Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ananaskers als compost


Vinky

Aanbevolen berichten

Ananaskers behoort tot de nachtschaden. Mijn eerste vraag is of de plant vatbaar is voor phytophtora. En de tweede: kan het gezond bladafval veilig naar de composthoop zonder de kans dat daarin phytophtora terecht komt?

 

Afgelopen seizoen voor het eerst gekweekt, enorme opbrengst van kolossale planten waarvan het blad naar de composthoop ging. Maar de compost durf ik niet goed uit te rijden over het nieuwe aardappelveldje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

1. Ze mogen in de compost....maar de bessen doe ik niet, aangezien die veel warmte kunnen hebben en weer kiemende zaden geven. Net als de zaden in tomaten-vruchten dus, maar deze beginnen wat vroeger spontaan te kiemen...vroeg genoeg, terwijl tomaten te laat zijn om nog echt opbrengst te geven Zelf zaai ik ananaskers niet meer...die komt op allerlei plaatsen in de tuin al jarenlang vanzelf op. Ik verplant wat plantjes naar waar ik ze wil en de rest schoffel ik weg.

 

 

2. Tomatenplanten en aardappel mogen ook in de compost, zelfs eventueel als ze met phyto zijn aangetast. Zo gauw de planten vergaan, sterft het schimmel af. Dat blijft alleen levensvatbaar op onverteerd materiaal van aardappel of tomaat. Moet je natuurlijk wel de compost echt goed rijp laten worden.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...