren bv. of tussen de tomaten zelf.

Wat betreft je andere vragen: Laat eens een foto zien van het kasje? Kan je hebt kasje gemakkelijk verplaatsen..dat zou een optie kunnen zijn. Ik weet niet hoelang deze ziekte in de bodem blijft. Andere groente zou geen probleem moeten zijn.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vragen zijn:

1. Kan ik nog wel tomaten kweken ij de kas, of moet ik alleen een afdakje maken?

2. Is de grond besmet, zo ja oplossingen? In pot kweken?

3. Kan ik in mogelijk besmette grond andere groentenkweken?

4. Welk vreterij is er aan de tomaten?

 

De bladeren op foto 4 en 5 zijn door Phytophtora aangetast. Ik ben op dit moment ook heel actief om de bladeren en tomaten van de buitentomaten te screenen op deze plekjes. Dan gaan ze er meteen af, want dit zijn belangrijke infectiebronnen. Phytophtora infestans overleeft uitsluitend in levend plantenweefsel. Dat betekent dat deze bladeren op de composthoop kunnen. Ook aangetaste tomaten kunnen gewoon op de composthoop, omdat deze in de winter zullen verteren.

N.B. voor aardappelen is het een ander verhaal. Phytophtora kan hierin overleven, omdat de aardappelen in de grond zitten en afhankelijk van diepte en mate van vorst intact kunnen blijven. Dat je voor aardappelen daarom zeker vruchtwisseling moet toepassen volgt hieruit. Zie maar eens wat er kan gebeuren met een overwinterde geïnfecteerde aardappel die gaat uitlopen in het voorjaaar:

 

Antwoorden op jouw vragen:

1. Je kunt volgend jaar gewoon tomaten kweken in de kas. Phytophtora overleeft niet op dode plantenresten in de grond. Er zijn daarentegen nog andere belagers van de tomaat, die dat wel kunnnen zoals diverse bactieriën en schimmels, zoals de veroorzaker van kurkwortel. Als de planten geen andere ziektes hebben ontwikkelt dit seizoen, kun je gerust volgend jaar opnieuw tomaten telen in de kas.

Een afdakje helpt om de tomaten droog te houden, maar ook opspattende regendruppels kunnen een probleem zijn. Plastic warmt in vergelijking met glas minder snel op. Hierdoor blijven de condensatiedruppels door afkoeling in de nacht langer op het plastic zitten. Als je tomatenbladeren hier tegenaan hangen, is dat gunstig voor de kans op Phytophtora ontwikkeling. Ik zorg er zelf altijd voor dat de bladeren/tomaten niet tegen het glas of plastic hangen. Goede ventilatie helpt natuurlijk ook om de boel snel te laten drogen.

2. Je grond is niet besmet, maar in potten kweken geeft ook leuke mogelijkheden. Dit jaar ook gedaan, gaat prima en je kunt de potten buiten zetten bij mooi weer en in kas zetten bij slecht weer. Wel tijdig toppen, anders wordt het heen en weer lopen een probleem.

3. N.v.t je grond is niet besmet met Phytophtora.

4. Ik denk ook aan een uiltjesrups ook gezien de keutels. Vorig jaar heb ik de rups van de groentenuil op bezoek gehad en die vinden tomaten ook lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hartelijk dank voor jullie reacties!

Ik had de planten zo groot dat ze tegen het plastic aan groeiden..misschien wel de reden voor aardappelziekte. Ik heb nog een paar tomaten staan die, hoewel ze zijn aangetast, bijna rijp zíjn. Zo heb ik tóch een bescheiden oogst

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is echt verhelderende informatie Oscar

ik heb vaak gelezen dat het uit de boze is om loof van aardapelen en tomaten te composteren.

weer wat geleerd vandaag

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Tenzij je een variant hebt van Phytoptera die oösporen kan vormen. Deze kunnen jaren in de grond overleven

 

Bassie, je hebt gelijk, dat als er in je moestuin oösporen worden gevormd, je grote problemen kunt krijgen met de kweek van aardappelen. Toch is het niet anders dan aardappelen in de grond laten zitten die besmet zijn met Phytophtora en geen vruchtwisseling toepassen. Je vervroegt de kans op infectie dan enorm. Dit noem je een primair inoculum.

 

De levensvatbaarheid en besmettingsgraad van oösporen van Phytophtora infestans in de grond neemt bij een goede vruchtwisseling binnen 2 jaar flink af. Dat betekent ook dat er na 2 jaar nog steeds levende sporen aanwezig zijn. Oösporen zijn overlevingsstructuren en kunnen enkele winters overleven, daarna dus aardappel- & tomatenplanten infecteren, alsdus de resultaten van een Mexicaans onderzoek uit 2004 (ref. Fernandez-Pavia (2004) Soilborne oospores of Phytophtora infestans in Central Mexico survive winter fallow and infect potato plants in the field, Plant Disease). Besef ook dat de winters in Mexico een stuk milder zijn dan bij ons.

 

Voor de productie van oösporen heb je contact tussen een Phytophtora hyfe "mating type A1" en een Phytophtora hyfe "mating type A2" nodig. Dat is de geslachtelijke voortplanting.

A2 mating types van Phytophtora infestans zijn begin jaren 80 vd vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Europa en zijn afkomstig uit Mexico. Daarvoor was alleen type A1 aanwezig in ons werelddeel. Het A2 type is voor het eerst in 1981 waargenomen in NL.

 

De belangrijkste redenen waarom oösporenvorming in het veld niet zo snel zal plaatsvinden is omdat:

1. Er vinden in het erfelijk materiaal van mating type A1 zodanig veel mutaties per gen en per generatie plaats, dat de kleine kans op een ontmoeting tussen beide mating types een nog veel kleinere kans geeft op een effectieve sexuele voortplanting.

2. Phytophtora infestans overleeft de winter slechts in levend plantenweefsel. Hyfen buiten levend plantenweefsel sterven in de winter af. Dus de schimmelpopulatie wordt elke winter flink gereduceerd.

(Bron: Drenth, Turkensteen en Govers (1993). The occurrence of the A2 mating type of Phytophthora infestans in the Netherlands; significance and consequences. Neth. J. PI. Path. 99.)

 

Vooralsnog heben wij in de moestuin te maken met het probleem van ongeslachtelijke voortplanting, bestaande uit de vorming van sporangia waarin zoösporen zitten. De sporangia worden door de wind verspreid, komen op het blad terecht en dan komen de zoösporen vrij, die in het bezit zijn van twee flagelletjes (een soort van roeispaantjes), hiermee kunnen ze zwemmen over regen- en dauwdruppeltjes.

 

Ik denk het belangrijkst om ervoor te zorgen dat de ziekte niet in de aardappel slaat. Als dat gebeurt, ervoor zorgen dat je alle aardappelen uit het veld haalt. Als het gaat om de aardappelziekte, dus erg belangrijk om goede vruchtwisseling toe te passen bij aardappelen. Bij tomaat zou dit dus niet noodzakelijk zijn (puur theoretisch en niet kijkend naar overige ziekten), omdat de tomaat geen plantstructuren voortbrengt die de winter kunnen overleven - edit: of waarin de ziektenverwekker zich kan nestelen. Zie bericht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...