Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Blauwe bessen verplaatsen, zure grond?


marcodew

Aanbevolen berichten

Beste mede-tuinierders,

 

Ik ben sinds kort een trotse eigenaar van een moestuin. Nu heb ik thuis nog 2 eenjarige blauwe bessen staan die ik graag in de tuin wil hebben. Ik weet toevallig dat blauwe bessen van zure gronden houden, dus mijn vraag is ook hoe ik dit het beste kan aanpakken.

 

Ze hebben allebei 1m2 qua oppervlakte, en dat is 30 cm van 2 percelen verwijdert. Nu vraag ik me af of ik de blauwe bessen allebei in een kuip in de grond kan graven evt. bodem eruit voor het doorwateren, of in de volle grond zetten en evt. rondom 60x40 tegels in de grond zetten om ze een afscheiding in de grond te krijgen. (Geld dit ook voor ander kleinfruit zoals verschillende bessen en frambozen die dichtbij een perceel voor groenten staan?) Ook lees ik dat ik het beste turf kan mengen met compost en dit in het plantgat gooien voordat de blauwe bessen erin gaan, tast dit de PH van omliggende grond ook aan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je zo'n ruime plek reserveert voor je bessenstruik, hoef je de struiken niet ondergronds af te bakenen nee. De blauwe bes niet, maar ook de andere bessenstruiken niet nee. De struiken woekeren ondergronds niet.

Voor de framboos ( vraag je ook ) kan het wel verstandig zijn, dat is er eentje die ondergronds veel uitlopers maakt. Maar goed, daar gaat dit topic dus niet over. Rechtsboven type ik bv in : 'frambozen woekeren' en heb ik als 1e dit topic : hoe-diep-vormt-framboos-uitschieters-t9650.html , maar er zijn meer topics over. Kun je gewoon bij aansluiten met je vragen daar over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak het plantgat niet te diep. Blauwe bessen staan liever in een kleine heuvel. Wij planten ze op ruggen in pure turf en mulchen een mooie dikke laag houtsnippers erom heen. Als voorbereiding van de grond vrezen we houtsnippers door de grond. Daar komt dat de rug van turf bovenop.

 

Je planten zijn 1 jaar zoals ik het begrijp? Dan kan verplanten nog wel prima. Het verplanten van oudere planten heb ik geen goede ervaringen mee, hoewel het ene soort het beter verdraagt dan het andere.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja oké. Ik las het even alsof het een wetmatigheid betrof. Als je op een erg natte tuin / grondsoort / grondwaterstand, whatever zit, kan dat een optie zijn wel. Weet ik niet hoe dat op de tuin van topicstarter is, op mijn tuin heb ik ze niet op iets van een verhoging staan nee, eerder hebben ze bij mij last van de droogte in de zomer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...