Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aanschaf dwerggeitjes, konijnen, hangbuikzwijntjes


Pagaderke

Aanbevolen berichten

Hallo Allemaal,

 

Ik zou binnenkort graag enkele dwerggeitjes, konijnen en hangbuikzwijntjes in de tuin houden.

We hebben plek zat dus dat is zeker geen probleem.

Ik heb ondertussen al heel wat informatie kunnen terugvinden op het internet.

Toch zit ik nog met enkele vragen

 

Hoeveel ben je vb. kwijt aan entingen en ontwormingen? Hoeveel ongeveer aan hooi/stro?

Hoeveel oppervlakte heb je minimum nodig per geitje zonder dat het een modderboel wordt in de winter?

Voorlopig is er enkel bosgrond, we zouden dus nog moeten zaaien. Welk gras zouden we dan best nemen?

Volstaat 1 grote ren voor ongeveer drie geitjes voor zowel winter als zomer of voorzien jullie twee plaatsen zodat het gras weer kan groeien?

Het is belangrijk dat de dieren zachtaardig zijn en menselijk contact gewoon zijn. Ik las dat ik dan best bij de dwerggeitjes voor gecastreerde bokjes kan gaan?

Waar zou ik best kunnen zoeken voor geschikte dieren te vinden?

Is het eventueel mogelijk om dwerggeitjes en hangbuikzwijntjes samen te zetten?

Geven hangbuikzwijntjes er ook de voorkeur aan om met soortgenoten te zijn?

 

Sorry voor de vele vragen, hopelijk kan iemand mij al wat verder helpen .

 

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen ervaring met geiten of zwijntjes, (wel met konijnen maar puur als huisdier, dus vooral los binnen), maar als ik jou was zou ik niet hoppa in een klap zo'n hele dierentuin aanschaffen. Begin met 1 diersoort, verdiep je daar even lekker in en praat met mensen met ervaring, kijk naar welk ras het best past in jouw situatie, zorg voor goeie huisvesting en afrastering, etc. etc.

 

Geitjes zijn trouwens wel heel leuk, maar die vreten volgens mij alles, echt letterlijk alles, dus hoeveel ruimte je die ook geeft, alles wordt kaalgevroten. En als het kaal is springen ze over het hek en gaan ze verder met je moestuin, heb ik wel eens gehoord.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik sluit me wel een beetje aan bij pippi; een voor een

 

De dierenartskosten kan ik niet zo een pasklaar antwoord op geven. Het ligt aan welke entingen je precies wilt geven en aan de tarieven van de veearts. Ik zou daarvoor even een rondje bellen doen in je eigen omgeving. Hetzelfde geldt voor hooi en stro. Hoe groot je inkoopt is natuurlijk ook van invloed.

Geiten zijn eigenlijk niet echte grazers. Ze grazen we wat maar laten ook heel veel staan. Het liefst eten ze takjes, barst enz maar zorg iig altijd / onbeperkt goed hooi. Anders worden ze ziek. Daarnaast een goede liksteen en een kleine aanvulling met krachtvoer. Maar laat je hierin goed voorlichten, bijv door een ervaren fokker waar je je geiten koopt. Houdt ook rekening met de bomen die er (omheen) staan. Sommige bomen zijn dodelijk voor je geiten (esdoorn).

Het karakter is erg wisselend tussen de rassen. Ik zou bij meerdere rassen gaan kijken om zo te ervaren wat goed past bij jullie wensen. Weet wel, veelal hoe kleiner, hoe ondeugender en zorg voor een goede afrastering!

 

Je bosperseel omtoveren tot weide zal wel wat voeten in de aarde hebben. Welk soort gras je neemt, is afhankelijk van de omstandigheden (blijven er veel bomen rondom staan en dus veel schaduw, welke grondsoort heb je enz)

Maar dit alles hoef je niet te doen als je hangbuikzwijntjes neemt, die ploegen in no-time je weilandje om tot modderpoel. Wij hebben daarom gekozen voor de kunekune ( dat zijn echte grazers maar "garantie tot de voordeur", het blijven varkens dus ook zij kunnen wroeten. Maar met een aangewezen modderpoel houden ze zich veelal aan de regels: in de poel wroeten, op het land grazen ).

Varkens - welk ras ook- houd je altijd per minimaal 2 gezien het zeer sociale dieren zijn.

 

Hopelijk heb ik je zo wat verder kunnen helpen.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben hier in de Loop der jaren vele dieren gehad. Zo ook dwerggeitjes..

Ze hebben een goede warme stal nodig, met veel uitloop en voldoende afleiding . Denk aan boomstammen op elkaar of een klimrek wat stevig Staat.

Eten moet er zijn (hooi en stro bij plaatselijke boer opvragen), maar voer op verschillende tijden van de dag. Doe je het elke dah op dezelfde tijd, weten ze dat heel snel en zullen met mekkeren je aandacht vragen.

Bij ons ging dat dus steeds vroeger in de ochtend en steeds luider

 

De omheining moet met schrikdraad extra beveiligt worden, ze zijn echt meesters in ontsnappen..en dan blijft er inderdaad weing in je tuin staan.

 

Mocht je in dezelfde wei konijnen willen houden , raad ik aan eerst een stuk grond uit tegraven, daar gaas horizontaal op aanbrengen en dan weer de grond erop.

Konijnen graven in een mum van tijd zo naar "China" of bouwen gigantische konijnen holen..en dan kom je er nooit Meer bij.

 

 

Ik sluit me bij mijn voorgangers aan...beging met 1 soort, verdiep je erin..en dan stap voor stap verder.

 

Het zijn levenwesens , eenmaal aangeschaft zijn ze afhankelijk van ons en onze goede zorgen voor ze. Je kunt ze niet zomaar weer wegdoen als alles teveel wordt.

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link naar reactie
Delen op andere sites

als de ruimte er is zou ik je zeker meerde weides aanraden. afwisseling van grond voorkomt dat het weiland kaal en uitgeput raakt.

maar 2 of meer weides is ook ideaal wanneer je de groep dieren om watvoor rede dan ook moet splitsen.

 

Eten moet er zijn (hooi en stro bij plaatselijke boer opvragen), maar voer op verschillende tijden van de dag. Doe je het elke dah op dezelfde tijd, weten ze dat heel snel en zullen met mekkeren je aandacht vragen.

Bij ons ging dat dus steeds vroeger in de ochtend en steeds luider

Daarom voerden mijn ouders de dwergeitjes altijd na het avondeten. dat is een tijdstip dat het weinig overlast veroorzaakt. op het moment dat de deur open ging na het eten begon het mekkeren wel, maar dat is vrij kort.

 

veelal hoe kleiner, hoe ondeugender en zorg voor een goede afrastering!

 

Dat inderdaad. dwergeitjes zijn super leuk. maar ook erg ondeugend en meesters in uitbreken.

kleinere dieren betekend niet direct dat ze ook op een kleiner oppervlakte gehouden kunnen worden. aangezien dwerggeitjes over het algemeen drukker zijn dan bijvoorbeeld melkgeiten hebben daardoor beide evenveel ruimte nodig, verkijk je daar niet op.

 

met hangbuikzwijntjes heb ik geen ervaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Met konijnen raad ik je aan naar een konijnen opvang te gaan. Die zitten overvol met leuke nijntjes. Ze kunnen daar een mooie groep voor je samenstellen, want je kunt konijnen niet zomaar bij elkaar zetten. Bovendien zijn de rammetjes vaak al gecastreerd, als je dat zelf doet is het veel duurder.

 

Bij een dierenwinkel loop je de kans een veel te jong konijn te kopen en van een broodfokker. Bovendien kun je de rammen en moeren niet meteen bij elkaar zetten want je rammen zullen eerst gecastreerd worden als ze een half jaar oud zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 years later...

Hoi,

 

Wij hebben een boerderij met vrij veel grond. Mijn eerste advies is: begin stap voor stap aan dieren en ga niet in 7 sloten tegelijk lopen door allerlei soorten dieren tegelijk aan te schaffen(!) Doe het per soort en ga per diersoort ervaring op doen, maar beter nog: lees je goed in zodat je vooraf weet waar je aan begint.

We hebben naast kippen 4 dwerggeitjes. Kippen zijn redelijk eenvoudig en kosten weinig onderhoud, dus ik focus me op de geiten waarover ik je meer kan vertellen. Dwerggeiten zijn ontzettend leuke beesten! Ze zijn grappig, speels, vindingrijk, en je kunt er een goede band mee opbouwen. Aan nieuwe gezichten moeten ze wennen. Dat kan soms even duren. Ook wij hebben ruimte genoeg, maar dat is dan ook niet zo zeer de afweging denk ik. Wat ik je wil adviseren is om heel goed na te denken over met name de tijd die het je gaat kosten. Onderschat dat beslist niet want je gaat een verplichting aan en je gaat het een stuk drukker krijgen! Een aantal zaken om rekening mee te houden:

 

Eten

Wanneer je meerdere diersoorten in één wei hebt lopen (wij hebben kippen en geiten) dan zullen de geiten waarschijnlijk niet veel gras eten. Ze houden niet van kippenuitwerpselen en zijn kieskeurig. Sowieso is het niet vanzelfsprekend dat je geiten veel gras gaan eten. Dat betekent extra voer, maar ook extra voeren. Onze geiten krijgen 2 maal per dag eten. Bedenk je dus goed of je die tijd hebt want een hond kun je makkelijk meenemen maar geiten hebben hun basis thuis dus om eten te geven e.d. moet je thuis zijn of iemand kunnen inzetten die dit voor je kan doen. Geiten muesli en korrels; neem een goed merk zoals Havens. Geiten moeten ook altijd beschikking hebben over voldoende hooi om te eten. 

 

Kosten

Een geit is zo gekocht, dat zijn beslist de kosten niet. Maar als je geiten gaat houden, dan wil je ze jaarlijks laten enten tegen Q-koorts. Zeker wanneer jonge kinderen in contact komen met de beestjes. Dat (jaarlijks) enten komt de vee arts bij je thuis doen en dat neemt kosten met zich mee. Houd rekening dat de vee arts per definitie bij je thuis moet komen want zoals gezegd met een geit ga je niet slepen, nog los van de regelgeving op dat vlak. Wij hadden laatst 2 geitjes met een dicht oog en een glazige waas in één van de oogjes. Ze hadden een hoornvliesbeschadiging, waarschijnlijk door het bokken met elkaar. Dat betekent wederom een consult van de vee arts. Gelukkig zijn ze na een intensieve kuur helemaal hersteld, maar bedenk je dus vooraf of je bereid bent dergelijke (soms hoge!) kosten voor je rekening te nemen. In dit specifieke geval moesten we daarnaast 4 x per dag zalf inbrengen. Daarmee kom ik wederom op het aspect 'tijd'. 

Je wilt een goede kwaliteit hooi en stro. Het is kostentechnisch goedkoper om dat bij een goed adres af te nemen en niet bij de Welkoop o.i.d. Je bestelt dit dan in redelijk grote hoeveelheden (wij laten altijd 500 kg hooi en 500 kg sto tegelijk komen). Dit hooi en stro moet je droog kunnen opslaan. Houdt daar dus rekening mee! Hoeven van geiten moeten periodiek worden gekapt. Als je het zelf kunt (of wilt leren) dan kost het je enkel tijd (en uiteraard de aanschaf van een kap setje). Kun of wil je dat niet zelf doen dan zul je dit moeten laten doen. 

 

Verblijf

Geiten kunnen (zoals veel dieren) niet goed tegen tocht. Biedt ze dan ook een nachtverblijf dat uit de tocht ligt, maar tegelijk goed kan ventileren. Geiten zijn geen dieren die zindelijk worden dus ze zullen ook hun behoeften gewoon in hun nachtverblijf doen. Bij goed weer zullen ze veel buiten zijn, maar in tijden van veel neerslag laten de geiten zich buiten niet of nauwelijks zien. Dat betekent dat ze in dit soort tijden hun behoeften veelal binnen doen en dat wil zeggen dat frequenter schoonmaken en frequenter de bodem verschonen. Je wilt immers dat het hygiënisch blijft voor je geiten en voor jezelf. 

Bedenk van te voren goed na over je afrastering etc. Voor dwerggeiten is een afrastering van ca. 100 cm hoog genoeg. Geiten zijn zeer vindingrijk en goede ontsnappers! Ze hebben ons meer dan eens verrast!

Heb je bomen in het verblijf staan, raster de stammen dan goed af want hier gaan geiten aan knabbelen wat uiteindelijk het einde van je boom kan betekenen. Die afrastering moet hoog genoeg zijn (minimaal 110 cm!) want ze gaan op 2 poten staan en kunnen zich uitermate goed strekken. Bekijk ook of er onkruidsoorten / plantsoorten / boomsoorten in wei staan die giftig zijn voor geiten(!) Geiten zijn zeer gevoelig voor diverse soorten planten (o.a. liguster, sering, taxus, St Janskruid, verse eikels etc). Je zou denken dat geiten van nature aanvoelen welke planten of struiken ze zouden moeten mijden, maar...helaas. Er bestaat een app (plantapp) waarmee je zowel het blad als een bloem van bomen, struiken, onkruid, bloemen kunt scannen zodat je weet wat je in je wei hebt staan. Vervolgens kun je gericht zoeken op Internet of de gevonden soort al dan niet giftig is specifiek voor geiten. 

Geiten houden van spelen en klimmen. Zorg dus dat je bij voorkeur een klimfaciliteit hebt zoals een geitenplateau, een boomstam etc.  

 

Mestafvoer

Officieel mag mest niet in de GFT bak. Dit moet apart worden afgevoerd. Misschien kun je een afspraak maken hierover met een lokale boer o.i.d. Een mesthoop kan ook wanneer je voldoende ruimte hebt. Deze kun je periodiek laten opknijpen. 

 

Registratie

Vergeet de geiten (en dat geldt overigens voor veel weidedieren) niet te registreren! Geiten moeten worden geregistreerd bij de RVO. Ook moeten geiten zichtbare oormerken dragen. Wijzigingen, verplaatsingen etc moeten worden gemeld.  

 

Goed, al met al nogal wat zaken om rekening mee te houden. Begin er niet overhaast aan want er is niets schrijnender dan een afgedankt dier. Maar, als je bereid bent om o.a. al het bovenstaande in acht te nemen dan ga je de komende circa 12 jaar (want zo oud worden ze gemiddeld) een enorm leuke tijd tegemoet en heb je bijzonder leuk gezelschap! 

 

Veel succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...