Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Appelboom snoeien


Jeroenst

Aanbevolen berichten

Zeker is dat deze boom in het verleden geen goede vormsnoei heeft gehad. Hij heeft niet een basis gekregen van een gering aantal diagonaal lopende takken, maar inplaats daarvan één hoofdstam en dan overal verspreid wat half-dikke takken.

 

Volgens mij kan het wel om een behoorlijk stuk van die hoofdstam af te halen, maar dan gaat hij wel als een gek waterloten maken, en dan moet je die er ook weer afhalen, dus dan ben je lang aan het nazorgen. Of je moet een behoorlijk stuk van de wortels er ook afhalen, om de verhouding wortels - bladkroon weer in evenwicht te herstellen.

Ook als je de boom zo laat zul je waterloten krijgen, want er is toch al aardig wat afgehaald. Zeker daar bovenin wordt het een feest van waterloten, want de groei kan geen andere kant op dan door nieuwe loten te maken; je krijgt een soort van knotwilg effect bovenin. Misschien had je een paar dikke takken moeten laten zitten. Mogelijk dat je nu beter inderdaad meer van die stam af kunt halen.

 

Hopelijk dat forumleden als Bit of Windindewilgen nog bijschieten met advies, want hier is toch wel wat echte vakkennis nodig, en dat heb ik niet. Ik heb alleen hier ook zo'n rotboom staan die in het verleden niet de goede zorg heeft gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gouden regel snoeien: snoei = groei. De ingreep is vors. Op de foto zou ik net boven de bovenste zijtak nog snoeien. Er lijkt een soort stompje bovenaan te ontstaan. Vruchten krijg je op horizontale (idealiter iets naar onder gebogen) takken. Zoals de vorige reactie al aangaf moet je rekenen op veel verticale (waterloten) takken die geen vruchten zullen dragen. Het best is om deze in het late voorjaar - vroege zomer van de hoofdtak er af te trekken. Dit voorkomt dat er een stompje ontstaat (bij snoeien) waar blinde ogen opnieuw op kunnen uitlopen. Zomersnoei zorgt er ook voor dat de boom weer in balans komt. Kan zijn energie kwijt. Wacht je met snoeien tot in de winter zul je merken dat het fenomeen waterloten de komende jaren een terugkerend probleem wordt. Vruchtdragend zijn de kortloten. Afgaande op de foto moet je sommige takken nog inkorten tot op drie knoppen. Laat echter de laatste tak ongemoeid (de zgn saptrekker.) Door deze te laten staan (wordt het jaar daarop ingekort) voorkom je ook de vorming van veel waterloten. Hopelijk maakt de afbeelding hieronder het een en ander nog duidelijker.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik neem aan dat in de toekomst de hoogte er ook een beetje uit mag? ik zou dit pas in de zomer doen zodat de boom direct kan afgrendelen en dan minder vatbaar voor ziekten is.

Word wel een kunst om in de toekomst een balans te vinden met waterlot snoei, hij zal dit jaar wel helemaal volkomen... Ik denk dat verstandig is om ook een goede zomer snoei toe te passen. Als het alleen in de winter gebeurt zal er geen einde aankomen.

Overigens met een jaar of 5 goed snoeien en geduld moet het wel weer een redelijke boom kunnen worden.

( of zie en beoordeel ik dit verkeerd ?)

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...