Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Artisjok zaailing


padde

Aanbevolen berichten

Ik plant ze in volle grond, in de herfst zeker niet allemaal overleven ze de winter maar altijd wel wat.

Zou ze zeker wat bescherming geven, maar dat moet je op tijd weghalen in voorjaar ander gaan de uitlopers smetten.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien maar dan moet die wel ook licht zijn, alle niet winterharde gaan bij mij heel zielig doen als ik ze overwinteringsplek geef.

Ben meer van volle grond beschutte plek als kan en afdekken met blad en stro

Beetje gekke tijd voor zaailingen, of zijn ze best groot ?

Artisjok zijn ook rare planten, want de ene overleeft prima terwijl de ander doodgaat in winter op zelfde plek.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Hoe staan jullie artisjokplanten erbij? Ik heb normaal in de winter geen groen aan de planten zitten. In het voorjaar lopen ze weer uit, maar dit jaar heb ik nog kleine planten. Ligt het aan het milde weer dat we hadden of deden ze het voorgaande jaren gewoon niet zo goed?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@padde, wat heb je nog met de zaailingen gedaan?

 

@Mellie, de mijne zijn bovengronds afgestorven in tegenstelling tot de kardoen, die houdt nog veel langer groen blad. Beide heb ik afgedekt met stro.

 

Ook bij mij komen niet alle artisjokken weer terug, de meeste kardoenen wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mijn artisjokken vinden de kou toch echt niet prettig. Normaal komen ze de winter wel door met een jasje van stro, maar dit jaar weet ik het nog niet. Ze liggen er heel verlept bij op dit moment. We gaan het zien...

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Zie dat er niet heel veel info / ervaring over de Artisjok is!?

 

Heb bij de Intratuin een heel klein potje met 5 mini artisjokken plantjes gekocht voor een hele euro en vijftig cent... Ik dacht: Lets try!

Ik las dat meeste deze buiten telen, niemand in de kas? Of is dat te warm in de zomer?

Moet me nog even verdiepen in de artisjok dus excuus als dit te voor de hand liggende vragen zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die laatste is al te ver heen om voor consumptie te oogsten.

 

 

Ik had ze ook in de kas maar te vochtig, alles verrot. De nieuw opgekweekte ga ik deze week buiten planten, het moet weer een warme en droge zomer worden.

 

 

Een paar dagen terug heb k al eens geantwoord op de vraag wanneer te oogsten:

 

 

artisjok-wanneer-oogstklaar-t25460.html

 

@ Saalk87 : 530 hits via de forum zoekfunctie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vorig jaar voor het eerst artisjok gezaaid en in de tuin geplant. Helaas hebben de beide planten de winter niet overleefd. Dit jaar weer gezaaid en ook nu weer in de grond gezet. Staat in de moestuin, niet overdekt. Artisjok is makkelijk zelf te zaaien, dus mocht de plant de winter niet overleven, dan zaai ik gewoon opnieuw (volgend jaar dan). De planten houden wel van een voedselrijke bodem en niet al te droog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb twee oudere planten in een grote bak van 750 liter staan, zodat ze in de winter niet door knaagdieren opgegeten kunnen worden (wortels en groen worden gegeten). In de bak heb ik ollas, zodat ik hopelijk minder snel last heb van watertekort. In de winter is de bak daarentegen droger, wat belangrijk is om de planten de winter door te krijgen. In de bak kan ik ze ook goed afdekken. Verder heb ik dit jaar in meer 750 liter vaten Artisjokken geplant, omdat we gek zijn op artisjokken. We hebben nog nooit succes gehad met Artisjokken, maar dit jaar krijgen we de eerste plant die zeker gaat bloeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is één van mijn zaailingen. Ik heb ze eind Augustus of zo gezaaid met de bedoeling ze in potjes te laten overwinteren; die kun je binnen halen als het erg koud wordt. Ze hebben bijna de hele winter buiten gestaan, met uitzondering van die ene koude periode in Januari.

Februari was erg zacht, en als mijn geheugen me niet bedriegt heb ik ze eind Februari in de volle grond uitgeplant, toen er nog altijd geen winter werd verwacht. De plantjes hebben er de hele winter miezerig en klein uitgezien; ze overleefden, meer niet. Ik had er vier en ik ben eigenlijk verbaasd dat ze het alle vier hebben gered. Pas in April of zo begonnen ze zich zichtbaar te ontwikkelen. Nu zien ze er aardig uit. Zouden ze snel genoeg gaan om nog wat oogst te kunnen leveren? Afwachten, mijn enige ervaring is met plantjes waarmee ik pas in het voorjaar begon, en dat bleek te laat te zijn om nog te kunnen oogsten.

 

Artisjok28Maaie51251559067318.jpg

... is er ook een artisjok-cultivar speciaal geschikt voor nederland?
Imperial Star is speciaal geteeld voor een kort seizoen, maar heeft geen betere winterhardheid. Ik weet niet wat voor ervaringen mensen hier ermee hebben.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Dezelfde zaailing als hierboven, nu:

 

Artisjok14Juny59951560545897.jpg

 

Die bloemknop kwam sneller dan ik had verwacht! Het is een wat dunne knop, ik denk dat de plant nog wat te klein is voor dikke knoppen, maar het seizoen is nog jong. Dit lijkt veelbelovend.

Mijn eerste poging, voorjaarszaai toen nog, eindigde zo, in Maart 2018, ondanks dik afdekken met stro:

 

ArtisjokMaart201846141560546453.jpg

 

Het aardbeien-bed op de achtergrond was ook helemaal kapot gevroren, zo waren de omstandigheden toen. Die winters heb je. Dus nazomer-zaai en in potjes de winter door lijkt geen gekke keuze bij artisjok.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De ideale groeitemperatuur van de artisjok is ongeveer die van de tuinboon, hier wordt 62°F (zo'n 16°C - 17°C) genoemd: https://tomclothier.hort.net/page05.html#C. Voor de tuinboon ben ik wel eens 16°C tegen gekomen. Net als de tuinboon kan de artisjok ook over een beetje vorst, dus ja, vergelijk het daar dan maar mee.

Toevallig heb ik een artisjok naast wat tuinbonen staan, en dat gaat redelijk gelijk op. De Mei-maand was niet warm, maar voor tuinbonen en artisjokken dus prima. Wat temperatuur betreft zit ik in dezelfde hoek als Patrijs. Het wil hier niet opschieten met tomaten en pompoenen, en komkommers komen al helemaal niet op gang. Maar met dat spul mag je artisjokken niet vergelijken, het zijn eerder tuinbonen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...