Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bescherming strenge vorst


laen

Aanbevolen berichten

Nu het op moment van schrijven volgende week extra vorstig gaat worden (ongeveer -3 overdag en tot -12 snachts), vroeg ik me af hoe niet alleen planten maar ook kleine boompjes en struikjes beschermd kunnen worden..

 

Ik heb bijvoorbeeld afgelopen weekend een jong tamme kastanje (C2 pot) in de grond gezet omringd door een houtmulch (stam vrijgelaten) en hooi en een vijftal wortelgoed Zwarte Els.. ik denk niet dat het een probleem vormt, maar het zou fataal voor ze kunnen zijn. Een aantal andere plantjes zijn omgeven door een flink dek bladeren.

 

Ik zat te denken.. ik heb wat grove compost, en nu is compost geven in het voorjaar sowieso een goed idee, en wellicht is het een idee dat nu al te geven, een ring rond het geplante wortelgoed en andere planten die wellicht wat problemen hebben met bevroren bodem.

 

Wat voor toepassingen doet iedereen hier voor bescherming?

 

Zijn er mensen met ervaring of zwarte vuilniszakken er over heen helpt? Isolatiewol? Acryldoek? Handdoeken? Bakstenen opwarmen in een kampvuur en snachts naast de planten leggen? Metalen bak met kolen in de buurt zetten? Andere creatieve ideetjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sowieso alvast een beschikbaar info-topic ( niet in reageren, ga er nog mee verder ) omtrent 'winterhardheid' : winterhardheid-t12157.html

 

Bv, de elzen, zijn inheemse, volledig winterharde bomen; alles kan bevriezen: deert ze niets.

 

Heb ik toevallig afgelopen weekend ook een tamme kastanje op mijn tuin gezet, ook gemulcht, doe ik verder niets mee.

 

Heb ik ook nog nieuwe jonge druivenstokken geplaatst. Druif is in het hout heel aardig winterhard, maar ze zijn nog erg jong, hout is nog dun en er wordt ook vooral behoorlijke 'kale' vorst verwacht ( dus niet met sneeuw ) en met veel wind ook. Die ga ik zondag as wel wat beschermen en wikkel losjes wat vliesdoek om de kleine planten.

 

In mn kasje, waar het binnen vrijwel net zo koud wordt als buiten, heb ik de dingen staan die wat gevoeliger zijn en in pot staan. Daar ligt vliesdoek over en ze staan droog ( maakt heel veel uit ) en ook uit de wind dus.

 

Jij had ook bessen gekocht. Zijn allemaal helemaal winterhard ( rode, zwarte en kruisbes zijn inheemse planten ) , staan ze in pot, zet ik ze luw weg.

 

Zwart plastic, langere tijd ( een week ) is wel af te raden, gaat broeien en condenseren overdag en ademt niet. Beter vliesdoek, jute oid.

Pak niet alles in, meestal echt nergens voor nodig.

Staat het in pot : vooral luw wegzetten, liefst in de schaduw. Overdag in de warme zon en snachts echt koud, is slechter dan luw in de schaduw waar de zon niet komt.

Verdroging bij het komende weer is een groter probleem dan de temperatuur zelf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoh dat doet m'n gemoedsrust wel goed zeg. Dank voor de info en tips!

 

Ik dacht inderdaad vooral omdat ze jong waren, maar je hebt gelijk.. ze zijn winterhard. Pfew . Ik ga het dan ook laten, ik laat dan ook de compost voor wat het is nog. Ik heb vliesdoek besteld, maar bij Vreeken dus dat is er niet voor volgende week.. gelukkig dat ik 't dus niet echt nodig heb .

 

Die in pot heb ik op vensterbank aan noordkant gezet: krijgen dus alleen maar indirect licht, en in mijn geval zijn het twee Olijfwilgjes die nu al blaadjes gevormd hebben en een Vlier die daar ook al mee begint.. ze lijken het erg prettig te vinden. De kleine p9 potjes Daslook en Hosta zie ik weinig verandering maar die hebben ook geen zon nodig.

 

Ik zat inderdaad wel met het stuk verdroging.. het viel me al op dat er geen druppel valt (en dus ook geen sneeuw). Met deze vorst, wat adviseer je daar.. in de ochtend water geven waar nodig zodat 't heel de dag heeft om niet te bevriezen? Err.. nevermind, ik ga lekker lezen in je winterhardheid topic, dat heeft bakken met info! Top!

Link naar reactie
Delen op andere sites

volgens het winterhardheid topic is knoflook dus behoorlijk winterhard, maar hoe behoorlijk is dat dan precies, gezien de extreme koude begint.

Ik heb ze op kleine ruggen staan, tussen de ruggen wat blad gelegd, en ook iets gemulcht op de ruggen, hopelijk gaat dit dan verder goed.

 

Aardbeiplanten moeten het schijnbaar wel overleven, op andere sites lees ik weer dat er absoluut vliesdoek overheen moet. Wat hier mee te doen?

Enige wat ik vandaag nog zou kunnen regelen is noppenfolie, heb geeneens stenen haha.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel of geen water geven is altijd een probleem met weer als dit. Zelf geef ik dingen die in pot staan dus geen water, omdat dat vocht snachts toch maar bevriest. Je probeert de verdamping aan de takken overdag dus tegen te gaan door ze uit de wind en uit de zon te zetten, eventueel af te dekken tegen wind en zon. Deze week bevroren laten alles en niks water geven. Planten hebben nu geen water nodig voor groei oid.

 

Knoflook is echt redelijk goed winterhard, uien eigenlijk allemaal. Vooral droog is nu het beste. Wellicht dat er wat schade ontstaat aan het reeds bovenstaande groen ( verdroging aan de wind ), maar de planten maken na de vorst gewoon weer nw blad.

 

Aardbeiplanten zijn half wintergroen. Oud blad zal verdrogen aan de wind, eventueel jong nw blad ook, maar gaan na de vorst gewoon weer verder. Jammer zou zijn bij enkeldragers, dat de nu reeds aanwezige ‘neuzen’ vorstschade oplopen. Heb je die, is wel wat afdekken wel een goeie optie. Beter niet met plastic.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dus mijn weeuwenkooltjes vorige week wel wat water gegeven. Ze stonden droog, vanaf nov geen water meer gehad. En zeker met dit weer bevriezen ze in de nacht maar overdag wordt het al snel 10-15 graden in de bak. Bij dat bevriezen en ontdooien hebben ze gewoon wat meer vocht nodig om de schade te beperken. Maar ze staan niet kleddernat hoor.

Moeilijk, moeilijk allemaal. Het is dus echt per soort en standplaats wat het beste is te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn kleine granaatappelstruikjes (twee jaar geleden gezaaid) voor een paar dagen in de kelder gezet. Is jammer genoeg de enige plek in huis waar het koel is en niet vriest. Tot de temperaturen overdag weer boven nul gaan. Ze hebben tot nu toe onder vliesdoek buiten gestaan en afgezien van een paar verdroogde topjes hebben ze eerdere lichte nachtvorst goed doorstaan, maar nu vriest het 's nachts toch behoorlijk hard. Dus toch maar even binnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm goeie van de granaatappels. Die van mij staan op de patio (binnentuin omgeven door glas, geen overkapping boven). Het is er een stuk warmer dan buiten in de tuin. Met de zon erop zelfs warm tr noemen, maar die nachten zijn ook daar zonloos toch echt wel koud. Maar afdekken nu denk ik? Heb het meeste in de tuin wel onder hooi en/of mulch. Ben alleen heel bang voor mijn perzikboom. Afgelopen jaar zo van gesmuld. Daar heb ik een gordijn over gedrapeerd.. zal ik het vervangen met noppenfolie?

 

Ik weet niet zo goed wat wijsheid is. De boom staat tegen de zuidmuur en had vorig jaar begin februari al bloesem. Nu nog niets aan de hand qua groei gelukkig. Ik begin hem een klein beetje te knijpen nu met de kou.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Staat het in pot : vooral luw wegzetten, liefst in de schaduw. Overdag in de warme zon en 's nachts echt koud, is slechter dan luw in de schaduw waar de zon niet komt. Verdroging bij het komende weer is een groter probleem dan de temperatuur zelf.

 

Daar was ik me niet van bewust.

 

Ik heb een aantal granaatappels in emmers, die tot nu toe tegen het schuifraam van onze keuken 's middags in de zon stonden, onder vliesdoek, en een paar granaatappels die in kleinere potten bleven staan tegen de muur aan de overkant, in de schaduw, niet echt beschermd, maar wel meer uit de wind.

 

Ik heb er wel op gelet dat de grond niet te droog werd en zet al mijn struikjes al een paar nachten binnen (met de thermostaat niet te hoog) en overdag weer buiten, nu in de kelder zolang de temperaturen overdag ook onder nul blijven.

 

Daarnet even gecheckt en hoewel de plantjes in kleinere potten aan de koudste kant staan van het terras en de grond in die kleine potten waarschijnlijk ook sneller en meer afkoelt, staan de toppen mooier en hebben de planten in grotere potten die 's middags in de zon staan inderdaad hier en daar wat ingedroogde twijgjes.

 

Dat neem ik mee voor volgend jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...