Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Beste Plek voor Makkelijke Moestuin


Aanbevolen berichten

Hoi iedereen,

 

Na jarenlang geen tuin meer te hebben gehad ben ik weer terug op dit forum. Ik heb namelijk eindelijk weer een tuintje!

 

Omdat ik een huurhuis heb met een betegelde tuin wil ik ditmaal gaan tuinieren in bakken. Alleen nu zit ik met een probleem: ik kom er maar niet uit wat de beste plek is voor mijn toekomstige moestuinbak. Ik vind het namelijk moeilijk om te bepalen welke plek de meeste zon krijgt.

 

Het bepalen van de juiste plek is heel belangrijk, omdat ik het formaat van mijn bak daarop ga aanpassen. Ik ga een bak kopen, omdat mijn vriend en ik totaal niet handig zijn en ook geen auto hebben om materialen te vervoeren. En juist daarom wil ik het meteen goed doen.

 

 

Daarbij heeft ons achtertuintje een beetje een aparte indeling: het is als het ware een binnenplaats, ingeklemd tussen ons huis en het bijgebouwtje. Dat maakt het voor mij erg lastig te bepalen waar de meeste zon komt, zeker omdat we er pas net wonen. Ik wil voorkomen dat mijn bak straks in de schaduw staat van dan wel het huis, dan wel het bijgebouwtje, dan wel de twee muren.

 

Ik heb via zonnegrens.nl de volgende afbeelding gemaakt, van hoe de schaduw omstreeks juli in onze tuin gaat vallen: in de ochtend, middag, en avond. Zoals je kunt zien staat onze voortuin in de zomer volledig in de schaduw tot ergens in de middag. Om 18:00 staat onze achtertuin (waar de bak gaat komen) volledig in de schaduw.

 

Alleen krijg ik dus de indruk dat zonnegrens.nl alleen naar de schaduw van het huis kijkt, en niet de schaduw van het bijgebouwtje en de muren meeneemt... Daarom vraag ik me af of "optie 2" (tegen de muur van het bijgebouwtje) wel zo'n goed idee is. Puur esthetisch heeft optie 2 wel mijn voorkeur. Bij optie 1 komt de bak namelijk precies naast onze loungeplek, en dan voelt alles een beetje ingeklemd.

 

Om een lang verhaal kort te houden: wie kan mij op basis van deze afbeelding adviseren over de beste plek voor mijn bak? Dit mag eventueel ook nog een andere plek in de tuin zijn. Ik hoor het heel graag!

 

Locatie-Moestuin---kleur99051488814116.jpg

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp niet helemaal wat noord en zuid is op de plaatjes?

 

Simpel gedacht zou ik kiezen voor de zuidmuur, en dan zoveel mogelijk de hoogte in met die bak. Dat scheelt een boel zon denk ik, als je planten een meter ofzo boven de grond staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor je reactie pippi!

 

Op het plaatje is boven Noord en onder Zuid, zoals op een kaart.

 

Bedoel je met de "zuidmuur" dan optie 1? Ik kan daar helaas geen hoge bakken neerzetten, want over de hele lengte van die muur zitten 4 ramen. Wat wel kan is lage bakken, en één bak met klimrek voor tussen de ramen (ze zijn 2-aan-2 gebouwd). Dat is wat ik nu sterk overweeg... hoop dat het lukt ondanks gebrek aan hoogte.

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ik hoop wel dat er iemand reageert met een wat zinniger antwoord , maar als ik het goed begrijp is het punt dat de meeste zon krijgt dus de hoek waar je nu je 'loungehoek' heb gepland? Dan zou plek nr. 1 (of de plek van de loungehoek) dus handiger zijn. Je kan ook bakken met sla/aardbeien/etc aan het rechtermuurtje hangen, die vangen dan ook aardig wat zon.

 

Als ik jou was zou ik op een zonnige dag eens goed kijken waar de zon staat en hoe de zon door je tuintje beweegt, ik denk dat je dan wel kan uitvogelen wat de beste plek is voor je moestuinbak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp je gedachtegang pippi, maar nee, de loungehoek is niet perse de plek waar de meeste zon komt. Ik weet namelijk niet waar dat is! (Daar loop ik nu juist tegen aan).

 

De loungehoek is puur de enige hoek in de tuin waar we een prettige loungehoek kunnen maken. Op andere plekken zit steeds een deur in de weg, of een rododendron, enzovoorts. De loungehoek komt dus daar waar we er één kunnen maken.

 

Dat idee met die aardbeien enzo aan het rechtermuurtje vind ik trouwens ontzettend leuk! Ik had al wel aan hangzakken gedacht, maar niet aan hangzakken boven de loungehoek. Thanks, daar ga ik wat mee doen!

 

Het grootste probleem is nu dat er momenteel erg weinig zon is, en dat de zon in maart ook nog wat anders staat dan later in het jaar. Daarom vraag ik me af of iemand me op basis van die plaatjes wat advies kan geven over de juiste plek voor de bak. Het is nu zo moeilijk in te schatten! Ik wil graag het goede formaat bak aanschaffen.

 

Maar begrijp ik in ieder geval goed dat Optie 1 beter is dan Optie 2?

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bak met wieltjes eronder kan je rollen naar de plek met het meeste zon.

 

De hoogte van de huizen maakt een erg groot verschil. Een woning van twee verdiepingen geeft in de zomer veel minder schaduw dan een woning met vier verdiepingen (ik woon in de stad en in een tuintje tussen hoogbouw van alle kanten is er heel veel schaduw).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn idee (als voormalig balkontuinder, toen slechts 2 m2, wel op het zuidwesten; ik heb nu heel veel meer ruimte):

 

Optie 2 (tegen het bijgebouwtje) en tegen het linkermuurtje (vanuit huis gezien rechts) vallen af voor zonminnende planten, dat zijn de meeste.

De beoogde zitplek valt af voor grote bakken, als je tot een uur of zes/zeven in het zonnetje wilt kunnen zitten.

Blijft over: Tussen en onder de ramen aan de achterkant van het huis.

Denk ook aan rechthoekige speciekuipen (maak gaten in de bodem), die zijn ook vol nog wel te verslepen.

 

Vrij hoog aan het zitplek-muurtje kunnen wel een paar bloembakken, voor b.v. aardbeien / tuinkruiden.

 

En, als dat bijgebouwtje een plat dak heeft, dan lijkt dat verreweg de beste plek. Een stevige ladder met aan één kant een railing (want je moet er heel regelmatig veilig op en af) in de uiterste zuid/zuidwesthoek.

Speciekuipen en bloembakken erop, en klaar. Wel rekening houden met de dakbelasting.

 

Bloembakken: de Action heeft (had?) in het seizoen bloembakken van 60 cm lang, inhoud ruim 10 liter. Bijna twee keer zo ruim als de “gewone” goedkope Elho bloembakken van dezelfde lengte. Vorig jaren: 1,79 (1,49 in de aanbieding).

 

Voorbeeld rechthoekige speciekuip: https://www.gamma.nl/assortiment/speciekuip-rechthoekig-65-liter-zwart/p/B218887?q=fh_location%3d%2f%2fcatalog01%2fnl_NL%2f%24s%3dspeciekuip%2ffh_item_type%3E%7bproduct%7d%26fh_view_size%3d20%26fh_refview%3dsearch%26fh_start_index%3d0%26fh_lister_pos%3d1%26date_time%3d20170307T000000%26fh_modification%3d%26fh_sort%3d-%2524search_ranking%26fh_secondid%3db_product_b021218887

Er bestaat nog een maatje groter (90 liter), maar die heeft de Gamma niet.

 

Hoe hoog komt de zon (in welke maand, en op welk tijdstip van de dag), zie:

licht-lichtbehoefte-t12172.html#p194295

(Pak je geo-driehoekje of iets anders met een gradenverdeling erbij, en ga daarmee op verschillende plekken in je tuintje staan. Gebukt, op plantenhoogte).

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...