bietjes

Deel hier je favoriete recepten om groente, fruit en kruiden (uit de eigen moestuin) te bereiden.
Gebruikersavatar
wouttie75
Berichten: 573
Lid geworden op: Vr 27 Aug 2010, 14:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: den helder aan zee
Contact:

bietjes

Berichtdoor wouttie75 » Za 26 Mar 2011, 19:17

Hoe maken jullie de bietjes uit de tuin klaar, ben benieuwd naar grootmoeders recept, alternatieve recepten, inmaakrecepten etc.

Hoe kunnen de bieten het beste bewaard worden ? Inkuilen of koken/blancheren en invriezen? Bij de supermarkt zijn ze gevacuumeerd?

Wat zijn jullie ervaringen?
People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Gebruikersavatar
ajmoraal
Berichten: 36
Lid geworden op: Za 26 Mar 2011, 16:20
Woonplaats / locatie: Achterhoek
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor ajmoraal » Za 26 Mar 2011, 19:23

Toevallig net bietjes gegeten vanavond. Bij ons houdt niemand van gekookte bietjes, dus wij bakken ze altijd in kleine blokjes.

Bieten en een even grote hoeveelheid andere knolgroenten (selderijknol, koolraap, etc) in kleine blokjes snijden. Een minuut of 30 bakken in olie, met redelijk wat kruiden/specerijen naar smaak. Couscous maken volgens verpakking en vlak voor opdienen door de bieten roeren.
Lekker met een goed gekruid braadworstje.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 15875
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (127)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor Jorieke123 » Za 26 Mar 2011, 20:28

Bietjes kuil je nog het beste in volgens mij.
Ik ben dol op hele saaie gekookte bietjes, met aardappelen met jus, en een vette speklap met kerriekruiden :D Verder houd ik eigenlijk niet zo van de echte hollandse pot.

Gebruikersavatar
Jorg
Moderator
Berichten: 3535
Lid geworden op: Wo 23 Jun 2010, 17:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zeeland
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor Jorg » Za 26 Mar 2011, 20:35

Krootjes heerlijk. Hier worden altijd op de klassieke manier klaargemaakt: Kook ze eerst met schil en al in 1,5 uur gaar. Dan schillen en in blokjes (of in schijfjes net wat je wilt) snijden. Dan nog even een gesnipperd uitje fruiten in wat boter en nog wat azijn, suiker (beide 2 etl op 750 g bieten) en wat zout. Eventueel kan je ook nog een appel toevoegen

Gebruikersavatar
Koert
Berichten: 1994
Lid geworden op: Ma 27 Sep 2010, 20:18
Woonplaats / locatie: Mook,het noordelijkste dorpje van Limburg
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor Koert » Za 26 Mar 2011, 20:47

Klassieke bietjes ben ik niet heel dol op, maar een lekkere bietensalade in de zomer........mmmmmmmmmmm augurkje uitje appel beetje mosterd en mayo...lekker hoor!
Even a broken clock is right twice a day

Gebruikersavatar
jos
Berichten: 732
Lid geworden op: Di 14 Sep 2010, 18:18
Woonplaats / locatie: Margraten
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor jos » Za 26 Mar 2011, 23:17

Ik denk ook niet dat het verstandig is om bietjes binnen te zaaien Jasmin.
Bieten moet je gewoon buiten in de tuin zaaien die houden niet van verplanten. We hebben dit al eerder op het forum besproken, maar ik ben een tegenstander van het principe van uitdunnen dat eigenlijk bij bieten gepropageerd wordt. Ik laat ze lekker knus tegen elkaar aan groeien en pluk de dikste steeds ertussenuit. De rest kan dan lekker doorgroeien. En ik heb maanden verse bietjes tot over mijn oren. Meestal twee rijen van 5 meter, genoeg, voor mezelf de diepvries de buren en de familie. En tussendoor ook nog voor de slakken want die zijn er ook dol op.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 15875
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (127)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 27 Mar 2011, 09:41

Dat niet-uitdunnen spreekt mij ook wel aan! Ik zag het in de tuin van Jamie Oliver in dat programma van hem, maar kon er niet veel over vinden verder. Dacht dat ze daar misschien een ander soort bietjes hadden (met ander zaad) dan hier?. Je zou zeggen dat 3 a 4 zaailingen op 1 zo'n stukje wat teveel is, ook voor nog-lang-niet-volgroeide-maar-toch-oogstbare bietjes :D
Het had gekund dat ze ze daar gewoon vrij dicht op elkaar hadden gezaaid, maar niet OP elkaar zoals het hier het geval is.

Ik ga het eens proberen dit jaar!

Gebruikersavatar
hansm
Berichten: 6266
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 13:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: n-holland
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor hansm » Zo 27 Mar 2011, 10:09

Ik denk dat bietjes zaaien wel op veel manieren kan, ik zaai ze in koudekas verspeen ze netjes en plant ze uit op nette rijtjes op afstandje van elkaar
voor je het weet kan je al oogsten, vrij snelle simpele teeld.
Zoals zoveel groente zijn er gewoon verschillende manieren met een goed eind resultaat en ligt denk ik aan je voorkeur voor hoe te doen
ik zaai liever zoveel mogelijk groente voor in kas ipv in vollegrond niet speciaal met reden behalve dat ik dat lekker vindt werken.
Players only love you when they're playing.

Naiobi
Berichten: 8
Lid geworden op: Zo 06 Mar 2011, 13:48
Woonplaats / locatie: Borne OV
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor Naiobi » Zo 27 Mar 2011, 13:32

bietensalade

bieten in stukjes snijden
uitje in stukjes
bij elkaar in een bak doen
lepel mayo erbij
scheutje balsamicoazijn

even laten staan/intrekken en klaar!
pluk de dag

Gebruikersavatar
RickT
Berichten: 684
Lid geworden op: Do 17 Feb 2011, 09:58
Woonplaats / locatie: Rotterdam
Contact:

Re: bietjes

Berichtdoor RickT » Zo 27 Mar 2011, 14:39

Ik ben gek op Grieks eten en veel salade zomers. BBQtje aan, mmm genieten

Zomers heerlijke Griekse bietjesdip

Ingrediënten
Ca. 400 g rode bieten (gekookt)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
zout, peper
2 theelepel citroensap
enkele takjes peterselie
enkele takjes munt
1,25 dl (1/8 l) Griekse of Turkse yoghurt

Bereiding
Ontvel de rode bieten als ze hun schilletje nog hebben en snijd ze in stukken. Doe de stukken rode biet met komijn, zout en peper en citroensap in de mengkom van de keukenmachine. Neem de blaadjes van de takjes kruiden en voeg ze bij de rest in de mengkom. Meng alles dooreen tot een gladde pasta, maar meng niet te lang door waardoor de massa te 'vloeibaar' zou worden.

Heerlijk op een stokbroodje :D


Terug naar “Koken en Recepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten