Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bijenwas smelten en schoonmaken.


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Jaaaaa, eindelijk kreeg (ruilde) ik van/met iemand een zak met vieze oude bijenwas We hebben nog steeds geen eigen bijenkasten staan, en ik wou wel graag eens aan de slag met bijenwas voor smeerseltjes en andere recepten.

 

Het kostte me een paar rookworsten en hamburgers, maar dat is juist leuk!

 

Ik kreeg een zak met vele raten, erg luchtig en zo-op-het-oog redelijk schoon. En een bakje met wat smurrie waar nog aardig wat honing omheen plakte ook.

IMG591764051472994326.JPGIMG591868441472994329.JPG

 

Ik heb alles au bain marie gesmolten, dat duurde nogal lang. Steeds weer wat nieuwe stukken er bij, want door de luchtige bouw van de meeste stukken was het teveel volume om alles in 1 keer in het pannetje te krijgen. Dat pannetje is vanaf nu voor dit soort klussen, die wil je echt niet moeten afwassen met al die was (had ik al rekening mee gehouden hoor).

IMG593015011473095048.JPG

IMG593199791473095053.JPG

IMG593384131473095059.JPG

 

Volgens het 'recept' dat ik had gezien, moest je het daarna in een melkpak gieten, door een opgevouwen kaasdoek. Nou hadden zij vast een groter melkpak, en sowieso wat minder bijenwas, want hier schoot dat echt niet op. Het loopt totaal niet door, omdat de bijenwas aan de onderkant van het doek al stolt en dan dus niet verder loopt.

IMG593449071473095504.JPG

 

Ik heb dus na een paar keer proberen maar een grotere zeef (metaal) met doek gepakt, en de bijenwas in zo'n siliconen bakvorm gegoten. Dan giet je meer hete was in de zeef, en koelt het minder snel af waardoor het nog wel aardig doorliep. Maar door veel troepjes en toch ook die koelende bijenwas, verliep het steeds langzamer en hebben we het laatste beetje maar opgegeven. Misschien dat ik het (nu het hard is geworden in het pannetje) nog weer schoner kan maken omdat een gedeelte van de zooi onderop is gaan liggen tijdens het stollen. En dat ik dat restje dan nog weer kan verwarmen.

IMG593687731473095508.JPGIMG594018221473095514.JPG

 

Daarnet was alles goed hard geworden, en kwam het al los van de kanten van de vorm. Ik heb het blok er bij de gootsteen uitgehaald, en wat van de honing opgevangen die onderop was verzameld. De rest heb ik onder stromend warm water afgespoeld.

IMG594219601473095520.JPGIMG594696831473095523.JPG

 

En nu heb ik een flink blok met mooie bijenwas! Het ruikt echt heerlijk, ik ga eens zoeken wat ik er zoal van ga maken.

Zou ik die honing nog kunnen eten trouwens? Dat vraag ik me nog even af. Het is nogal verhit, al het goede van honing zal er uit zijn nu? Maar toch, het smaakt lekker zoet. En is dus flink gezeefd. Ik weet alleen niet of er bijv. nog hele kleine deeltjes bijenwas in zitten? Niet dat je daar wat van krijgt... maar toch.

IMG594794791473095527.JPG

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een gedoe joh. De Bushmen in Afrika eten de honing met raat en al, en zij zijn vast niet de enige

Ik vind de honing er prachtig uitzien en zou het gerust durven eten of als zoetstof gebruiken in plaats van suiker.

 

Je kunt trouwens de raten voordat je ze in de pan doet, flink fijnknijpen. Dat scheelt weer.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik wil er o.a. lippenbalsem van maken, en daar wil je toch echt geen stukjes cocon en vleugeltjes en andere zooi doorheen hebben Als je zag wat er vanaf kwam? Zal ik nog een foto van maken.

 

Fijnknijpen kan inderdaad , maar dan zit je hand wel onder was en honing en de luchtige raten smelten wel weer sneller dan een fijngeknepen exemplaar. Het smelten op zich duurde ook gewoon lang, niet alleen door de hoeveelheid. Bij te hete temp. van het water krijg je veel verdamping en geklots. En bij te lage temp. stolt de bovenkant van de waslaag alweer terwijl de onderkant vloeibaar blijft.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tip om de bijenwas (vuil) in een nylonkous/panty te doen (staat in die link van RobO) vind ik briljant. Dan hoef je niet te filteren nà het opwarmen, maar doe je het min of meer tijdens. Dat ga ik zeker proberen de volgende keer.

 

Overigens merk ik wel dat ik de was altijd flink moet verwarmen om m echt goed vloeibaar en dun te krijgen als ik de troepjes eruit wil zeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later ...

Wat ik zelf altijd deed is de bijenwas in een oude snelkookpan met regenwater smelten.

Je doet een laag regenwater in de pan ( bij kraanwater gaat de bijenwas een reactie aan met de kalk waardoor de was grijs wordt) Verwarm het geheel tot de bijenwas is gesmolten. Laat het daarna een tijdje staan met de warmte bron aan laat het niet koken. Hier na het geheel heel langzaam afkoelen. Alle verontreiniging in de was zinkt naar de onderkant van de bijenwas. Wanneer de was is afgekoeld krab je de onderkant met hierin de verontreinigingen gemakkelijk van het wasblok af met een verfkrabber. Dit proces kun je zonodig herhalen, je houdt op deze manier hele schone zuivere bijenwas over. Kijk ook eens hier op mijn website voor informatie over bijenwas: http://www.bijenwaskaarsen.nl/2016/12/bijenwas.html

Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/

Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Ik heb nu de methode van Pieter1 gebruikt, en ik heb het nu hopelijk voor de laatste keer verhit en af laten koelen Na de 1e keer smelten zat er nog VEEL zooi aan het blok bijenwas:

 

IMG186327721505650224.JPG

 

Daarna al minder (foto te laat gemaakt, al veel weggeschraapt, zie het hoopje er naast en achter):

IMG189855801505724419.JPG

 

En nu heb ik het ook door een oud stuk kaasdoek gegoten. Je moet echt erg oppassen met wat je gebruikt en eventueel spettert, want je krijgt het spul er amper af. De zeef (waar het kaasdoek in lag) wil ik graag bewaren, dus die heb ik met zeer heet water en veel afwasmiddel wel weer schoon gekregen. De grote pan schraap ik denk ik wat schoon en dan gebruik ik hem in het vervolg hiervoor. Was al een afgedankte pan, dus dat geeft niet. En het stuk kaasdoek kan sowieso meteen weg. Het was al een rimpelig en rafelig stukje doek wat al jaren meeging.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

 

Wat een leuk topic!!

 

Mijn stiefvader heeft bijen en is er ook weleens mee in de weer. Voor jou ga ik hem nog even vragen hoe hij het schoonmaakt en de honing verwerkt. Nu even uit mijn hoofd wat tips om het schoon te krijgen.

 

- Gebruik een schuimspaan om de dode beestjes eruit te 'scheppen' terwijl het mengsel op het vuur staat. Je hebt schuimspanen in diverse 'dichtheid' . Voordeel is dat de spaan ook warm wordt en je niet tegen stollingsgedoe aanloopt.

 

- Gebruik voor het fijne werk een reguliere zeef die je eerst in kokend water hangt zodat het metaal heet wordt. Hang dan de zeef in een pan die je op laag vuur zet zodat de bijenwas die erin valt smelt en warmte afgeeft wat dan weer het stollen tegengaat van de was die je uitgiet.

 

- Gebruik kaasdoek die gloeiend heet is gestoomd. Dan stolt de was minder snel.

 

- Er is een speciaal gebeuren aan pannen, zeven enz. voor het schoonmaken van de was en ik zal voor je vragen wat dat is. En ik vraag mijn stiefvader wat hij nog aan aanvullingen heeft.

 

- De honing kun je gewoon eten en bevat zeker nog goede stoffen. Bijenwas kun je prima eten. Bij de Turk koop ik vaak honing met een stukje honingraat erin. Heerlijk smaakt het.

 

Mocht je bijenvolkjes willen en/of kasten en een opleiding tot imker willen volgen, dan kan ik je de weg wijzen zodat je meteen bij de juiste mensen en opleidingen uitkomt. De imkeropleiding is soms gesubsidieerd omdat er groot tekort is aan imkers.

 

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel lief van je Gwen, maar ik ben al klaar

 

IMG190422941505800739.JPG

 

Ik heb dus gewerkt volgens de manier van Pieter1 hieronder. En die beviel heel goed Weinig tot geen vies gereedschap, behalve dan aan het einde toen ik het toch nog door die zeef met kaasdoek deed. Het liep nu erg goed door het kaasdoek. Omdat het gloeiend heet was, verdund met water, en er nog maar weinig vervuiling in zat wat de gaatjes van het kaasdoek dicht kan laten lopen.

Edit: er kwam trouwens nog wel wat fijne smurrie door het kaasdoek, waardoor ik nog steeds iets weg moest schrapen die laatste keer. Maar dat was zeer weinig.

 

Gloeiend heet stomen van het kaasdoek zal naar mijn idee niet uitmaken, het wordt al gloeiend heet door die hete bijenwas en het niet snel doorlopen kwam vooral ook doordat onderin de hete massa stukjes in de gaatjes van het doek gaan zitten waardoor de doorstroming niet goed is. En dan stolt de bovenkant zeg maar al door afkoeling door lucht. Nu met veel minder zooi door een paar keer smelten en stollen en afschrapen ging dat een stuk beter.

 

Een schuimspaan zou ik ook niet gebruiken, want in mijn geval verwerk ik maar eens in het jaar zo'n lading bijenwas. En dan zou je steeds gereedschap hebben liggen voor die ene keer bijenwas smelten. Want die schuimspaan krijg je echt niet schoon na de laatste keer schuimspanen De volgende keer zou je hem dan weer in de gloeiend hete bijenwas steken en dan smelt hij schoon voor gebruik. Maar in mijn geval is dat niet handig dus.

 

Zelfde verhaal met die zeef denk ik zo. Ik kreeg hem nu wel aardig schoon omdat het meeste er met de afgekoelde kaasdoek uit kon worden gepeld.

 

Deze keer zat er geen honing bij geloof ik, het waren al stukken die een keer half waren gesmolten o.i.d. Niet echt van die raten zoals de keer daarvoor. En ik had nu dus een boel water bij de bijenwas in de pan, dus daar lost de honing dan vast in op. Geeft ook niet, als ik honing zou willen dan hoef ik er maar om te vragen. We kennen meer bijenhouders, dus we krijgen al zo af en toe potjes

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

195e2f5a231043dade7955b7baa1912a.jpg

Tot nu toe gaat t hier ook heel voorspoedig. (Maar getsie wat n smurrie. Zouden de varkens het lusten? Straks ff proberen)

 

Wat fijn van die bijenhouders in de buurt. Vroeg me al af waarom jullie geen bijen hielden.

 

En Gwen. Dank voor de tips. Ik ga es kijken hoever ik kom eea. Maar vooralsnog gaat de pieter1 methode best aardig idd

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed werk al Charly! Ook een flink blok zo te zien?

Ik had dit trouwens nog toegevoegd aan mijn bericht hieronder: er kwam trouwens nog wel wat fijne smurrie door het kaasdoek, waardoor ik nog steeds iets weg moest schrapen die laatste keer. Maar dat was zeer weinig.

 

We hebben alle spullen voor het houden van bijen, gekregen van Joep zijn oom die er mee stopte. Maar we hebben nog geen tijd en zin gehad/gemaakt om een cursus te doen. Komt nog wel. Ooit. Net als die koe en windmolen

We krijgen nu dus al af en toe honing, en bijenwas, we zouden de bijen dan alleen nog nodig hebben voor bestuiving. Misschien eens nadenken over bijenkasten waar je verder amper wat aan hoeft te doen? Nou ja, dat is iets voor een ander topic.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja die houten waar ze zelf de raten in maken. Die Monty ook heeft. Die zijn super stoer! Of zo'n omgekeerde mand kan natuurlijk ook. Maar die lijken me wel erg lastig als je er wel een keertje in wilt.

 

Enfin. Ander topic idd!

Zeg ik heb nog wat aanvullende tips voor de Pieter1 methode.

 

- als je niet meteen de verfkrabber kunt vinden, zoek dan vooral nog even door. (Die bruine laag is keihard. Met een mes de bovenkant afschrapen is geen pretje)

- doe je het toch met een mes, schraap dan van je af. Zelfs al heb je naar eigen mening meesterlijke mes-kwaliteiten. (Jaja)

- laat de was niet helemaal koud worden. Dat schraapt een stuk makkelijker. Dus wel gestold, maar nog wat warm.

- als je de was voor de tweede keer gaat verhitten in dezelfde pan, doe dan eerst het wasblok in de pan. En daarna pas het regenwater.

Tenzij je dweilen leuk vindt en / of een natte snufferd.

 

Ik verhit het morgen nog 1x. Dat is dan de 3e keer. Maar geloof dat ik het kaasdoek-stukje achterwege laat. Ik ga ze gebruiken om kaarsen van te dompelen. Een inimini flintertje zit vast niet in de weg. Bovendien is de was dan vloeibaar, dus wat er nog in zou zitten, zinkt als het goed is.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een natte snufferd. Als je eerst het wasblok in de pan doet, en dan het water, dan blubt er nog wel water omhoog door de luchtbellen die vormen. Kan je ook een natte snufferd van krijgen denk ik

 

Ik heb wel geschraapt met een mes, en in mijn duim gehakt ja Maar goed... daarna ging het beter. Zo'n verfkrabber is ook echt geen pretje als je daar mee uitschiet, DIE zijn pas scherp

 

Het leek mij handig die nog wat warme bijenwas al in stukken te snijden, maar de binnenkant bleek nog vloeibaar

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik ook ja. En ook mijn duim. Broodkneden maar een dagje uitgesteld. Wel intens tevreden met mijn mooie gele wasblok.

 

Ik dacht dat met zo'n schraper je vingers minder makkelijk in de weg zitten, omdat je de kracht van boven doet en niet van opzij. Maar je hebt wel gelijk, als je dán uitschiet ben je pas echt de Sjaak!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

9b684bc49f4f3bbda5773a8bdf4aa3b0.jpg

Bijenwas kan overkoken. Wist je dat? Ik (ook) niet. Met enorme vulkaan-blubs. Hier is de ergste troep alweer verwijderd.

Afijn. Krijg je ervan als je em opzet met deksel. Een paar keer checkt en dan met je aardbeienbed aan de slag gaat voor zeker een uur (en die bijenwas glad vergeet!)

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

We doen het met de sap-pan Ik heb nog nooit zo eenvoudige manier gehad. Ging heel goed! wel een kaadoek in de zeef hangen. Zo heb je direct goede was!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...