Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bijen naar je tuin lokken


MartinH

Aanbevolen berichten

Veel mensen klagen over het feit dat er zo weinig bijen in hun moestuin komen. Bij toeval heb ik een manier ontdekt om massa's bijen naar je tuin te lokken.

 

Tijdens het water geven kwam er per ongeluk veel water in een bak met aarde. Er stond nog net geen laag water bovenop maar het scheelde niet veel. Aangezien ik die bak niet gebruikte heb ik 'm gewoon laten staan met het water er in.

Toen ik de volgende dag weer kwam zat die hele bak vol met Bijen. Zo te zien is dit voor hun een mooie manier om water te drinken.

Ik heb de bak voorzichtig verplaatst naar een plekje vlak bij de bonen zodat ze die konden bevruchten. Een mooie win win situatie dus, zij het water ik lekker veel bonen dit jaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook water in een vogelbad staan (drink- en badwater voor vogels) en dat is vlak bij de borlotto bonen... Gisteren heb ik voor het eerst een bij in mijn tuin gezien, deze zat vlakbij het bad, maar ik heb bij het bad zelf nog geen bij gezien. Het is maar net hoe het uitkomt denk ik, of hoe het gaat in de natuur. Ik zal het water iig eens verversen, misschien komen ze er toch opaf dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Zeker weten dat het bijen waren? Hier komen er vooral Franse wespen op het water af, van die lichte met lange hangpoten. Relaxte gasten wel, voor wespen Nu zie ik ze trouwens niet meer, was meer eerder in het seizoen. Verder hier in de tuin aanmerkelijk meer hommels en vlinders dan bijen. Telkens als ik een blik in een pompoenbloem werp, zie ik een hommel die zich helemaal onderin de kelk heeft geperst. Blijkbaar vinden hommels het daar erg fijn

elizabet.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echinea is ook een fijne plant voor bijen.

Dit jaar onze eerste bijenkast maar het valt me op dat we dit jaar ongelofelijk veel hommels en vlinders hebben.

Ook hier zijn de hommels gek op de bloemen van de pompoen maar ook mijn lupineveld wordt druk bezocht.

Hier drinken de bijen uit de sloot.

Link naar reactie
Delen op andere sites

bijen zijn heel toevallig ook dol op een heleboel bloemen die wij mensen ook kunnen eten, dus eigenlijk zou het niet zo moeilijk moeten zijn om bijen naar je tuintje te lokken!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Van een imker begreep ik dat water inderdaad een uitdaging is voor bijen. Ze kunnen namelijk niet van open water drinken. Dus als het warm wordt en er verder weinig vocht is, kunnen ze het moeilijk krijgen. Het helpt om de waterkant bij vijvers en dergelijke schuin te maken en aan de rand sponsachtige gewassen/grond/begroeiing te maken die het water wat opzuigt. De bij kan dan aan de waterkant drinken zonder te verzuipen.

 

En als je ze gelokt hebt moeten ze natuurlijk ook eten en slapen/schuilen. Zorg dat er het hele seizoen dingen in je tuin bloeien (veel tuinen hebben veel bloei in april/mei, maar weinig in andere periodes). En maak een insectenhotel. Hier een stappenplan voor een insectenhotel

insectenhotel-zelf-maken63381491474251.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag echt knetterveel bijtjes, allemaal dezelfde soort, vrij kleine bijen, rond de insectenhotels. Ik wilde dat ik er meer verstand van had, want ik begreep niet precies wat er nu aan de hand was.

 

Nog niet alle nieuwe bijen zijn uit hun gaatjes gekomen, er zijn nog veel stengels en gaatjes in het hout dicht. Er worden nog geen nieuwe hotelkamers in gebruik genomen (er hangt inmiddels een derde hotel). Er werd door de zwerm bijen rond het hotel niet of nauwelijks gevlogen op de bloemen in de tuin. En zo af en toe zag ik hevig verliefde paartjes, en ook bijtjes die zich gewoon lieten vallen op een andere bij waarna ze samen ter aarde stortten.

 

Na nog wat googlen denk ik, maar ik weet het niet zeker, dat het allemaal mannelijke rosse metselbijen waren, die aan het wachten waren tot er vrouwelijke bijen verschenen. De darren komen eerder uit dan de vrouwtjes, las ik (en ik vroeg me af, legt zo'n moederbijtje dan eerst allemaal vrouwelijke eitjes en dan aan het einde van het gangetje mannetjes? Want er is geen ruimte in zo'n bamboestengel om even langs je slapende zus te kruipen voor je naar buiten kan).

 

Hoe dan ook vond ik het mooi dat de wilde bijen weer actief worden. En het heeft bepaald iets, met je hoofd dichtbij dat bijenhotel turen naar gaatjes waar een bijtje uit komt kruipen terwijl er tientallen rond je hoofd vliegen. Alsof je een soort wilde imker bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van een imker begreep ik dat water inderdaad een uitdaging is voor bijen. Ze kunnen namelijk niet van open water drinken.

 

Ik heb in de buurt van de bijenhotels in de achtertuin een bakje water staan met steentjes en knikkers erin. Bijen kunnen dan makkelijk drinken en geen risico op verdrinken. Maar goed dat je het zegt, want op de moestuin moet ik zoiets nog even neerzetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bijen drinken bij ons massaal uit het kunstmatige veen milieu wat we gemaakt hebben. Ze landen op de vochtige tot natte grond en drinken. Verder drinken ze uit de vijvers met veel begroeiing, omdat ze hier ook makkelijk op kunnen gaan zitten. Ze houden niet van kunststof randen (weinig grip).

 

Vanaf de late zomer tot de herfst is er ook een te kort aan nectar en stuifmeel.

Goede soorten zijn dan bv.:

 

Honingboom

Bijenboom

Chinese linde

Clethra's

 

Wij en onze buurvrouw hebben dit jaar aan den lijve ondervonden hoe effectief maïsteelt is om honingbijen te doden. Al onze volken zijn dood. We horen het ook bij andere imkers. Hier is helaas weinig tegen te doen (je moet dan je dode bijen verzamelen, opsturen en tegelijker tijd moet je aantonen dat het door de maïs komt / dus materiaal van de planten verzamelen / helaas gaan de bijen in de winter dood, dus geen maïs meer).

 

Wageningen is er helaas op gericht om aan te tonen dat het vergif op maïs geen sterfte veroorzaakt (vanwege de donateurs), dus doen er alles aan om tegen argumenten te verzinnen.

 

Als het om meer dan alleen honingbijen gaat zijn hoogteverschillen in de tuin belangrijk. Verder natuurlijk een rijke variatie van bloemen die bloeien van het vroege voorjaar tot de late herfst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Solitaire bijen, maar ook vlinders bv en wel meer insecten trouwens, drinken naar hun behoefte ook veel 's ochtends met het ochtenddauw he ? gewoon in het gras, op de planten, bladeren etc.

Moet je eens op een hele hete zomerdag 's ochtends om 05.00u opstaan en een vlinder bekijken die in een plant hangt te slapen, hoe dat wakker wordt in het vroege zonnetje; volledig bedekt met pareltjes: druppels vocht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een opmerking over het stukje van permanatuurtuin. Inderdaad is de bijenboom een fantastische kleine boom. Zeer fraai bloeiend in augustus en van de ochtend tot de namiddag bruin van de bijen. Ook na de bloei zeer fraai met zaadtuilen.

Honingboom, sophora japonica, wordt bij mij nauwelijks bevlogen, ook niet door vlinders. Helaas. Waarschijnlijk vinden mijn bijen andere dingen lekkerder.

Het mais verhaal snap ik niet. Dode volken in de winter/vroege voorjaar zijn vrijwel altijd de oorzaak door de imker zelf.

Slechte varoa bestrijding, niet op tijd begonnen met bestrijden en bv slechte stuifmeel voorziening in de nazomer zijn meestal de oorzaken.

In sommige streken is maisstuifmeel een van de weinige bronnen in de nazomer. Kwaliteit qua voedingswaarde is het matig en eenzijding.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat permanatuurtuin het heeft over alle zooi die er op die mais wordt gespoten?

 

Vandaag een bak met stenen en water neergezet op de volkstuin, ik heb er nog weinig bloemen (nou ja, de appelboom bloeit ) maar ik zie al aardig wat bijen en hommels vliegen daar.

 

Er vloog ook een dikke hommel de kas in en bleef maar tegen het glas aanvliegen. Pas toen ik met een bezem aankwam viel het kwartje en vloog ze door de deur naar buiten. Dat lijkt me nog een probleem straks als de kas vol staat met bloeiende planten?

 

Ik zie trouwens veel hommelkoninginnen op zoek naar een nestelplaats, wil ze graag helpen, maar mijn gekochte 'hommelhotel' in de achtertuin blijft ook alsmaar onbewoond, dus als iemand wel succes heeft met een gekocht hotel of eigen ontwerp hoor ik dat graag. Oude muizennesten schijnen favoriet te zijn, maar die heb ik (blijkbaar) niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb deze nu ruim een jaar staan, met wat takjes en blad erover heen zodat het 'natuurlijker' lijkt:

em.header.esschert_design.wa08_1.jpg

 

Miskoop dus. Ik heb hem pas schoongemaakt, want er zat slakkenpoep in. Tegen beter weten in weer wat strootjes erin gelegd, maar de hommels hebben echt geen interesse. Bij nader inzien lijkt hij me ook veel te klein voor een gezond hommelvolkje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij nader inzien lijkt hij me ook veel te klein voor een gezond hommelvolkje.

 

Hoeft helemaal niet hoor Pippi. Er zijn in Nederland wel meer dan 20 soorten Hommels, waarvan een aantal totaal verschillende nog veel kleinere nesten kiezen. Zijn tig redenen te bedenken waarom ze die van jou nou net niet kiezen. Veel over te vinden op internet. Lang laten staan op de juiste plek is wel 1 van de belangrijkste. En ook vooral niet schoonmaken met een afwasmiddeltje oid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag een bijenhotelletje gemaakt, ben ik nog op tijd

 

Op zich ben je ruim op tijd hoor. Maar of hier wat in komt ? Heb je wat betrouwbare sites bekeken waar uitgelegd wordt wat de behoeftes zijn voor solitaire bijen bij de keuze van een leg-plaats ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...