Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

absolute favoriet Zitavia


mastert

Aanbevolen berichten

Als beginnend tuinier, ben ik op zoek, naar goed producerend, en lekkere fruitstruiken. Ik heb nu al aardig wat soorten bessenstruiken: rode, witte, zwarte, roze aalbessen, bramen, kruisbessen, braambozen, loganbes, taybes, blauwe bessen, honingbessen enz.

Ik heb eerverleden jaar veel van deze struiken gekocht, vooral bij fruitbomen.net, maar er was er een die er boven uitsprong: de ZITAVIA witte bessenstruik. Nog in een pot, na een jaar al goed productief, lang kunnen laten hangen, en ook zeer smakelijk!.

Zijn er ook anderen met dezelfde ervaring, of weten jullie een struik/bes een aanrader die je nog meer waardeert?

Alle sugesties zijn welkom. mvg masterT

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vraag terug is eigenlijk; favoriet ten opzichte van wat ? Ten opzichte van ándere witte ?

 

Zelf hier ervaring met de witte bessen 'Witte Parel' , 'Witte Hollander' en 'Blanka' ; jaren terug aangepoot in mijn fruittuin in Frankrijk. Op mijn tuin hier in Nederland heb ik nu alleen wat stekken in opkweek staan van de Witte Hollander.

 

Zitavia ken ik wel van proeven; een paar tuinen verderop heeft er iemand Zitavia staan.

 

Mijn voorzichtige conclusie is dat de onderlinge verschillen in smaak, althans voor mij, niet groot zijn, eerder nauwelijks aanwezig. Wat wél erg veel kan uitmaken in smaak / kwaliteit oogst, zijn : standplaats, grondsoort, kweekwijze ( welke snoei ) en weersinvloeden.

Witte bes is natuurlijk veel zoeter, vergeleken met rode. Inderdaad, voor consumptie als tafelfruit een heel verschil.

 

Zelf vind ik de roze bes een mooie tussenvorm; de voordelen van het grotere aandeel zoet én het zuur van de rode, waar ik zelf dan wel erg van houd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi Bit, goede vraag, vergeleken met wat? Ik heb zelf hier ook Witte Parel, zelfs al een jaar langer dan de Zitavia, maar die was zelfs dan nog, veel minder productief dan de Zitavia. Maar als ik het bericht lees van Ann123, heb ik misschien gewoon geluk gehad. Wat betreft de smaak was ik ook meer tevreden over de Zitavia. Naar mijn idee, was hij ook wat zoeter dan de Witte Parel. Ik had ergens gelezen dat de Blanka zeer productief is, maar weer wat zuurder, klopt dat? Ik heb ook een roze Aalbes Pink Champagne, maar die deed helaas nog niet veel, de paar bessen waren wel lekker, vergelijkbaar met de Zitavia.

En verder ben ik, zoals iedereen denk ik, op zoek naar zoveel mogelijk variatie, met een zo lang mogelijk seizoen, en zo sterk mogelijke planten.

Dus alle sugesties zijn welkom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...