Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardappel phyto-resistent / kan gezaaid worden. Met nadeeltje?


henkg

Aanbevolen berichten

Zie: https://www.volkskrant.nl/economie/de-superaardappel-komt-eraan-dankzij-genetische-aanpassing-bestand-tegen-aardappelziekte~a4512349/

(Als niet -abonnee kun je alleen de intro lezen. Maakt niet zoveel uit, de strekking is duidelijk.)

 

- Phyto resistent

- Zaaien, niet poten

- Boeren hoeven niet meer te spuiten tegen phyto, Misschien blijven ze wel doodspuiten? Staat niet in het artikel.

- Over vier jaar op de markt (staat verderop in het artikel)

 

Echter: genetisch aangepast. GMO dus.

Al die voordelen, met dat ene nadeel. Tot nu toe was GMO voor moestuinders een ver van je bed show. Met deze aardappels ligt het anders?

Dit lijkt me een mooie discussie voor het late najaar, als alles geoogst en verwerkt is. Eerst even dit moestuinseizoen, dan in de pen.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja, jammer. Een 100%-phytoresistente aardappel zou mooi zijn. Maar op deze manier dus niet geschikt voor de biologische teelt.

 

Ik mag wel hopen dat ze nu niet opeens de regels voor het telen van GMO-gewassen gaan versoepelen. Ik zou niet blij zijn als die zooi bij mijn aardappelen in de buurt stond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het eigenlijk niet duidelijk of dit nu wel of niet GMO is, en zo niet, wat voor speciale veredelingstechniek Solynta (geen fijne club trouwens want gerelateerd aan Monsanto) dan gebruikt heeft. Het is me ook een raadsel waarom ze uit zaad zouden moeten opgekweekt in plaats van uit pootaardappels. Niks mis met aardappelzaad, maar het moet niet zo zijn dat boeren dan weer elk jaar nieuw zaad moeten kopen natuurlijk.

 

En wat ik niet helemaal begrijp is wat het verschil tussen enkele en meervoudige resistentie.

 

Vooralsnog ben ik stiktevreden over de 'gewone' aardappels met hoge resistentie. Gisteren de laatste Texla's uit de grond gehaald, de buren hadden phyt in hun buitentomaten en mijn aardappels hadden het niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

GMO is wanneer je direct op het genoom ingrijpt. Genen toevoegen of verwijderen bijvoorbeeld. De klassieke veredeling kruist alleen, waardoor het genoom van de nieuwe plant bestaat uit delen van het genoom van vader en moeder. Dat is wat Solynta ook gedaan heeft.

Uit een ander Boederij-artikel:

"Solynta kweekt aardappelen uit diploïde homozygote ouderlijnen. Dat zijn aardappelen met twee paar chromosomen en een kleine genetische variatie. Dat wijkt af van de gangbare aardappelveredeling, die werkt met tetraploïde aardappelen (vier paar chromosomen) uit heterozygote ouderlijnen.

 

Als ik het goed onthouden heb, zit het met die meervoudige resistentie als volgt. Er bestaan verschillende genen tegen phytophthora. Als je zo'n gen inkruist in een plant, dan is die resistent tegen phytophthora. Echter, als dat gen kapot gaat door mutaties is de resistentie voorbij, en kan de plant geïnfecteerd worden door phytophthora. Wanneer er nu meerdere resistentiegenen ingekruist zijn, kan een zo'n gen kapot gaan, maar dan kan de plant nog niet geïnfecteerd worden door de/het andere gen(en).

(Trouwens, het hoeft niet zo te zijn dat het resistentiegen kapot gaat. Het kan ook zijn werking verliezen doordat de phytophthora zich aanpast aan dat gen. Door meerdere resistentiegenen maak je het voor phytophthora knap ingewikkeld om zich daaraan aan te passen. Maar vergis je niet op die rotschimmeltje.)

 

Ach ja, hobbytuinders lopen altijd voor professionele boeren. Wij hebben al onze manieren tegen phyto. Desnoods passen we onze wensen aan (vb. vroegere aardappels). Dat kunnen de boeren niet want die moeten altijd rekening houden met die zeurconsumenten.

~ Vita rosa est ~
Link naar reactie
Delen op andere sites

genetisch aangepast. GMO dus.

Genetische aanpassing is iets anders dan genetische modificatie ofwel GMO.

In Canada en de VS doet men niet zo moeilijk over GMO, maar in Europa (Wageningen in dit geval) ligt dat veel lastiger.

 

Genetische manipulatie/aanpassing is het veranderen van de erfelijke eigenschappen van een plant, dier of micro-organisme.

Mensen doen dit al eeuwen door te kruisen en te selecteren op gewenste eigenschappen.

Genetische modificatie is het kunstmatig veranderen van bepaalde delen van de genen van een organisme op een manier zoals het door voortplanting of natuurlijke recombinatie niet mogelijk is.

 

Het is me ook een raadsel waarom ze uit zaad zouden moeten opgekweekt in plaats van uit pootaardappels.

VK: "Slechts 10 gram zaad kan dan in theorie net zoveel oogst opbrengen als één ton pootaardappelen, verwacht het bedrijf.

'En zaadjes geef je gewoon aan de postbode mee'".

 

Daar wordt het voor Vreeken c.s. ook een stuk eenvoudiger van

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...