Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Appelboom ziek / snoeien


Klompvrouwtje

Aanbevolen berichten

Afgelopen winter heb ik een tuin overgenomen. De vorige tuinder vertelde mij dat de appelboom ziek was en geen appels had gegeven. Nu vraag ik me af wat ik kan doen. Ik ben onervaren,dit wordt mijn eerste seizoen. En volgens mij moet hij nodig gesnoeid worden. Of kan ik dat gezien de omstandigheden beter even laten?

 

2018012714401731711517060611.JPG

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik twijfel aan de deskundigheid van de vorige eigenaar. De boom is vreemd gesnoeid, en hij heeft geen ziekte benoemd of aangewezen?

Dat de boom geen appels droeg kan ook liggen aan de kou van afgelopen April. Als er geen vorst was om de bloesem kapot te maken kan het nog altijd zijn dat de insecten het te koud vonden en er geen bestuiving heeft plaatsgevonden.

De boom is redelijk open, dus wat dat betreft hoeft hij niet gesnoeid. Mocht je zelf niet deskundig zijn wat betreft het snoeien van fruitbomen, dan zou ik de boom voor dit seizoen gewoon zo laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat een appelboom het afgelopen seizoen geen appels gaf, wil nou niet direct zeggen dat de boom ook ziek zou zijn nee. Wat Roeier ook al zei : de behoorlijke vorst eind april vorig jaar heeft veel bloesem toen de nek om gedaan.

 

Is een foto alleen, niet de beste manier om te kijken of een boompje ziek is, maar op deze foto is in ieder geval niets schokkends te zien. Wel zie ik zát vruchthout op je laagstam boompje. Misschien her en der vroeger wat vreemde keuze's met snoeien, maar geen drama's. Eigenlijk ziet het boompje er heel acceptabel uit. Misschien dat er rechtsboven nog een dikke rare tak het beeld uit loopt ? Nu ja, dat zien we niet, maar ook geen drama neem ik aan.

Ik zie trouwens wel wat recente snoeiplekken ( een stuk of 5 zie ik er zo ), dus je kón je al niet helemaal inhouden ?

 

Geen hoognoodzakelijke ingrepen te doen hier. Niets aan doen. Lekker laten gaan zo even.

 

Te nat zal hij nu best wel staan, maar ja, welke fruitboom in het westen van Nederland, staat nú niet te nat in de klei of op het veen. Ik kom heel wat nattigheid tegen deze weken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel, ik heb de tuin sinds november /december en al die tijd is het inderdaad nat. Ik heb hem niet gesnoeid hoor, ik denk de vorige tuinder dan. Ik heb nl nog geen idee hoe het moet en geen snoeischaar dus ik begin er dan nog niet aan. Ik ben nogal een perfectionist haha. Ik ga gewoon wachten en kijken wat hij dit jaar doet. Ik ben heel benieuwd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staan ook pruimen en peren. Geldt dat voor hun ook? Die hadden het wel gedaan zei ze. Kan ik er anders iets aan doen? Ik zit ook sowieso te twijfelen om moestuinbakken te maken omdat de gehele tuin vrij nat is. Voor de groenten die ik wil verbouwen. Maar nu hoorde ik gisteren van een buurvrouw van 2 tuinen naast de mijne dat haar wortels het heel goed gedaan hadden afgelopen seizoen. Dus zo nat is het dan misschien niet in de zomer hé? Want het lijkt mij dat dat dan niet goed zou gaan. Het is best ingewikkeld als je voor het eerst met een tuin begint moet ik zeggen .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is vooral veel om rekening mee te houden als je net met een tuin begint. En als je al langer een tuin hebt ook, maar dan zit er al wat meer systeem in je werkwijze en komt het niet meer allemaal op je af als nieuw. Als je perfectionist bent, verwacht dan maar niet dat je perfecte zorg kunt besteden aan je fruit en groentes het eerste jaar. Zo gaan leerprocessen niet.

 

Die fruitbomen zou ik gewoon afwachten, je ziet vanzelf wat ze doen. De vorst van eind April vorig jaar heeft alleen het seizoen vernield van fruit wat toen bloeide. Ik heb een perenboom staan die half April bloeide en volop peertjes heeft gegeven. Een andere perenboom bloeide wat later, net toen die kou er was, en die heeft niet goed gedragen, er hingen alleen wat peren aan de zuidkant van de boom.

Dit jaar kan het allemaal best andersom zijn.

 

In de zomer heb je veel meer zon, dan verdampt er meer water en is nattigheid veel minder snel een probleem. Dat is een wet die altijd en overal wel opgeld doet. Een wet die ook altijd geldt is dat op klei water sneller tot rot leidt dan zanderiger gronden. Op klei moeten wortels en aardappels en zo eruit in de herfst, anders komt het niet goed als het weer daadwerkelijk herfstig gaat aandoen. Maar in de zomer moeten de omstandigheden wel extreem worden wil je een probleem krijgen met water.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij het niet doet ga ik denk groente zaaien op die plek. Ik kijk het wel even aan. Ik lees vaak over frezen maar ik heb geen idee wat er dan precies gebeurt. Ik heb wel het idee dat het erg veel werk is. En kom ik dan in de zomer niet in de problemen? Ik hoef niet perse een appelboom als mijn grond niet zo geschikt is. Vond het wel leuk dat hij er al staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een frees kun je misschien vergelijken met een grasmaaier, maar de messen snijden natuurlijk geen gras, maar snijden dieper, door de grond heen. De grond wordt ook tegelijkertijd gekeerd.

Normaal gesproken huur je iemand die een frees heeft en die komt dan dit voor je doen, maar om te kunnen fresen moet de grond wel wat droger zijn, anders komen de messen vast te zitten. Het is meer iets voor April of zo.

 

Als grond gefreesd is ziet het er netjes uit, als een mooi vlak tapijt van zwarte aarde, maar eigenlijk vermoord je de grond. De messen smeren de grond dicht, zodat die minder lucht- en waterdoorlatend wordt. Je doodt ook veel bodemleven - wormen, bacterieën, schimmels en andere organismen die een symbiotische relatie met je planten aangaan. Ook creëer je een ploegzool: zo'n frees gaat altijd tot dezelfde diepte waardoor daar een verharde laag ontstaat waar de wortels van je planten niet meer doorheen komen.

Fresen is niet goed, maar mensen doen het omdat de oppervlakte van de grond er wel mooi komt uit te zien. Dat planten er minder door groeien wordt dan vaak door de mensen die fresen weer gecompenseerd door kunstmest, wat op zijn beurt ook weer negatieve gevolgen heeft voor je planten en je bodem. Je raakt eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht waar je beter uit kunt blijven.

 

Je moet denk ik maar eens te raad gaan bij een forum-onderwerp als 'Bodem en Bemesting', daar wordt heel veel geschreven over hoe je je grond kunt bewerken. Ga alsjeblieft niet in dit onderwerp door over grondwerking, want je titel rept van een zieke appelboom, en ik ben in deze reaktie al 100% buiten dit onderwerp geraakt. Binnen dit forum houden we graag verschillende onderwerpen uit elkaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sluit me bij roeier aan,

Boom ziet er op eerste gezicht gezond uit met veel vruchthout/kortlot.

En een week natte voeten in rust deerd niet echt. Is wat anders als er blad aan zit en er staat een plump water.

En idd niet frezen. En als de grond een storende laag heeft kan die doorbroken worden en daarna met rust laten.

Misschien draagt deze boom niet veel doordat er geen bestuiver in de buurt staat?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je op ons forum zit, in dit topic of ergens anders op ons forum, dan zie je rechtsboven een zoekfunctie; een vakje waar je wat zoekwoorden kunt invullen. In jouw geval bv de woorden 'grond frezen'. Dan klik je op 'zoeken' en dan zoekt de zoekmashine op ons forum naar alle topics die daar over gaan. Er verschijnt een nieuwe pagina met al die topics. Kun je aanklkken en heb je dus topics met al de voorgaande jaren wat er op ons forum besproken is rondom het frezen.

 

Zo kun je dat met vele onderwerpen doen. Ons forum is eigenlijk 1 verzamelvat van ervaringen en meningen en opvattingen, feiten en onzin door elkaar.

Zo geeft roeier aan dat frezen 'niet goed' is. Daar valt nogal wat tegenin te brengen en dat is een opvatting.

 

Nu heeft u een topic hier geopend welke u genoemd heeft 'Appelboom ziek / snoeien' Een ander welke via de zoekfunctie naar iets over een appelboom snoeien zoekt, kan dit topic dan tegenkomen en er ook weer dingen aan toevoegen of over vragen. Het is dan ook niet uw persoonlijke topic, maar een topic over een appelboom snoeien wel of niet.

 

Zo werkt ons forum en vandaar dat de volgende vragen die u ook vast wel heeft, over frezen dus, maar misschien ook wel over uien zaaien of over de tuin wel of niet mesten etc etc,, u verderop op het forum zal moeten rondkijken.

 

succes !

 

ps. Wat ik dus erg zou waarderen is, als u straks in april/ mei de boom nóg eens op de foto zet, vol in bloei.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...