Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardpeer als haag?


Olive

Aanbevolen berichten

Ik ben druk bezig met de moestuinplanning voor volgend jaar.

 

Ik vind aardpeer erg lekker en wil ze graag een plekje geven in de tuin. Ik heb maar een klein stukje grond en zat er aan te denken om ze als een soort haag te planten langs de oostkant van mijn moestuin. Kan dat? Hoeveel ruimte nemen ze in? Ik heb gehoord dat ze erg kunnen woekeren, maar dat kun je ook lezen als ‘meer oogst’

If you have a garden and a library, you have everything you need. ~ Cicero

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op YouTube kan je de filmpjes van 'one yard revolution ' vinden. Hij heeft een verhoogd bed met aardperen. In het voorjaar moet hij ongewenste scheuten opgraven. Aardperen die anders in het pad zouden groeien. Volgens hem is het wel te doen.

Problematisch is het wanneer je ze niet meer wil. De horrorverhalen die je leest gaan over mensen die geen aardperen meer willen (op die plek) en ze niet weg krijgen. Maar jij vindt ze lekker en wil ze wel in de tuin. Ander verhaal dus

Zo een haag lijkt me controleerbaar.

Opgelet, ze worden erg hoog (vorig jaar hier 4,7m) en geven veel schaduw.

Dit jaar heb ik ze in een pot geteeld. Werden slechts 3m en minder dikke knollen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel goed te doen hoor. Ze worden hoog ja ( bij mij 2m - 2.60 ) dus het enige probleem wat ik zie, is dat ze op oost gezet dus in de zomer vrij lang de zon wegnemen op je grond. Zelf beoordelen.

Horrorverhalen ken ik niet. De jaren dat ik ze had: veel oogst, niks horror. Oké; ze woekeren. Nou en ? Ik heb zware grond en daar woekeren ze ook, maar om nou te zeggen onhandelbaar ? Neuh.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik ze ook op een stukje als haag om een afscheiding te hebben op mijn volkstuintje. De schaduw valt voornamelijk op mijn stuk dus minder een probleem voor de buur. Gewoon uittrekken/opgraven waar je ze in het voorjaar niet wilt hebben, minder lastig dan onkruid want onkruid komt terug. Ik verhuis ze zo ook soms. Woekeren valt zeer goed mee, bij mij groeien ze enkel in de nabijheid waar vorig jaar planten stonden ( ongeveer 50cm rondom waar de plant stond).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Top! Dank voor jullie reacties. Ze zullen inderdaad wel wat zon weg nemen, maar aan de noordkant zit de tuin van de buurvrouw, en west de buurman, die van mijn haagje van ruim 2 meter niet blij worden denk ik. Ze worden dus hoog, maar niet heel breed?

If you have a garden and a library, you have everything you need. ~ Cicero

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ze omvallen worden ze wel heel breed . Ik denk dat je de knollen vrij diep moet plaatsen, zodat de stelen diep verankerd in de grond komen te staan en niet omvallen. Op een kwekerij waar ik ze heb zien staan stonden ze open en vrij in het veld, zonder steun en was geen enkele plant omgevallen. Dan groeien ze de hoogte in, net als zonnebloemen, waar ze familie van zijn. Waarschijnlijk kunnen de knollen wel iets van 20 cm diep worden gezet, misschien later pas aanaarden, om het begin wat makkelijker te maken.

De breedte van de knollentros (daar is waarschijnlijk wel een ander woord voor...) hangt wat af van het ras. Ik heb een ras dat Topstar heet, en dat schijnt het meest compact te zijn. Wel een hoge produktie; een klein knolletje in de grond stoppen en kilo's oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of dat zoveel verschil uitmaakt, Ann. Ik dacht dat jij in een zeer bebouwde omgeving zat, en dan kunnen ze ook hoger groeien naar meer licht, of misschien dat minder wind ze ook hoger doet groeien?

Tussen m'n eigen aardperen en zonnewortels zag ik alleen verschil onder de grond - suikerwortel woekert met z'n knollen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is veel verwarring over de verschillen tussen Zonnewortel en Aardperen. Aardpeer wordt gemiddeld dus hoger en komt lastiger in bloei. Er zijn ook een aantal cultivars in de handel van de Aardpeer, welke vroeger/ beter bloeien en lager blijven en dan ook nog eens, om de verwarring compleet te maken, erg op de Zonnewortel lijken. Komt bij dat beiden sowieso al erg op elkaar lijken, al zijn de knollen bij Aardpeer hoekiger en boller ( maar ook weer niet altijd, grondsoort afhankelijk )

 

Aardpeer, heb je wel soorten die tot 3,5 m gaan ( ook soortjes die onder de 2m blijven )

Zonnewortel zal niet gauw over de 2m gaan ( tezij onder omstandigheden, die Roeier aanhaalt )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Teel al ruim 30 jaar aardperen, blad voor de konijnen en knollen voor konijnen en onszelf.

Aardpeer dat te hoog word kan je heel goed snoeien.

Zelf snoei ik op een hoogte van 1 meter, ze gaan dan uitlopers vormen welke ik selectief verwijder om op te voeren.

Als je voldoende bemest en niet te veel uitlopers verwijder dan heb je ook een goede oogst knollen.

 

Als je aardperen wilt verwijderen van een stuk dan moet je ze in het voorjaar laten groeien tot ongeveer 30-50 cm, en eruit halen.

De voeding uit de knollen is dan op en er zijn nog geen nieuwe uitlopers gevormd. Half juni is de grond dan schoon.

 

In pot telen gaat ook heel goed, alleen neem de pot wel groot genoeg, 10 ltr bleek niet voldoende.

 

DSC0568933331511470354.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...