Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Appelsap maken


harmony

Aanbevolen berichten

Na een teleurstellende oogst vorig jaar, hangen de bomen nu vol met appels en peren, als er niets geks gebeurt, krijgen we vast een prachtige oogst.

Het eerste jaar dat wij hier woonden hadden we een enorme hoeveelheid appels. Ik heb toen een sapmachine gekocht, er sap van gemaakt, verhit tot 85C en in weckflessen gegoten. Jammer genoeg begon alles al snel te schimmelen.

Dit jaar wil ik het natuurlijk weer proberen. Wie heeft een goed recept voor het maken van appel- en perensap?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat vroeg ik me ook af, maar zo had ik ergens een recept gevonden. Ik heb toen geen suiker toevoegd. Balen, veel werk, alles voor niets. En vooral zo jammer van de appels. Nou ja, beetje dan. Mijn man heeft de schimmel eraf geschept en de sap toch opgedronken. Ik vond dat hij niet goed snik was, maar hij had nergens last van (na 16 flessen )

Link naar reactie
Delen op andere sites

volgens mij kun je best richting de siroop/limonmade recepten denken morgen ga ik in iedergeval met de kersen oogst dat doen.

eerst ontsappen en dan met suiker koken ik moet ook nog weer even juiste werkwijze lezen.

wat ik begreep is de suiker zeker niet alleen de smaak maar ook dat het goed bewaart,

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha, Jorieke, heb net even zitten googlen en kwam jouw pan tegen

En dit las ik op zelfbrouwen.nl:

De sappan (dampontsapper) is een apparaat dat door middel van stoom vruchten, groenten of kruiden op eenvoudige wijze kan ontsappen. Het resultaat is een gepasteuriseerd en dus bewaarbaar sap. Zonder chemische toevoegingen!! Puur natuur!! Met deze stoomextractor kunt u ook groenten blancheren en allerlei gerechten bereiden: rijstgerechten, vleesgerechten, visgerechten, etc.

 

Dus simpeler kan eigenlijk niet?

Ik gebruikte de sapcentrifuge. Maar dat kost èn veel tijd, en je moet het sap daarna nog verwerken.

Heb jij zo'n sappan en bevalt hij? En zo ja, welk merk heb je dan.

Kwam op een heerlijke pannensite, kwijl, kwijl.....

Groetjes,

Monique

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er inderdaad 1, en je kunt met het slangetje het hete sap meteen in flessen doen en ze dichtdraaien. Maar dan zit er nog geen suiker doorheen (of je zou dat mee moeten ontsappen, maar dan moet je een paar keer vocht aftappen en weer bovenin gooien, anders mengt het niet goed).

 

Ik vind het ideaal dat je de vruchten er in zijn geheel in gooit. Dus met steeltjes, pitjes, klokhuizen, etc.

Mocht je nog wat met de pulp willen maken, dan moet je natuurlijk wel het een en ander verwijderen.

 

Ik heb hem bij brouwmarkt gekocht, je moet wel zorgen dat hij van RVS is. Eerder waren ze blijkbaar van aluminium, maar dat ging niet goed met het zure fruit geloof ik. Die maken ze vast niet meer

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de info! Zal mijn wederhelft blij mee zijn, die verheugt zich al op iedere dag een glaasje puur natuur (zonder schimmel).

Veel plezier op de moestuindag trouwens! Ik wil graag komen, maar mijn jongste zoon viert met een aantal vrienden zijn 15e verjaardag. En aangezien je op ongeveer 1,5 uur rijden bij mij vandaan woont, vond ik dat wel erg krap worden. Maar spijtig is het wel, want het lijkt me reuze leuk!!

Hopelijk vind iedereen dat en is het voor herhaling vatbaar

Groetjes, Monique

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat je niet kunt Harmony.

Misschien had ik je enthousiast kunnen maken voor appelwijn.

Ik heb jaren geleden op grote schaal (jaarlijks zo'n 600 liter) appelwijn gemaakt met mijn vader.

Ik heb nog enkele flessen gevonden en zal die meenemen naar de moestuindag.

Was altijd leuk om te doen. Hardstikke veel werk maar door de hoge alcohol percentages echt heel lang te bewaren.

De appelwijn is dan ook meer een zoete apperitief dan een wijn.

Appelsap werd bij ons niet bewaard appels werden gemalen in een rvs molen en geperst met een wijnpers. dan puur gedronken.

Ik moet er wel bij zeggen dat we superrijp (hoog suikergehalte) fruit gebruikten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er inderdaad 1, en je kunt met het slangetje het hete sap meteen in flessen doen en ze dichtdraaien. Maar dan zit er nog geen suiker doorheen (of je zou dat mee moeten ontsappen, maar dan moet je een paar keer vocht aftappen en weer bovenin gooien, anders mengt het niet goed).

 

Ik vind het ideaal dat je de vruchten er in zijn geheel in gooit. Dus met steeltjes, pitjes, klokhuizen, etc.

Mocht je nog wat met de pulp willen maken, dan moet je natuurlijk wel het een en ander verwijderen.

 

Ik heb hem bij brouwmarkt gekocht, je moet wel zorgen dat hij van RVS is. Eerder waren ze blijkbaar van aluminium, maar dat ging niet goed met het zure fruit geloof ik. Die maken ze vast niet meer

 

Echt? Ik heb vandaag vruchtensiroop gemaakt, mét de sappan van aluminium...wat gaat er nu fout dan weet je dat?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Monique, hier kan je van je appels ook appelsap laten maken. het is niet goedkoop, 80 cent per liter, en je moet minimaal met 100 kg komen. Maar dan heb je ook super-houdbare gesteriliseerde sap in nieuwe flessen.( het gaat ook erg snel, persen, zeven, verhitten en afvullen) en voor jet het weet rijd je met een auto vol dampende flessen naar huis.

Misschien iets voor jullie?

Ik heb ook wel eens gelezen dat het ergens op de Veluwe ook kan, maar het fijne weet ik er niet van. Wij genieten ieder jaar weer van ons eigen sap, we vinden het erg prijzig, maar ook errug lekker, en de hele familie geniet mee!!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat kan hier ook wel ergens idd, maar daar ben ik niet achteraan gegaan. Ben lekker eigenwijs, wil het Zelf kunnen/doen.

 

Zuur tast aluminium aan, waardoor het aluminium oplost en da's niet gezond

 

Gelijk heb je! Leuk!

Denk je dat ik nu mijn overheerlijke sap weg moet gooien, of overleef ik het wel? Nee, zonder dollen, ik ga er eens op googlen

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Appelvrouw Heb jij niet zo'n mooie koperen jampan? Die mag in geen enkel Frans huishouden ontbreken toch. Ik maak er alles in, mijn jam, mijn sap, mijn moes, mijn gelei.

2coht9487541371149514.jpg

 

@Harmony En van de schillen en klokhuizen maak je dan weer appelstroop. Schillen en klokhuizen met zoveel water opzetten dat ze net onderstaan. Plusminus 5 (vijf!!) uur zachtjes laten koken. Af en toe water toevoegen zodat het spul onder blijft staan. Na het koken het vocht door een doek gieten en per liter vocht 325 gram suiker toevoegen plus 10 gram citroenzuur. Dit goedje zolang inkoken in een wijde pan (zoeen als op de foto bijvoorbeeld ) totdat een druppel ervan als een draadje van de lepel trekt. Verwerk de stroop verder net als jam, dus heet in de potten, lekker vol schenken en koel en donker bewaren.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn jampan is in het najaar gescheurd..van de muur gevallen. Nu zoek ik een nieuwe, ik wil een extra zware, bij de brico`s enzo vind je alleen de lichtere uitvoeringen, en ik zal dus op een brocante moeten scoren. ga ik meteen op zoek naar een stalen sappan...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Monique, hier kan je van je appels ook appelsap laten maken. het is niet goedkoop, 80 cent per liter, en je moet minimaal met 100 kg komen. Maar dan heb je ook super-houdbare gesteriliseerde sap in nieuwe flessen.( het gaat ook erg snel, persen, zeven, verhitten en afvullen) en voor jet het weet rijd je met een auto vol dampende flessen naar huis.

Misschien iets voor jullie?

Ik heb ook wel eens gelezen dat het ergens op de Veluwe ook kan, maar het fijne weet ik er niet van. Wij genieten ieder jaar weer van ons eigen sap, we vinden het erg prijzig, maar ook errug lekker, en de hele familie geniet mee!!

 

Dat vindt ik nog goed meevallen Jet, zeker als je zo mooi kant en klaar in fles krijgt, ik vondt de eaudevie (schrijf ik vast fout) wel duur

maar deze appelsap weer niet ik zal zeker mijn broer even zeggen hun laten zoveel fruit verotten aan de bomen, echt ergelijk maar geen tijd om te verwerken dan is dit best oke oplossing.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Monique, hier kan je van je appels ook appelsap laten maken. het is niet goedkoop, 80 cent per liter, en je moet minimaal met 100 kg komen. Maar dan heb je ook super-houdbare gesteriliseerde sap in nieuwe flessen.( het gaat ook erg snel, persen, zeven, verhitten en afvullen) en voor jet het weet rijd je met een auto vol dampende flessen naar huis.

Misschien iets voor jullie?

Ik heb ook wel eens gelezen dat het ergens op de Veluwe ook kan, maar het fijne weet ik er niet van. Wij genieten ieder jaar weer van ons eigen sap, we vinden het erg prijzig, maar ook errug lekker, en de hele familie geniet mee!!

 

Dat vindt ik nog goed meevallen Jet, zeker als je zo mooi kant en klaar in fles krijgt, ik vondt de eaudevie (schrijf ik vast fout) wel duur

maar deze appelsap weer niet ik zal zeker mijn broer even zeggen hun laten zoveel fruit verotten aan de bomen, echt ergelijk maar geen tijd om te verwerken dan is dit best oke oplossing.

 

De eau de vie is niet duur hoor hans,( goede eau de vie betaal je zo 20 euro of meer voor..) en je hebt een super-bio-basis voor je likeurtjes..van je eigen fruit. maar èh hum we hebben het hier over appelsap..het mooiste is natuurlijk als je het zelf kan maken..een appelpers zou kunnen helpen, dan kan je het in flessen doen en pasteuriseren..of rauw in de vriezer in plastic flessen.Persoonlijk vind ik het sap uit de sappan niet zo lekker om zo te drinken..ik ben wel een beetje een miepert met fruitsap, maar uit de sappan is het nog extra vies vind ik, zo`n dikkig soort sap...prima om appelstroop mee te maken, dat lijkt me een aanrader Leslie.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik weet niet goed hoe ik het uit moet leggen, dit geldt dan voor appelsap, als dat geperst is dan is de structuur anders dan uit de sappan

geperst= fris en dun

sappan=iets in de mond wat ik niet lekker vind..dikkig..niet dat het dik is..lekker duidelijk hè, ik kan het niet anders zeggen.

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja mischien heb je gelijk, ik drink geen alcohol en vindt het al snel daardoor duur ben gewoon niet gewend te kopen,

ik ging fles wodka halen en contreau halen en dacht blij dat ik alchol niet lekker vindt want dat soort flessen is ook duur.

ik weet wat je bedoeld met die dikte van sap ik vindt die smooties ook vies, is mij ook te dik niet zozeer de vezels maar dat het zo lobig is.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...