Seizoenen van Jorieke
Met onze moestuin (280 m2), boomgaard, (klein)fruittuin en weiland/akkergrond, willen we proberen om al ons eten zelf te kweken.
In 2016 en 2017 hebben we weinig landbouwgewassen geteeld voor ons en onze dieren. Dat staat wel weer op de planning!

We eten vlees en eieren van de kippen en eenden. En vlees van de varkens. We zetten loopeenden in tegen de slakken.
Jam, bier, wijn, limonadesiroop en andere inmaakzaken maken we zelf. Dingen die we daar voor nodig hebben (suiker, gist, etc.) ruilen we tegen plantgoed en varkensvlees. Ik maak kaas van melk van de koeien van de buurman. Ooit komt er een eigen koe......
Ook zijn we bezig met een vijver voor eetbare vissen, en willen we graag een windmolen voor onze stroomvoorziening. Alles op zijn tijd... ;)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 18896
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (211)
Archief
- Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ September 2014
+ Juni 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Augustus 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Jorieke123 op Za 20 Jan 2018, 19:16

Coniferen moeten weg; deel 1.

We hebben 4 enorme coniferen bij ons huis staan. En die moeten weg. Van ons... ze zijn namelijk lelijk en enorm en daar willen we de oprit maken. EN er waaide al een heel stuk af/uit afgelopen woensdag. Maar daarvoor was de beslissing al gemaakt hoor :lol:

Nou goed, de 1e is omgezaagd, wat ruikt coniferenhout toch lekker! We staan er wel altijd even bij stil hoe oud een boom is als we hem omzagen. Het blijft wat apart om iets om te halen wat ouder is dan jijzelf. :shifty: Maar goed. We planten ook weer heeeeeel veel bomen aan, dus dat maakt het alweer iets beter. Toch? :angel:

Het zijn flinke bomen:
Afbeelding

Joep had precies gepland waar de boom moest vallen en na het (in de afgelopen weken/maanden) kijken van veel youtube filmpjes van houthakkers weet hij helemaal hoe hij dat aan moet pakken. :thumbup:
Afbeelding

Daar rechts ligt het gedeelte wat er al af was gescheurd woensdag:
Afbeelding

Een mooie stapel met blokken die nog gekloofd moeten worden:
Afbeelding

Eerst even netjes opgestapeld zodat het niet in de weg ligt:
Afbeelding

En alle takken op een berg om later een keer te versnipperen.
Afbeelding
0 reacties 131 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Wo 10 Jan 2018, 12:28

Varkens naar groene velden

Nou, onze varkens zijn verplaatst hoor.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Onze 'achterste hectare' is nu helemaal leeg van vee.
Afbeelding
2 reacties 1459 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Zo 31 Dec 2017, 19:01

Aardappels gekregen

Bijna het hele jaar door ruilen we eieren van onze kippen tegen aardappels van een aardappelteler hier uit het dorp. Die aardappels zijn te klein, te groot, niet geschikt voor de verkoop. En dus voeren wij ze aan onze varkens. De eieren die wij daar tegen ruilen verkoopt hij dan weer in een soort van grote snackmuur/automatiek :) Samen met zakken (goeie) aardappels.

En daarnaast krijgen we soms in de winter ook een flinke lading met aardappels van een andere 'leverancier'. Vorige winter kregen we zo goed als niets, want toen was de aardappelprijs vrij hoog en dan kijken ze alles nog een keertje extra na op kwaliteit en dan kan het ook eerder uit om nog wat te sorteren.
Het jaar daarvoor was de prijs heel laag, en dit jaar ook weer. Dus we kregen van de week onze 1e vracht, 3 (net-geen-)kuub kisten vol. De aardappels waren nat geworden tijdens het opslaan, en het grootste gedeelte (een ton of 10) was al helemaal zwart. Dus die hebben we afgeslagen... sowieso is het veel teveel voor ons, en als het al een soort van wodka is geworden dan kunnen we er ook weinig mee :thumbdown:
Bij het (ruim) wegscheppen van die hele slechte aardappels kon nog iets voor ons apart worden gelegd en dat hebben we meteen opgehaald! Ze ruiken nogal, en je wil ze niet met je handen aanraken, maar de varkens zijn er gek op hoor!

Afbeelding

Joep had 3 kisten (gewoon een stel palletranden op een pallet), op de aanhangwagen gezet, en die konden daar zo vol worden gegooid met de grote machines die ze daar hebben. En hier thuis konden we de kisten met de palletvork van de trekker van de aanhangwagen tillen. De vork kan eigenlijk net niet hoog genoeg, maar we hadden de aanhangwagen wat schuin gezet door de voorkant wat hoger te draaien. En dan de palletvork in een bepaalde hoek, en met wat voorzichtig schuiven en duwen enz. is alles gelukt. Het krat wat voorop (of achterop, het is maar net hoe je het bekijkt ;) ) de aanhangwagen stond moest wat verschoven worden om er bij te kunnen met de palletvork, dat wouden we eerst doen door hem wat te slepen met een dikke spanband als touw. Maar toen kwam de hele aanhangwagen van zijn plek en ging het nog bijna mis. Dus toen hebben we onze palletwagen op de aanhangwagen getild om het krat wat te verplaatsen :thumbup:

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 2354 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Zo 24 Dec 2017, 08:51

Hout halen

Omdat onze hakbosjes en andere bomen nog flink moeten groeien voordat we ze om kunnen zagen voor de kachel, zaagt Joep ons hout nu nog ergens anders. In het bos van een kennis in Vorden.
Joep zaagt daar om de week, en om de andere week (?) zagen en kloven we dat hout in mooie stukken voor de kachel. We stapelen alles steeds netjes op in de houthokken en dan kan het gaan drogen voordat de nieuwe stammen komen :thumbup:
De meeste stammen en stukken boom kan hij meteen meenemen op de dag van het zagen, want hij kan de auto met aanhanger dan redelijk dichtbij zetten om het meteen op te laden.
Maar hij zaagt ook af en toe op een lager gelegen stuk, bij een grote vijver/poel. Dat zijn vooral veel wilgen en elzen, En daar legt hij dan steeds alle stammetjes op een stapel om ze later een keer te halen. Met de landrover van de eigenaar van het bos. Want Joep zijn Caddy+aanhangwagen komen meteen vast te staan op dat lage stuk. Zo nat is het daar.
Afbeelding

Gisteren waren we dus daar, om dat 'even' te gaan doen. Maar de landrover bleek geen terreinbanden te hebben, wat wel handig is voor op terrein, en dus reed die man zijn auto al vrij snel vast in de blubber. Gelukkig deed ie het zelf ;)
Nou ja... na heel wat gedoe en geprobeer en geduw (en het opofferen van een vloerkleed) en vooral na heel veel modderklodders kregen we de auto uit dat lage stuk. En konden we wat meer langs de randen van het veld rijden om alsnog alle stammetjes op te laden. Nou ja... nog niet allemaal, want zo'n aanhangwagen is toch wel heel snel vol en er liggen nog 2 stapels! Dus we gaan zometeen nog weer op pad om nog een lading te halen :roll: ;)

(even inspectie wat er nog meer gezaagd kan/mag worden, daar is het gelukkig een stukje hoger en droger)
Afbeelding

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

Edit van de volgende dag:

Deze keer kwamen we niet vast te zitten, nu wisten we waar we moesten/konden rijden :)

Afbeelding

(de stapel met dikkere blokken, Amerikaanse eik, heeft Joep daar ook gezaagd, een week eerder alweer. De dikke blokken moeten nog gekloofd en dan kan alles in het hok pal bij het hek wat vandaag of morgen echt leeg gemaakt word (het hout wat daar nu ligt stoken we, dat was al mooi droog))
AfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 3295 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Zo 17 Dec 2017, 16:52

Bijna varkens verplaatsen; achterstallig onderhoud

Onze varkens lopen nu op onze 'achterste hectare'. Daar lopen ze al de hele zomer en herfst, steeds weer in een ander veld als ze hun veld helemaal hadden omgewoeld en leeggegeten.

Nu het kouder wordt, gaan we ze verplaatsen naar... uhm.. zo ergens tussen de 'voorste hectare' en de 'middelste hectare'. Zo noemen we die stukken niet, maar dan is het even duidelijk :lol:
De velden daar hebben de hele zomer en herfst dus leeg gestaan, en het onkruid heeft er goed gegroeid. Ondanks de droge tijden... Met regen was het nog harder gegaan.
Er staan nu dus hoge verdorde stengels met daaronder alweer een groen tapijt van allerhande groenvoer.

Die hoge stengels groeien alleen wel overal onder en tussen de schrikdraden door. En op veel plekken hebben we de tijdelijke schrikdraden niet even netjes omhoog gezet toen we de varkens daar weghaalden in de lente. Dat doen we normaal wel, want anders groeit daar allerlei spul tegenaan en dan verlies je stroom. Maar deze keer hadden we dat hele stuk afgekoppeld van het stroom apparaat, en zijn we dat verhogen van de draden even vergeten omdat er geen directe noodzaak was :roll:
En nu lagen de onderste draden dus al op de grond, ingegroeid in de onderste laag dik stevig gras. Hier en daar was er zelfs 1 geknapt omdat hij door wind en druk van nat onkruid steeds ergens langs schuurde. En dat kan een plastic draad niet hebben... Het leverde ook 1 geknapt wit paaltje op. Al was die ook al wel oud en door de zon aardig verweerd.
Goed, weer een les dus.. :shifty:

Ik ben al die draden gisteren langsgelopen, en ik heb ze alsnog omhoog gezet. Zodat Joep vandaag kon maaien met de bosmaaier om het onder de draden weer even netjes te krijgen. En ik ben nog met een snoeischaar langs alle bomen en struiken gelopen die langs het hekwerk groeien. Om alle zijtakjes weg te knippen die van het voorjaar tegen de draden zouden gaan groeien.

Mijn uitzicht halverwege de klus, lekker weertje wel! :
Afbeelding

Ik stond deze bramen en sleedoorns te knippen:
Afbeelding

Joep van iets dichterbij:
Afbeelding

1 zo'n bosje langs de velden:
Afbeelding

Nu het even droog is, trekt het water wel weer langzaam weg uit de varkensvelden waar ze nu nog even lopen. We hebben er ook wat kanaaltjes en gaten gegraven om het geheel wat sneller te laten verlopen.
AfbeeldingAfbeelding
0 reacties 4010 keer bekeken

Volgende