Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Back to Eden probeersel


Piroska

Aanbevolen berichten

In het topic over mulchen wordt er al regelmatig over gesproken maar een apart topic alleen hierover lijkt mij een goed idee.Ik las dat er meerdere mensen hier al mee aan het experimenteren zijn in wil graag ervaringen uitwisselen.

 

Ik ga dit jaar een klein stukje moestuinieren volgens het B2E principe.

 

De redenen hiervoor zijn dat ik om te beginnen ENORM veel snoeiafval heb elk jaar. Voorheen verbrandden we dit, dit jaar haksel ik het tot paden maar ik heb nog steeds erg veel over. Ook zijn enkele delen van mijn moestuin erg laag en helaas is het grondwaterpeil hier aan het stijgen dus die plekken worden te nat. Door er dikke lagen op te leggen zal dat stuk uiteindelijk verhoogd worden dus beter bruikbaar.

De rest van mijn grond is in de zomer kurk en kurkdroog en wordt bikkelhard, schoffelen lukt al niet eens meer na 1 dag brandende zon dus ik wil mulchen om de boel vochtig en los te houden.

Afgelopen jaar heb ik mulch gebrukt van vers gras en groenafval maar daar kwamen honderden slakken op af ( en die heb ik al genoeg) dus wil ik het nu met droger materiaal gaan doen.

En de laatste reden: Ik ben gewoon verschrikkelijk nieuwsgierig of het een beetje werkt en wil dat met eigen ogen zien, ik hou van proberen en experimenteren.

 

 

De afgelopen dagen heb ik nonstop gehakseld: droog snoeiafval dat er lag vanaf de winter, vers afval van vooral wilgen met blad eraan, stukken schors die over zijn van het houthakken etc. Hier maak ik een mix van en gooi dit op een stuk met karton bedekte moestuin. De eerste laag wil ik 15 cm hebben en daar komen dan de plantjes in. In de herfst komt er bladafval op en weer houtsnippers en mest. (kippenmest met stro)

 

Dan vraag ik mij wel af hoe het zit met vaste planten en B2E. Ik zag in de film geen vaste planten, of ik heb niet goed opgelet. (ik keek telkens naar het plafond of de boekenkast als er weer een bijbelcitaat van een kwartier kwam, dus ik kan wat gemist hebben)

 

Als ik bijvoorbeeld over mijn muntplanten in de herfst 15 cm snippers gooi dan komen ze toch niet meer op in het voorjaar? Of groeien die daar dwars doorheen en zet je er een stokje bij waar ze staan en geen karton eronder? Als de laag steeds hoger wordt in de loop van de tijd staan de muntplantjes dan toch inmiddels veel te diep in de grond?

 

Zouden de vochtige onderlagen geen extra slakken aantrekken of hebben die geen zin om over de kurkdroge bovenlaag te kruipen?

 

Ik begin dit jaar met een stukje bonenbed en een klein reepje van mijn aardappelveld, dan kan ik meteen het verschil zien met de aardappels die ernaast staan, gewoon in de grond, zelfde dag gepoot .

Link naar reactie
Delen op andere sites

spannend, Piros!

ik denk dat het zo gaat (maar heb geen ervaring ):

in de film planten ze de zaden in een vruchtbare compostlaag en schuiven ze de chips opzij totdat de plantjes groot genoeg zijn; dan schuiven ze de chips weer terug

ik denk dat het met je vaste planten ook zo kan gaan: je neemt ze op, brengt een mulch aan met mest en plant ze terug in de vruchtbare laag onder of tussen de oude houtchips die dan wel aan het verteren zijn

voorwaarde voor dat verteren is wel dat er genoeg stikstof uit de kippenmest bijvoorbeeld in die onderlaag is om het hout te laten verteren door de aanwezige schimmels en dat je niet in die laag spit om de schimmeldraden niet te vernielen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dit nog niet zo uitgebreid gedaan maar wbt de munt: ik heb er afgelopen herfst zeker 15 cm blad afval op gehad, dat waaide eigenlijk net die hoek in en werd dikker dan ik zelf had gedaan. Toen het wat warmer werd heeft mijn man een deel van het blad aan de kant geveegd en de munt komt mooi op nu!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk ook dat de munt daar écht geen moeite mee heeft. Die heeft zich ondergronds met sterke nieuwe wortels verspreidt en komt vanuit die wortels (over de hele lengte van de wortel) weer op.

Ook dwars door een dikke stevige laag aarde dus een beetje mulch moet geen probleem zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, munt was misschien niet zo een goed voorbeeld, die komt er inderdaad vast wel doorheen, maar dragon ofzo dan. Die zal ik dan zoals RobO beschrijft misschien moeten "liften" . Ik ben benieuwd hoe hoe het allemaal gaat lopen, het ziet er in elk geval netjes uit, mijn tuin was nooit zo netjes Ik zal vandaag wat foto's maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk dat het een goede manier is, er was een tijd terug ook op de tv info over houttoevoeging voor compostverbetring in de moestuin. Had iets te maken met devruchtbaarste aarde van de wereld, dat na jaren gebruik van hout, de samenstelling het meest in de buurd kwam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

toen ik mijn tuin kreeg een kleine 3jr geleden stond de rommel bijna een meter hoog, nauwelijks een worm in de grond,

heb de boel plat gemaaid bespoten en 2 weken daarna laten ploegen en frezen.

6 kuub champost erdoor gewerkt .. en een goede laag houtsnippers erop.

tis even wennen misschien maar ik wil niet anders meer.. in de herfst gaat er blad op en in het voorjaar half verteerde snippers,

niet teveel maar aanvullen zeg maar.

nu heb ik een prima vruchtbare grond vol met leven, spitten doe ik niet .. is ook niet nodig op deze wijze en het onkruid wat komt hark of trek je zo weg.

"Natura non nisi parendo vincitur "

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iets dergelijk doe ik dus ook, maar eigenlijk alleen op mijn vaste bedden met vruchtstruiken en andere zaken die vast staan en blijven. Dit voorjaar met gehakseld wilgenhout en bast. Dikke dikke laag onder de bramen, onder de bessen, de rabarber, de kruisbessen en de stekken van dat alles. Ook de "sier" - delen ( geen direct nut ) hebben dat nu inmiddels.

Rond bv de salie of de rozemarijn en munt enzo, doe ik dit echter niet.

 

De erwten zijn net gezaaid maar krijgen als die op de tuin gaan ook een dergelijke laag, wel pas als ze een 20 cm hoog zijn. Gewoon tegen het onkruid. De aardbeien hebben het al iets dergelijks, grotendeels nog van vorig jaar. De tuinbonen staan al een tijdje op de tuin in een dikke deken van mulch.

 

Bladgroenten ga ik zo zeker niet aanpakken, gewoon vanwege de slakken. Knofloken niet vanwege de warmte die van mij op de grond mag komen. Uien ook niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja eigenlijks op de gehele tuin.

ook op de kruiden e.d niet zoveel maar genoeg tegen het onkruid en de kruiden groeiden er gewoon doorheen hoor.

heb de kruiden nu thuis doordat ik de tuin veranderd heb dit jaar.

de plattebak verplaats naar zijn definitieve plek (was kruiden tuintje) aardbeien en bessen e.d

ook in de bak gebruik ik de snippers .. gaat prima.

slakken .. tja slakken die waren er al voor de snippers, wat korrels en hier en daar een valletje gaat prima, tot nu dan hea

de loken in een ruggetje wel wat snippers niet teveel .. uien bedden volop in de snippers immers zijn/worden daar ook de wortels gezaaid.

ik zal binnenkort is wat foto's plaatsen in dit topic.

"Natura non nisi parendo vincitur "

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 1 vak ook ingericht als testvak met een laag karton en daaroverheen een dikke laag mulch. Van alle planten die ik uitplant zet ik er een paar in dat vak om het verschil te zien. Maar totnutoe ben ik er eigenlijk nog niet erg enthousiast over... de planten groeien slecht en worden aangevreten door de slakken (in de rest van de tuin groeit groeien de meeste planten hardstikke goed en hebben niet of nauwelijks last van slakken). En de kweek en de heermoes groeien er doodleuk dwars doorheen.

Maar misschien doe ik iets fout en/of moet ik er meer bijbelcitaten tegenaan gooien

 

de grootse fout die de meeste maken is /zaaien planten in de vers aangebrachte mulch .. dah wil nie..

de mulch dient als bodemverbeteraar.

achg een gebedje kan nooit geen kwaad

"Natura non nisi parendo vincitur "

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja de planten moeten WEL in de laag eronder geplant worden, in de volle grond dus en niet in de mulch, dan groeien ze niet.

 

Ben benieuwd naar je fotoos Jan!

 

Ik heb vandaag weer gehakseld voor mijn proefbed maar het is nog niet klaar, er gaat veel haksel op 9m2 als je 15 cm aanlegt. Ik had bedacht om door het droge haksel, dus waar geen blad aan zit, een paar bossen brandnetels mee te hakselen, dat heb ik gedaan dus. Zo is er toch gemengd materiaal en de voedingsstoffen van de brandnetel er gratis bij!

Link naar reactie
Delen op andere sites

ah door de laag karton geplant ook een optie ..

 

btw die heermoes kan je prima gebruiken om een aftreksel te maken tegen luis bijv. of een gier net als brandnetel.

wil je er vanaf dat kan kost wat tijd en moeite en wat roundup ja roundup.

heermoes uit de grond trekken en zodra er weer een nieuwe scheut naar boven (is 3cm) komt aan tippen met pure roundup

"Natura non nisi parendo vincitur "

Link naar reactie
Delen op andere sites

roundup hoort nou niet bepaald thuis in een b2e tuin.... of in geen enkele tuin als je het mij vraagt. Nee, ook niet bij woekerende heermoes! (gelukkig is roundup miv 2015 straks verboden)

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

In onze Jardinadetuin hadden we drie testperken..eentje met een dikke laag houtsnippers..BRF noemen ze dat hier (bois raméaux fragmentés), het is al wat langer bekend..zeker in het warme zuiden..men zegt ook: versnipperd levend hout.

Ik moet zeggen dat ik het perk met de brf het slechtste vond. Ok er waren geen slakken, maar de planten hadden er moeite mee, vooral de prei en de kool. De pastinaken waren verrassend goed. Nu in het voorjaar is het perk natuurlijk erg schoon. Ik denk dat de laag te dik was..15 centimeter is echt niet fijn voor de planten.

Nu mijn karton/mulch-experiment zo goed als mislukt genoemd mag worden wil ik wel een stukje brf proberen..helaas heb ik alleen maar een minihakselaartje voor hele dunne takjes.

Maar ik heb ook daar meteen angst voor de woelmuis.

 

Jan: heb jij foto`s?

Piroska, ik denk dat het in warme streken wel handiger is ( een dikkere laag) dan in frisse/vochtige streken.

Bit: je hebt het ook onder je bessen? Ook in het voorjaar met kans op vorstschade?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bit, wat is de reden dat je dit niet bij je kruiden doet?

 

Kruiden en kruiden is 2 natuurlijk , maar bij de mediterrane kruiden geef ik inderdaad geen mulch, bij de lavendel ook niet. Of ook eigenlijk wel: ik mulch met kiezels en brekerszand ( grof zand ). Wijdverbreid misverstand trouwens dat lavendel, rozemarijn en tijm helemaal geen voeding willen, en zo arm mogelijk moeten ( ik mest ze wel wat en geef wat kalk ), maar waar ze echt niet van houden is van vocht aan de voeten. ze willen op de wind staan, vocht moet snel weg kunnen, De planten staan in arme grond, althans de bovenste 10 cm. die dingen wortelen sowieso diep. Dat betekent bij mij : niet mulchen. Volle zon op de bodem: bakken ! Liefst op iets verhoogd bed gekeerd naar zuid. Zon zon zon. ( licht )

 

@appelvrouw. Die redenatie is mij bekend ja; mulch bij de bessen pas aanbrengen na de bloei. In Frankrijk deed ik dat ook steevast en daar heeft het de bessen ook meermaals de oogst gered. Maar hier is dat toch veel minder van toepassing. Eigenlijk nog nooit meegemaakt. Vorig jaar, met die late koude, kwam de bloei gewoon ook een stuk later. Nu zit er geen vorst meer in, en komt die toch nog, het zij zo. dan hebben we allemaal een groot probleem wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK duidelijk Bit, ik heb ook die houtige kruiden hoog en droog op een zandleembodem staan zonder mulch, ze gaan super hier. ( ja vind je het gek met dit klimaat)

 

Inderdaad Appelvrouw, hier is het kurkdroog en bloedheet in de zomer 5 maanden lang dus ik heb wel gekozen voor die 15 cm, ik denk dat dat wel nodig is hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ligt het overal, vaste planten, bessen, bomen, alles. Maar dat wist je al

Hier een foto die ik vandaag gemaakt heb van de plantuitjes die boven komen. Gaatje gemaakt tussen de houtsnippers, kontje van de ui in de aarde en weer bedekken met snippers, geen vogel die weet dat ze er zitten en ze worden dus niet uit de grond getrokken.

plantuitjes-komen-boven13481397148725.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja wist ik inderdaad

 

Dat lijkt ook een fijn plan voor hier met die uien, ik heb 2 weken lang elke dag weer opnieuw uien in de grond moeten drukken tot ze allemaal uiteindelijk vastzaten en uitliepen. De vogels hebben mij flink aan het werk gezet.

 

Hoe doen jouw preien en kolen het ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog prei staan van vorig seizoen. Daar eten we nu nog elke week van.

De nieuwe preitjes gaan over een paar weken de grond in. Vorig seizoen te diep gezet, ze wortelen zo enorm dat ik ze bijna niet de grond uit krijg. Ik stop ze dit jaar minder ver de grond in en dan meer houtsnippers er omheen.

Kool staat ook nog niet in de grond, komt ook deze maand, ga zaaien in volle grond en plantjes zetten. Kan ik het verschil zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Het gaat hier redelijk met mijn B2E tuintje. Alle aardappels zijn inmiddels bedekt met een flinke laag, ook een ander veldje aardappels heb ik er toch maar bij meegenomen omdat ik door storm veel haksel had van een omgewaaide boom en veel losse takken.

Helaas zijn ontzettend veel van mijn bonen opgegeten door slakken. Het regende hier een tijdlang iedere dag en de snippers waren dus JUIST een perfecte schuilplaats voor die beesten. Slakkenkorrels verdwenen nogal tussen de snippers dus die werkten niet

 

Mijn laatste bonenplantjes die ik er in zette hebben nu allemaal een ring van een halve plastic fles om zich heen gekregen, het schijnt dat slakken daar niet overheen gaan omdat het scherp is. Tot nog toe werkt het en nu kunnen de eenden ook los lopen in het haksel zonder de planten te vertrappen, dus op deze manier hoop ik in natte dagen toch geen slakkenschade te hebben in B2E.

Wat ik nu al heel prettig vind dat ik gewoon tussen de aardappels door kan lopen zonder de klei aan te stampen tot 1 betonnen plaat, dit was vorig jaar wel het geval als ik coloradokevers plukte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

ik ga dit topic zeker volgen, zeer leuk en interessant! Ik heb net een stukje tuin vrijgemaakt, of nouja vrij, ik heb gekeken wat er eigenlijk allemaal in de grond ligt. Ik heb volgens mij al iets van 40kilo als niet meer aan stenen verwijderd op een stuk van 1 bij 2m vorige bewoners hebben er een puin tuin van gemaakt zo te zien. De grond was erg vochtig, zo vochtig dat velen wortels van planten weg aan het rotten waren, het groeide allemaal wel, maar de wortels waren erg makkelijk te verwijderen. Nu was ik eigenlijk op zoek naar een goede manier om de grond te bewerken en toen kwam ik dit tegen op het forum. Net even een stuk van de film gekeken en het ziet er echt goed uit. Klinkt mij ook vrij logisch in de oren ( behalve de bijbelteksten maar daar schakelde ik even af).

 

Nu zit ik met heel veel snoeiafval, mede doordat er nooit is gesnoeid en heel veel planten uit de kluiten gewassen zijn dus ik ben op marktplaats maar meteen even gaan rondneuzen naar een versnipperaar . In plaats van het allemaal in de gft bak te gooien kan ik het net zo goed gaan gebruiken in de tuin! Helemaal achterin de tuin staat ook weet ik hoeveel brandnetel dus dat zou er ook allemaal mooi in kunnen. Daarnaast wil ik ook meteen kijken voor een composthoop, zodat deze ook al een mooi begin heeft .

 

Wat betreft de slakken, ik las laatst op een Engelse website, geen idee welke, dat eierschalen in kleine stukjes kapot gemaakt goed helpen tegen slakken. Ik heb dit bij mijn oma uitgeprobeerd bij haar salvia plantjes omdat de slakken er heel gek op waren. En daar scheen het goed te helpen. De slakken blijven weg vanwege de scherpe randen van de stukjes eierschaal waar ze niet overheen willen kruipen. Ik heb gewoon een rondje gemaakt van 12 eierschalen, om de planten heen en dat hielp goed. Alleen heb ik wel een paar keer de stukjes terug moeten leggen omdat de vogels er ook gek op zijn . Misschien niet echt haalbaar als het een grotere moestuin betreft?

“When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money.”

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het lastige met de houtsnippers en snoeiafvalsnippers is dat het nogal hobbelig is en dus slakkenkorrels en ook eierschaalkruimels erin verdwijnen, de slakken kunnen dan alsnog gewoon doorlopen of je moet echt een hele berg maken maar dat is niet te doen dan heb je wel 50 eierschalen rond een plantje nodig helaas.

 

Hier gaat het prima met het projectje, ik heb nog haast geen onkruid hoeven wieden, er komt wel hier en daar een paardenbloem op want die breken blijkbaar overal doorheen maar dat zijn er gelukkig maar enkele.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...