Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bijenwasdoeken maken: Geen plastic zakjes meer :-)


speets

Aanbevolen berichten

enkel afwassen met wat koud water?

Wel volledig citeren hè! Er staat: " ... en eventueel een beetje afwasmiddel" !!

 

En hoezo "ook niet doen met plastic zakjes"? Hoe kom je daarbij?

Toen die zakjes net op de markt kwamen en dus duur waren, ergens in de jaren 50 of 60, waste 'iedereen' ze af.

 

Inderdaad: voor mensen met smetvrees zal wel dit een gruwel zijn. Maar toch jammer dat je een goed bruikbaar, milieuvriendelijk idee zo denkt te moeten afbranden

 

Lees vooral eens over de plasticsoep. Misschien brengt dat je op andere gedachten.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ja ... afbranden ... afbranden .... Dat is best een heftige kwalificatie naar iemand toe, die zich gewoon de pro's en contra's probeert in te beelden.

 

Mooie tip trouwens. Kende het gegeven absoluut niet. Voor mij niet praktisch haalbaar om ze zélf te gaan maken, maar ga ik zeker wel eens zoeken naar verkoopplekken daarvan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij Leven zonder afval kun je ze kopen.

 

Misschien maar even het hele verhaal plaatsen, want het is echt een prima idee.

Voor mensen die zich bekommeren om het milieu en dus om de toekomst van hun nageslacht:

Een bijenwasdoek is een super goed alternatief voor plastic- en/of aluminiumfolie! De doek is gemaakt van katoen, bijenwas en jojobaolie en is geschikt voor het afdekken van kaas, groente, fruit, brood en andere gebakken producten. Ook is het heel geschikt om schaaltjes af te dekken.

De bijenwas en jojobaolie houden het voedsel vers en de doek kan je steeds opnieuw gebruiken (ongeveer 10 maanden lang, afhankelijk van hoe vaak je de doek gebruikt).

Deze doek kan in de vriezer en je maakt het schoon onder de koude/warme kraan (niet heet!) met vloeibare zeep of eco afwasmiddel en daarna hang je het op om te drogen.

Eenmaal droog is de bijenwasdoek weer klaar voor hergebruik!

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat me erom dat verpakkingsmateriaal 10 maanden lang gebruiken en dat enkel met wat koud water reinigen mij totaal onverantwoord lijkt. Artikels zoals dit lijken dit te staven: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1730717/2013/10/28/Je-herbruikbare-winkeltas-niet-wassen-kan-dodelijk-zijn.dhtml Koud water zal wel niet zoveel doen als het om wegnemen van schadelijke kiemen gaat.

 

Dan gebruik ik liever bokalen, een broodtrommel, glazen kommen en wasbare potjes met deksel om dingen te verpakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kunnen bacteriën niet enkel leven in een vochtige omgeving?

Als je huidcreme maakt met enkel vetten en oliën heb je bv geen bewaarmiddel nodig omdat er toch geen bacteriën kunnen in overleven. Als je een emulsie maakt (met water dus) moet je wel bewaarmiddel gebruiken.

Lijkt me dat een vet doek toch wel safe genoeg is.

Het vet kan wel ranzig worden. Maar dat ruik je wel snel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Glazen kommen bevatten ook geen vocht maar toch worden die hier met meer dan wat koud water gereinigd. Idem voor aanrecht, servies, bewaardozen, ... Die spoel ik niet 10 maanden lang enkel met koud water af.

 

Bovendien lijkt zo'n wasdoek die zo nu en dan oppervlakkig gereinigd wordt met een in koud water gedoopte vaatdoek (die in veel huishoudens niet zo vaak gewassen wordt) eerder vuiler te worden i.p.v. schoner.

 

Misschien ontwikkelen bacteriën zich niet op de doek zelf, maar wat je erin verpakt, bevat wel vocht. Wat met een brood dat te lang blijft liggen en beschimmelt in zo'n doek. Veeg je die schimmelsporen weg met wat koud water?

 

Ik blijf bedenkingen hebben bij de hygiëne van zo'n doek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk toch dat je in je bedenkingen voorbij gaat aan de van nature antiseptiche zuivere bijenwas.

 

En ik weet niet waarom je in dit topic die link plaatst van die hergebruikte 'dodelijke' winkeltassen ? Wat heeft dat met die bijenwas doeken van doen ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Dolblij ben ik met mijn bijenwasdoeken. Zelf gemaakt, met bijenwas en jojobaolie. (deze laatste olie is antiseptisch,vandaar ) Inmiddels al voor een tweede keer in de was en olie gezet. Ik gebruik ze echt veel. Doordat je de doeken verhit in de oven, trekt de was en olie in je doek. Er komt een mooi was laagje op te zitten. Inderdaad maak ik ze schoon met lauwwarm water ,daar is niks vies aan. Ik gebruik ze om de beslagkom af te dekken en het deeg te laten rijzen, de kaas zit er in, droge worst zit er in, cake,koekjes , en ik neem ze zelfs wel mee om in de winkel ter plekke groente (ja, ik ben er wel eens door) in te verpakken. Ze zijn niet geschikt om vlees in te bewaren. Brood kan er ook in, maar daar heb ik dan weer katoenen broodzakken voor gemaakt.

Ook heb ik herbruikbare (lunch) zakjes gemaakt, die afwasbaar ,en wasbaar zijn. Daar kan van alles in.

136591801761271564116371333942928370506792n49061489750634.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, het zijn de zakjes op de foto. Ik maakte ze van katoen ,en tafelzeil. Twee lapjes op elkaar naaien, binnenstebuiten keren ,stukje klittenband erop. En klaar is je recyclebaar lunch zak. Ik kan zo een link naar een uitleg plaatsen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee , die niet, omdat ik ook wel vleeswaren op brood doe. In de link gebruiken ze plastic, maar ik heb tafelzeil gebruikt, omdat ik dat mooier ,en sterker vond,en ik had dat nog liggen. In link 2 gebruikt ze ook tafelzeil.

Ik was de zakjes gewoon mee op 30 graden,of ik spoel ff het plastic af onder de hete kraan, met wat afwasmiddel.

Ik heb er een aantal gemaakt, en waar ik vroeger wel plastic zakjes voor gebruikte,gebruik ik nu deze. Zelfs in de vriezer,met groente er in.

http://www.soyouthinkyourecrafty.com/kitchen-on-go/

http://sugarmamassweetbowtique.blogspot.nl/2013/05/waterproof-reusable-snack-bags-tutorial.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de links Indy!

Ik vind het een cool idee, alleen dat het plastic is, vind ik wat minder. Ik probeer juist zoveel mogelijk contact tussen voedsel en plastic te vermijden, vanwege de weekmakers die erin zitten. In hoeverre tafelzeil ongewenste stoffen afgeeft, weet ik niet...

Maar verder zijn ze wel erg handig, en beter dan wegwerp plastic zakjes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuke kleurtjes Indy! Heel creatief

 

Als je geen plastic wilt gebruiken, kun je natuurlijk ook die bijenwaslappen tot een zakje naaien. Is alleen wat lastiger schoonmaken.

 

Of alleen een stukje klittenband of een knoop eraan zetten en handig vouwen:

https://www.theartofdoingstuff.com/beeswax-fabric-food-wrap/

 

Of een 'Wrapigami' waxzakje:

en een 'warpigami' waxdoosje:

 

Als je geen (grote) oven hebt, of als je grote doeken wilt maken, kan het ook met een strijkijzer

(al zou ik dan geen was schaven maar warme vloeibare was erover strijken, is makkelijker):

 

En als je waxdoek erg gekreukeld raakt:

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel.

Jezou inderdaad ook heel goed de bijenwasdoeken kunnen voorzien van wat klitteband, en dan dat vouwen tot een zakje.

Ik weet ook niet in hoeverre het tafelzeil weekmakers bevat, het ging mij ook meer om de verspilling van al het plastic.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...