Voedselbos Beek en Hulsberg
Ik en mijn vrouw hebben twee tuinen. In Hulsberg hebben we een tuin van 450m2 en in Beek van 5730m2. Ik ben gek op inheemse planten en alles wat eetbaar of geneeskrachtig is. Op beide terreinen hebben we een voedselbos met stinsen aangelegd, waarin veel eetbare en geneeskrachtige planten staan. Verder hebben we over beide terreinen heen ongeveer 800m2 groentetuin, die we gemakkelijk gevuld krijgen (komen misschien zelfs nog plaats te kort). Voor de kinderen zijn er speelelementen in het voedselbos, zodat ze wat te doen hebben. Verder hebben we varkens, kippen en bijen. We maken al onze producten in (drogen, jam, compote, chutneys, zuurkool, azijn, sap, siroop, stroop, cider, schnaps...). Ik ben een echte verzamelaar, dus ik ben altijd op zoek naar bijzonderheden en nieuwe soorten om te proberen. We leven min of meer antroposofisch, laten ons inspireren door het paleo-dieet en proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. We hebben veel inheemse wilde planten, zodat ons terrein ook vlinders, solitaire bijen... kan huisvesten.

permanatuurtuin
 
Berichten: 244
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (54)
Archief
- November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Januari 2016
+ December 2015

Permanente Link door permanatuurtuin op Wo 13 Sep 2017, 07:02

Oogst

We zijn veel aan het verwerken: tomaten, paprika's, pepers, aubergines, courgettes, koolrabi's, maïs, spitskolen, bieten, appels...
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Over 2 weken gaan we beginnen met de peren, wat er heel veel zijn. We hebben 2 gistingsvaten van ieder 120 liter erbij gekocht, dan krijgen we nog niet alles verwerkt, maar kunnen we wel wat meer schnaps maken. We gaan ook weer perry, stroop en azijn maken. De azijn hebben we goed kunnen gebruiken voor de bieten.
Afbeelding
We zijn ook alle zaden aan het veiligstellen. De meeste drogen we op onze slaapkamer, want dat is de droogste ruimte. We hebben al veel zaden voor volgend jaar. Dat gaat dus wat geld schelen.
AfbeeldingAfbeelding
De weckkelder wordt ook alweer helemaal vol. Deze foto's zijn alweer achterhaald, maar we hebben ook veel meer groenten geweckt dan vorig jaar en minder fruit. Het was een slecht fruitjaar en van veel fruit hebben we fruitleer gemaakt (lekkerder). De kersenlikeur is ook heerlijk geworden.
AfbeeldingAfbeelding
4 reacties 5375 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Cupcakeje
 
Berichten: 440
Lid geworden op: Zo 28 Jul 2013, 19:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (17)

Permanente Linkdoor Cupcakeje op Wo 13 Sep 2017, 10:51

RE: Oogst

Wat een gave oogst al die kratten vol. Maar misschien nog wel een gavere kelder! Wat een rijkdom . heel leuk om te zien zo ! van dit soort foto's wordt ik blij :D
permanatuurtuin
 
Berichten: 244
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (54)

Permanente Linkdoor permanatuurtuin op Wo 13 Sep 2017, 17:20

RE: Oogst

Dankjewel, we zijn er druk mee. We moeten de opslagruimte gaan vergroten, want eigenlijk hadden we veel meer moeten inmaken. We komen ook nog potten en droogmachines te kort. Volgend jaar maar weer uitbreiden.
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 14180
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (222)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Do 14 Sep 2017, 10:21

RE: Oogst

Kijk eens aan dat ziet er inderdaad prachtig uit. Je perensap was heerlijk trouwens..er staat nog een flesje in Schotland, de rest is op :) . Die rode kool is toch kalibos? Vind je die rauw misschien lekkerder dan de ronde? Je supersmelzen, ga je die op water wecken?
Hoe gaat het met de eenden? Hier zijn ze erg groot. Ik heb denk ik geen vrouwtjes meer, kan jij al zien hoeveel jij hebt?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
permanatuurtuin
 
Berichten: 244
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (54)

Permanente Linkdoor permanatuurtuin op Do 14 Sep 2017, 16:23

RE: Oogst

De spitskool is inderdaad 'Kalibos'. Je kunt hem ook rauw eten, maar ik heb nog genoeg kleine staan (alleen de grote geweckt). We eten meestal wel eerder rauwe mosterdkruiden (bv. Amsoi, Mitzuna), want die vinden we lekkerder. Spitskool koken we meestal met kokosmelk en evt. wat karwijzaad. We hebben al 'Ronze zwarte' rammenassen en van die kun je een lekkere ligt pittige salade maken. We hebben de koolrabi 'Superschmelz' geweck (hebben al veel geweckt) op water (per liter 1el zout) en een aantal op 1dl azijn en 1el zout per liter water. Ze zijn dan wel beduidend slechter van smaak dan vers, maar dat is logisch. De potten met iets azijn blijven langer houdbaar en de kans op opengaan... of bederven is veel kleiner. Ze zijn ook minder lekker. Ze zijn nog altijd goed te eten.

Ik moet eerlijk zijn dat we de eendenkooi netjes schoon maken en de eenden te eten geven, maar dat we ze voor de rest vooral met rust laten. Ze zijn niet echt tam en gaan direct naar het achterste gedeelte toe wanneer je aankomt lopen. Als je dan naar de andere kant loopt gaan ze terug en het binnenhok in. Ze zijn al heel groot. Ze zijn wel fantastisch om te zien (duidelijk levensgenieters).
Laatst gewijzigd door Do 14 Sep 2017, 16:29 op 2, 0 keer totaal gewijzigd.