Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardrups of andere larve


Ktrijn

Aanbevolen berichten

Mijn aardbeiplantjes zitten in een verticale muur, nu zag ik dat ze er wel heel slecht bijstaan. Enkele planten zijn echt helemaal dood. Ik haalde zo’n dode plant uit mijn muurtje en zag dit:

 

6F7D5BCD-9835-4ABB-9AEC-E0422979807088231509797556.jpeg

 

Dat witte ding is een een rupsje.

De wortels zijn weg en het hart ziet er een beetje uit als fijn zagemeel. Ik heb wat opgezocht en denk dat dit aardrupsen zijn? Mag ik de dode planten met rups en al in het compostvat steken? Of maak ik het dan erger voor volgend jaar?

Moet ik hier verder nog iets aan doen, behalve geen aardbeien in de muur volgend jaar? Mogen er wel kruiden of bloemen in?

Kan ik er voor zorgen dat ik deze volgend jaar niet meer heb, zoals een plantje ertussen waar deze rupsen niet van houden?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gokje : taxuskever ? Emelt ofzo kan ook hoor, wat Jorieke zegt. Wil je het zeker weten, 1 zo'n larve ( dat is het sowieso ) er uit schudden of pulken en daar een foto van maken. Moeilijk precies te zien zo hoor

 

Zowel taxuskever of emelt vind potcultuur ( jouw verticale wand is dat natuurlijk ook ) helemaal top. Grond er uit, larven er uit, de grond is weer her te gebruiken en opnieuw te gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eten die taxuskevers ook wortels van de aardbeienplant dan? Een emelt is het niet, want de larven krullen op, en ik las dat emelten dat niet doen. Moet ik dan sowieso alle aarde uit mijn muurtje doen in de lente voor er iets nieuws inkan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het er uitzien als een engerling...

Deze eten zich een slag in de rondte aan dood materiaal teneinde groot genoeg te worden om te transformeren in één of ander kevertje. (De grotere exemplaren, Neushoornkever bijvoorbeeld, doen er soms wel 5 jaar over.)

 

Ik zou deze engerlingen verwijderen uit je grond en aardbeiwortels en ergens dumpen waar ze kunnen eten en overwinteren.

Als je ze laat zitten dan eten ze komend jaar lekker verder van wat jij in je grond stopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

OtiorhynchussulcatusPICT337317361509886884.jpg

 

Vind m ook hier veel op lijken. Taxuskever dan. Maar goed. Heel veel maakt het niet eens uit, wélke het nu is. Je kunt de potten ( of zijn het zakjes ? ) in je verticale wand gewoon allemaal goed checken op de larven en die dus weghalen. Niet te nat laten worden gedurende het seizoen helpt al een hoop.

Kan overigens heel goed, dat de rest van je aardbeienplant die je op de foto liet zien nog redelijk onaangetast is ? Of zijn ze echt dood ? zijn ze ook niet gewoon verder weggerot zeg maar ( lijkt er een beetje op ). En dan bedoel ik dus eigenlijk: is de larve gekomen omdat de planten reeds ( bijna ) dood waren eerder ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zien er exact uit zoals op jouw foto, Bit.

Ik denk dat de planten pas beginnen afsterven zijn nadat de diertjes gekomen zijn, want ze zien er nog maar vrij recent zo slecht uit. Ik denk dat ze de wortels gewoon helemaal hebben weggegeten en dat de planten daarom sterven.

 

Ik lees dat deze larven een hekel hebben aan knoflook, is het een idee om die nu in de muur te planten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...