Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Basisbeginselen wijn/cider maken. Wil je meer weten?


henkg

Aanbevolen berichten

Basisbeginselen wijn/cider maken. Wil je meer weten?

 

Kom dan naar de aanstaande MoesTuinForumDag (MTFD: za 8 april 2017)

- Een introductie, met sap van appels als praktijkvoorbeeld.

- Gist eet suiker (vruchtensap) en maakt daarvan alcohol: hoe werkt dat eigenlijk?

- Hoe oefen je op kleine schaal: een allereerste probeersel

- Wat heb je minimaal aan spullen nodig voor zo een probeersel (heel weinig)

- Wat heb je nodig / wat is handig als je iets serieuzer aan de slag wilt (hydrometer, refractometer, en uiteraard een waterslot zijn uit te proberen)

- Waarin bottelen? Grolschfles, bierflesje (pijpje), wijnfles of champagnefles (kroonkurkapparaat en kurkapparaat zijn uit te proberen)

Ook laten diverse forumleden ter plekke hun resultaten (appelwijn en appelcider) proeven. Proef mee!

Tijdsduur: maximaal 30 minuten, want er is veel meer te doen op de MTFD.

 

Weet je daarna alles? Nee, lang niet. Dit wordt een beginnetje, om begrip van het proces te krijgen. Daarna is het veel lezen. Aan de andere kant: oefenen op kleine schaal, en gewoon doen.

Want het wordt binnenkort tijd om te oefenen, over zeven maanden zijn je appels al rijp.

 

Ben je geïnteresseerd? Dan graag hier je reactie.

 

Meer informatie over de MTFD: voor-iedereen-welkom-op-de-moestuin-forum-dag-8-april-2017-t12285.html

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmmm

Ik denk dat de thuiskok hier wel oren naar heeft.....wij hebben in het najaar ook lopen gifmengen (wel kleinschalig ) en volgens mij is dat aardig gelukt. Bij het overhevelen naar ciderflessen al wat geproefd en dat smaakte in iedergeval naar alcohol....dus goed genoeg voor de thuiskok

 

Natuurlijk geen suikergehalte of alcoholgehalte gemeten voor of na....maar de thuiskok liet al wel weten, dit komend najaar wel te willen doen en dan op grote schaal...

 

Onze appelboom zit elk jaar vol appels en die van een buurman ook....dus ik ben bang dat er hier heel wat gistingsflessen of emmers komen te staan...

 

Ik wil in iedergeval wel weten hoe die hydrometers en zo werken (al moet ik mij wel schamen als ex laborant )

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik ben er ook bij en Henk heeft mij gevraagd om wat over mijn zelf gemaakte appelcider avontuur/ ervaring te vertellen. Ook ben ik nog wat flesjes met mijn leven aan het bewaken zodat ik deze kan meenemen zodat jullie het ook kunnen proeven.

Leuk om wat meer theorie vanuit Henk mee te krijgen en samen wat ervaringen uit te kunnen delen.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

en ik ook ! Zeer gewaardeerd.

 

Wil ik op termijn me gaan wagen aan zelf wijn maken ( of eerst maar láten maken dan ) dus dit was alvast een 1e stap die kant op.

Moet ik nog wel zien uit te vogelen wat nou toch die kunstmatige enzymen moeten enzo ....

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bit: de verschillende sap extractiemethoden worden hier behandeld: http://wijnmaker.blogspot.nl/2008/09/appeltje-voor-de-dorst-apple-day.html

(Slechts één info bron)

 

@Appelvrouw / @All: Mijn verhaal op de MTFD kun je hier teruglezen: http://henkg.myds.me/weercmx/mtfd_wijncursus.docx

 

Nog één aanvullende tip. Als je ooit wijn of cider denkt te gaan maken: begin vanaf nu met het opsparen van champagneflessen (bedrijfsborrel / feestje / connecties met een restaurant, of overblijfselen van je super de luxe Paasbrunch. Beter een drukbestendige fles dan een ontploffende fles.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Charly ik had je vraag even over het hoofd gezien. Hier in Frankrijk iemand gesproken die vertelde dat je de cidersmaak aardig kunt sturen met je appels, zoet, bitter, zuur enz. mixen. Er zijn ook appels die alleen op zich voor de cider kunnen..hoeven niet gemixt te worden. Pas erg op met appels die een flauwe zoete smaak hebben die mixen met zure appels. Goudrenetten hebben veel zuur.

Als ik hier vraag krijg ik vooral veel Franse appelsoorten te horen die we in Nederland niet ebben. De meeste soorten herken ik niet.

Wel:

Alle soorten Renetten: ananas renette, renette de canada, renette grise etc. /Bellefleur en Cox.

Uit mijn eigen boomgaard denk ik dat de notarisappel het beste is.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

He. Da's stinkend nuttig Appelvrouw. We gaan dit najaar nog flink wat boompjes planten. Dus dan alle rennettes. Behalve de Goud. Brabants bellefleur heb ik toevallig. (Vleugje nostalgie). Notarisappel en Cox zal ik me eens over gaan inlezen. Mbt bestuivers en ziekten enzo.

Dank!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Hele appels? Kan, als je ze eerst invriest, maar lees eerst hier, de eerste link in die tekst: basisbeginselen-wijn-cider-maken-wil-je-meer-weten-t21716-10.html#p342697

 

Nadeel: ruimte in vriezer, energieverbruik, tijd (ca 48u invriezen + 24u+ ontdooien)

Voordeel: na ontdooien lijkt stampen voldoende om te pulpen (zelf niet geprobeerd)

Luc Volders gebruikt ook hier nog pecto-enzym. Lijkt mij –bij grotere hoeveelheden- een beetje lastig, omdat pecto-enzym zijn werk pas echt goed doet bij temperaturen van 20+ graden, de appels moeten dus eerst weer op kamertemperatuur komen.

 

Ik gebruik nog steeds de pulpmaak (keukenmachine) + pecto-enzym methode. Die bevalt mij goed (geen ervaring met een sapcentrifuge, want die heb ik niet).

Appels (zonder klokhuis en slechte plekken) in de keukenmachine (met het grove sikkelmes), porties in een emmer storten (steeds deksel erop, tegen vliegen en bruin worden).

Tussenresultaat is een compact geheel. Niet nattig, vrijwel niet te roeren met een lepel. Daardoor slecht uit te persen.

Dan pecto-enzym erdoor roeren / spatelen. Na 24u bij kamertemperatuur: een lekker natte, soppige brij. Dan persen (pers / kaasdoek / panty), en gist erbij. Ik kom zo aan ongeveer 70% gewichtsprocent sap.

 

Ik heb nog wel wat pecto-enzym over, voor 20 a 30 liter pulp. Is nu nog goed, over 11 maanden niet meer, gaat dus toch weg.

Kan ik naar je opsturen …

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jet:

PB gelezen, briefpost komt eraan ...

Invries-methode: lijkt me op zich nuttig, maar bij veel meer dan een paar appeltjes (zoals in de test) duurt het volgens mij vreselijk lang voordat alles weer op kamertemperatuur is. Pas dan kan het enzym erbij, en weer later de gist. Alletwee doen ze het pas goed bij ongeveer 20 graden. Kans op rare rotting, infecties.

Ik denk dat “mijn” manier (keukenmachine) wel zo handig is. Naast een sapcentrifuge, maar daar heb ik geen enkele ervaring mee.

 

Klokhuizen, pitten en steeltjes: die moeten eruit, net zoals erg aangetaste delen. Ik heb zo’n partensnijder, met een snijrondje in het midden voor het klokhuis. Nog nooit gebruikt, want mijn (krijg)appels zijn vaak aangetast. Vooraf opkuisen doe ik op het handje, met een schilmesje. Klokhuis en aangetaste stukken eraf.

Jorieke is hierin wat makkelijker, misschien heeft zij gavere appels?

 

Gist. Ik zou –van de gisten die je op voorraad hebt- je meest verse kitzinger reinhefe all purpose gebruiken. Wel is het zo dat aanbevolen wordt om de dichte zakjes in de koelkast te bewaren, dus geen garantie dat ie het nog goed doet.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De 'cider' die wij de afgelopen jaren maakten, kwam van gevallen appels die soms ook lelijke plekken hadden ja. Die sneed ik er grof af, en dan ging de rest (incl. klokhuizen en stokjes enz.) in de stoomextraheerder. En van dat sap maakten we dan met gist een alcoholhoudend appeldrankje. Het mag vast geen cider heten om verschillende redenen. We gebruikten dus ook geen enzymen of andere zaken.

Dit jaar hebben we al teveel andere brouwsels staan. Maar ik wil eigenlijk die invries methode wel proberen. Gewoon als test Vriezers zat, en ook veel appels die voor de varkens worden gebracht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...