Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardbeien - Dienen de bladeren ook weggeknipt te worden om grotere vruchten te verkrijgen?


gertdewilde

Aanbevolen berichten

Ik heb al verschillende artikels gelezen, en doorgaans zegt men dat de uitlopers verwijderd dienen te worden + de eerste bloei/bloemen.

 

Maar men zegt niets ivm de bladeren. De rotte doe ik steeds weg, maar wat met de nieuwe of nog groene?

Dienen deze te blijven, of dient u deze ook te beperken (zoja, naar hoeveel?), om een goeie grootte aardbeien te krijgen?

 

btw, 1 van de artikels die het meest duidelijke was (maar waar dit ook niet tussen stond was: https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/aardbeien-voor-gevorderden

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is echt zo een onderwerp waarover zich verschillende kampen vormen. Voorspel diepgaande discussies en tegengestelde ervaringen en overtuigingen

 

Dus zal ik alvast wat relativeren en proberen je vraag in een groter verband te plaatsen. Een belangrijke reden om in het najaar oud blad weg te halen is dat het al wat bruin en aangetast, weinig nut meer heeft dan voor de plant. In het volgende seizoen zit het maar in de weg en kan bron van schimmels en andere aantastingen zijn. Het kan dus wel enig effect hebben op de opbrengst.

 

Hoewel een kweker misschien wel geïnteresseerd is in zo groot mogelijke vruchten, want minder dure pluktijd....vraag ik me af of dat voor een liefhebber zo relevant is...je dan niet vooral zou moeten letten op lekkere, weinig ziektegevoelige en goed dragende soorten en teeltwijze?

 

Als het echt gaat om grote vruchten dan is het volgende in ieder geval te overwegen:

- Raskeuze....maar de rassen met de grootste vruchten zijn over het algemeen niet de lekkerste en meest aromatische en ook lang niet altijd de gezondst groeiende....

- Kweekwijze. Er zijn methodes met eenjarige, tweejarige en driejarige vervanging van de planten. Het eerste jaar maakt een plant nog minder vruchten aan, maar die zijn wel groter. Door een optimale kweekwijze (tijdige aanplant en intensievere verzorging) en bemesting, slagen mensen er overigens in om dan ook al zeer goede oogsten te halen. Het tweede jaar is het aantal vruchten het hoogste, maar is de gemiddelde grootte wat minder dan in eerste jaar. In jaar 3 is ook nog een grote oogst van meer kleinere vruchten mogelijk. Daarna wordt het minder en kun je beter vervangen.

- Je kunt dikte van aardbeien verhogen door het aantal bloemen of trossen met vruchten te beperken...dunnen dus. Maar de totale opbrengst zal afnemen waarschijnlijk.

- Van een commerciële ecologische teler leerde ik deze techniek: Aardbeiplanten worden elk jaar groter...dat wil zeggen, vormen meer groeipunten ("neuzen"). In jaar 2 wipt hij elke plant even uit de grond, ze staan op ruggen en beperkt het aantal neuzen tot 4 a 5, waardoor hij ook in jaar 3 nog een zeer goede oogst haalt.

 

Aardbeien zijn dus een soort samengestelde planten met steeds meer groeipunten. Wordt het aantal groeipunten bij ouder worden hoger, dan levert het meer vruchten, maar die worden daarmee ook steeds kleiner....zeg maar een soort spreiding van de beschikbare middelen. Het gaat steeds om een zo gunstig mogelijk evenwicht tussen aantal vruchten en vruchtgrootte om een zo optimaal mogelijke opbrengst (verkoopbaar gewicht) te krijgen. Hoeveel werk het kost is ook nog een belangrijke factor. Allerlei technieken en discussies draaien dus om hoe dit evenwicht zo goed mogelijk te bereiken = beste rentabiliteit te halen.

Misschien dat oud blad weghalen op het goede moment hierop ook nog een beetje invloed kan hebben, maar het is niet de doorslaggevende factor!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een kleine toevoeging / aanmerking op je 1e post. Daar zeg je dat 'men' op internet je aanraadt, de eerst verschijnende bloemen best kunnen worden verwijderd. Dat geldt zeker niet voor aardbeien in het algemeen he ? Alleen ( als je dat al wil doen dan ) voor de doordragers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas. Niet echt te zien aan de plant. Wel zijn een aantal rassen ( en dus ook het feit dat het de doordragers zijn of juist niet ) te herkennen aan het blad en het uiterlijk van een plant voor de ervaren kijker, maar zat rassen lijken ook wel echt veel op elkaar hoor.

 

Een foto kán helpen. De Ostara ( doordrager ) is bv wel redelijk goed te herkennen meestal. Ook ff erbij vermelden op wat voor grond ze staan, dat bepaalt ook een stuk uiterlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...