Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aantal bedden


mybobo

Aanbevolen berichten

Daar ben ik weer met een vraag over wisselteelt..

 

Ik ga in mijn moestuin 10 bedden maken. Dat betekent dat ik 2 bedden voor blad, kool, vrucht, peul en wortelgewassen heb. (Aardappels teel ik niet en aardbeien staan ergens apart, die doen niet mee in dit wisselschema).

Dit betekent dat ik in jaar 1 kolen heb staan en in jaar 6 weer kolen op een bed waar eerder kolen stonden. Is dit ruim genoeg?

In alle boeken hebben ze meervouden van 6 vakken, waardoor de kolen in jaar 7 pas weer op hetzelfde bed staan. Maar ik wil geen 6 (of 12) bakken omdat de aardbeien apart zijn.

 

Zou dit kunnen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat lijkt een prima vruchtwisseling, maar het is een beetje afhankelijk van de grondsoort. Vaak wordt 1 op 4 aangehouden voor zware gronden (klei, veen) en 1 op 6 voor lichte gronden (zand). Je zit in Noord-Holland lees ik, dus waarschijnlijk heb je geen echte zandgrond.

 

Het probleem bij koolsoorten is vooral de knolvoet-schimmel, die juist op zandgronden een hardnekkig probleem kunnen zijn. Voor de zekerheid kun je er het best voor zorgen dat je teelt op een niet-zure grond. Strooi dus vooraf met kalk, en gooi eventueel ook nog wat kalkkorrels in het plantgat als je de kool uitplant. Zo doe ik het, en ik heb nog nooit last gehad van knolvoet (even afkloppen).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga in mijn moestuin 10 bedden maken. Dat betekent dat ik 2 bedden voor blad, kool, vrucht, peul en wortelgewassen heb. (Aardappels teel ik niet en aardbeien staan ergens apart, die doen niet mee in dit wisselschema).Dit betekent dat ik in jaar 1 kolen heb staan en in jaar 6 weer kolen op een bed waar eerder kolen stonden. Is dit ruim genoeg? In alle boeken hebben ze meervouden van 6 vakken, waardoor de kolen in jaar 7 pas weer op hetzelfde bed staan. Maar ik wil geen 6 (of 12) bakken omdat de aardbeien apart zijn.

Ik heb 7 bedden dus ja ook niet deelbaar door 6 . Ik zelf vind het belangrijker dat je als je een bepaalde oppervlakte wil verdelen in bedden hier vooral rekening houd met :

- Het gemak voor te werken , 6 bedden zijn 1m20 breed en 1 x 1m50 en vind het bed van 1m50 eigenlijk iets minder makkelijk . Voor 6 bedden zouden ze allen 1m50 zijn wat ik minder gemakkelijk vind dan die 1m20.

- Rendabel verdelen van de oppervlakte . voor te verdelen in 12 bedden heel wat meer plaats nodig voor paden.

 

De puur theoretische benadering van de wisselteelt is eigenlijk ook niks voor mij . Ik zaai kweek wat ik wil eet en zaai (en dus ook eet) niet wat er volgens de wisselteelt moet gezaaid worden op een bed. En pas tussenteelten met vooral bladgewassen ook nogal vrij veel toe waardoor het bed van de bladgewassen vrij klein is .

 

Ik kijk wel dat elk bed zo lang mogelijk een bepaalde soort van gewas niet gestaan heeft en als er op een bepaald bed uitkomen dat daar 2 gewassen al het langst niet gestaan hebben geef ik de voorkeur aan de kolen om daar te komen .

 

Hoe hier ook geschreven word zou ik ook om de paar jaar de aardbeien wisselen van vak en de vakken laten mee circuleren in de wisselteelt .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...