Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Augurken en komkommers inmaken in zoetzuur


Antoine

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Dit recept is een standaard recept en kan ook gebruikt worden voor Komkommers en Courgettes en kleine uitjes...

 

gebaseerd op 1 grote pot van bijvoorbeeld 'Hak'.

 

Voorbereiding: Was de pot in zeer heet water en zet ze tijdens bereiding weg in een teil kokend water, inclusief deksel.

 

Ingrediënten: NatuurAzijn, Zout, Suiker, Peper, Kruiden, water en Augurken.

 

Voor de kruiden moet je creatief zijn: Sjalot, UI, Knoflook, Paprika, Kurkuma, Mosterdzaad, Chilipepers enz...

 

Voor het inmaakvocht gebruik ik de helft van de pot als Azijn, en de andere helft water. Anders is ie wat te zuur. Dit zet ik op het gas en breng het aan de kook. Snijd de inmaaksels in stukken of plakken (whatever) Als ik komkommer neem schil ik in de lengte 3 repen schil eraf, dat geeft een leuk effect als je ze in plakken snijd. Daarna snij je de kruiden (Als ze snijdbaar zijn, zoals Sjalot of Knoflook)

 

De augurken kan je natuurlijk in plakjes snijden, maar ook in vieren, als een Gürken Viertell. Of gewoon in z'n geheel. Als je alles gesneden hebt doe je het in de inmiddels kokende vocht. Dat moet nu niet meer koken (!) Nee een beetje pruttelen! Ik neem voor Augurken de volgende kruiden: Peper, Zout en Mosterdzaad en voor 1 pot zuur gebruik ik 3 eetlepels suiker (even proeven)

 

Zodra dus de schil van de 'vruchten' lichtgroen-bruinig gaan kleuren is het klaar.

 

Vul de pot daarna met de Augurken en de 'kruiden'. Vul daarna de pot met het kookvocht af. Meestal blijven dan de Mosterdzaadjes achter, die haal je er met een zeefje uit en doe ze ook in de pot.

 

Sluit de pot goed af an laat hem minimaal een 10 minuten op z'n kop staan, waardoor de pot vacuüm trekt.

 

Om te consumeren moet je hem officieel een 2 maanden laten staan, dus geduld!

 

En dan: Laat je creativiteit de gang gaan, want met zoetzuur kan bijna alles!

 

Binnenkort een recept : Atjar Tjampoer

 

gr Anton

  • Like 1

In een groen, groen, knollen, knollenland...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ook heel lekker is laulierblad, mosterdzaad , uienringen, peperkorrels en dillebloemen ipv andere kruiden etc. om augurken mee in te maken.

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: hemago28. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Link naar reactie
Delen op andere sites

ook deze heb ik vandaag gemaakt en weer even de opmerking een nacht in water met zout laten trekken.

zelf heb ik de komkommer (na het een dag in het zoute water liggen) gesneden en rauw in de pot en toen kokend zoet/zure vocht toegevoegd en op zijn kop gezet.

ze zijn vacuüm gezogen, maar zijn ze dan wel lang houdbaar?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

help!

Ik heb zojuist augurken ingemaakt en de pot zeker 15 min op z'n kop gezet zoals hierboven werd gezegd.

Na een tijdje hoorde ik hem eindelijk plop zeggen. Maar toen ik ging kijken kan ik nog steeds de deksel indrukken waardoor hij zo'n plof geluidje maakt... dit is niet goed dan toch?

Wat raden jullie aan om te doen?

Nog langer op z'n kop laten staan of wat?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Het is idd nog niet goed als je de deksel van de pot indrukt en je dan een plopgeluidje hoort.

Dan is de pot niet vacuum gezogen.

Ik heb dat ook wel eens en zet dan de pot(ten) in een grote pan kokend water (deksel niet onder water) zodat de inhoud ook goed heet word. dit laat ik een minuut of vijf zo koken en zet dan weer de potten weer een uur op hun kop. Daarna kun je de deksel niet meer indrukken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Voor zure bommen inderdaad de hoeveelheid suiker en azijn naar smaak (hoe zuur wil je je bommen? Proeven dus.) aanpassen. Inmaakazijn is zowiezo een stuk zuurder als natuurazijn, dus die zou je hiervoor kunnen gebruiken (wel weer wat verdunnen met water indien gewenst, weer proeven dus...).

De mega-augurken ook goed een nacht in goed veel zout leggen zodat ze wat "ontwateren". Anders krijg je geheid slappe bommen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...
  • 1 year later...

Vandaag verder gemaakt:

Augurken in plakjes gesneden, en een deel in lange repen gesneden, en een nacht in het zout gelegd. Ongeveer 4 eetlepels ,en dan regelmatig ff omscheppen.Vanmorgen afgespoeld.

1 grote ui

genoeg (natuur)azijn (ik meet altijd door de potjes die ik ga gebruiken te vullen met 2/3 e azijn. Meestal kom ik dan goed uit.)

150 gram kristalsuiker

3 theelepels mosterdzaad

1 theelepels kurkuma (koenjit)

1 theelepel dillezaad (of verse dille takjes)

2 pepers

2 laurierblaadjes

Snijdt de ui in stukjes,en de pepertjes in ringetjes.Breng in de pan de azijn aan de kook,en los daarin de suiker op. Voeg de ui, pepers, kurkuma dillezaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.

Leg de plakjes augurk in de pot, en schep er mosterdzaadjes over. Overgiet het met het kokende azijnkruidenmengsel. Na een weekje of wat zijn de smaken er lekker in getrokken.

komkommer-inmaken23811439816833.jpguienmengsel65261439816837.jpgzoetzuur20871439816841.jpg

  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Een getest recept (sorry, wel Engels) :

(dit betreft een recept voor komkommers, maar je kunt dus net zo goed augurken gebruiken)

 

12 cups water

½ cup Kosher salt

3 lb English (seedless) cucumbers, unpeeled (cut into 1/8-inch thick slices, 3 to 4 large cucumbers)

2 cups apple cider vinegar

2 cups Sugar

1 yellow onion

1 Tbsp brown or yellow mustard seeds

1 tsp celery seeds

1 tsp coarsely cracked black pepper

1 tsp turmeric

 

 

Combine the water and salt in a large pot and stir until the salt dissolves. Add the cucumber slices, cover the pot, and refrigerate overnight or up to 24 hours.

 

The next day, drain the cucumbers but don't rinse them. Set aside.

 

Place the vinegar and sugar in a large pot and cook over medium-high heat until the sugar dissolves.

 

Cut the onion in half through the stem end, then cut crosswise into very thin slices. Add the onion, cucumbers, mustard seeds, celery seeds, pepper, and turmeric to the pot and bring the mixture to a boil. Turn off the heat and ladle the hot cucumbers and their liquid into 4 hot 1-pint canning jars, leaving about 1/2 inch of headspace at the top of the jars. Seal the jars with clean lids and rings.

 

The pickles can be cooled and refrigerated for up to 2 weeks. Otherwise, to process the jars, use a canning bath or place a metal rack inside a large pot. Fill the pot with water and bring it to a boil over high heat. Add the sealed jars, setting them on the wire rack. The water must cover the jars by at least 1 inch. Cover the pan and boil for 10 minutes. (Ik heb er dus voor gekozen ze te wecken. )

 

Remove the glass jars from the water bath and let them cool to room temperature. The lids need to set: if they look concave, the canning process has worked; your pickles will last up to a year if stored in a cool, dry place. If the lids have any play in them when pushed, refrigerate the jars and consume them within 2 weeks.

 

IMG553912361471073118.JPG

 

IMG557357741471073129.JPG

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

Voig jaar getest en nu aan t eten. Ik vraag me af of ik wilde of witte peperkorrels had indertijd

 

Bericht door appelvrouw » 13 Aug 2016, 08:51

 

Party sticks:

5 flinke augurken in de lengte in 6 gesneden, 36 uur in zout, ruim afspoelen, afdrogen.

1/2 liter dragonazijn, 50 gram suiker, takje verse dragon (de blaadjes), wilde peperkorrels, gekneusd, 5 teen knoflook samen verhitten totdat de suiker gesmolten is. Op de partysticks gieten.

Gaat mooi in een literweckpot.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het niet speets..ik geloof niet dat ik de schil bitter vind, misschien als het bitter is beter niet eten? En dus ook niet inmaken?

 

Ik heb een andere vraag..te kort aan azijn vandaag en nog enkele dagen niet de tijd om boodschappen te doen. Kan ik de azijn van mijn vorige inmaak partysticks nog een keer gebruiken Ik kook het wel op volgens het recept. Iemand dat ooit gedaan?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarover (azijn hergebruiken) heeft volgens mij al eens iets van op het forum gestaan. Mij staat bij door Danuta of Veuve? Maar ik kan het zo 123 niet vinden. Het kon geloof ik wel ja. Er zit alleen al suiker in dus je moet het (in het recept) niet als azijn behandelen maar als kantklare mix? Maar goed... probeer het voor de zekerheid nog even te zoeken hier. Kan ook in koken&recepten staan.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

door veuvecouderc » 26 Aug 2011, 19:55

 

Ik doe het regelmatig, wel weer even opnieuw opkoken, eventueel extra kruiden of nieuwe kruiden toevoegen voor de variatie en dan weer heet over je 'nieuwe' augurken in de potten. Werkt prima en is geheel en al volgens de consuminderen norm

Veuvecouderc

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
5 potten Komkommer a la Cornersmith..

Deze gisteren gemaakt en een pot meegenomen naar een feestmaaltijd. De jarige kiepte de pot meteen om terwijl i nog riep "niet doen..moet minstens drie weken staan"..

Wat blijkt: super lekker in een paar minuten was het opgegeten bij de broodjes paté en iedereen onder de indruk van de smaak.

Goed recept dus Anna!!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 potten Komkommer a la Cornersmith..dank aan Anna voor het recept.

 

Vreemd... zelfs als ik zoek op 'komkommer' van 'Anna' komt dat recept er niet uit

 

Even verder gezocht, voor wie hier ook van begint te kwijlen: http://kookgewoon.nl/komkommer-inmaken/#

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...