Mijn moestuinavonturen
In het verleden heb ik wel wat groente en fruit geteeld in mijn achtertuintje, maar dit jaar (2016) voor het eerst ‘serieus’ (hahahaha) aan het moestuinieren geslagen. Niet alles gaat helemaal zoals gepland, maar ik heb er wel heel veel plezier in!

Update 2017: Voor het eerst een hele echte volkstuin, 220 m2, inclusief een kasje en platte bak en drie fruitbomen; een vijg, een stoofpeer en een appel. Dit jaar wordt dus superspannend!

Intussen blijft ook de achtertuin zo'n beetje half moestuin, ik heb daar twee heel jonge kersenboompjes staan, een baby-nashipeer, een aalbes, een blauwe bes en een braamstruik, en behalve veel bloemen komen daar in 2017 ook weer kruiden en bladgroenten en mijn experimentele zaai-aardappels.

pippi
 
Berichten: 2142
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ Juli 2016

Permanente Link door pippi op Zo 08 Apr 2018, 23:29

Stand van zaken 8 april 2018

Even een update vooral voor mezelf, zonder foto's.

8 april 2018: Op 2 vakken (van de 26) na, is nu overal op de volkstuin al iets geplant/gepoot/gezaaid. Alle aardappelen zitten erin, alle uien, alle peulen, en verder staan er winterspinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes, radijzen, japanse radijs, sla, rode kool, spitskool, broccoli, bloemkool, witte kool, tatsoi en spruiten. Pastinaak en wortels zijn gezaaid. De eerste twee bakjes zomerprei staan in de volle grond om uit te groeien tot potlooddikte.

In de kas en thuis op de picknikcktafel staan nog trays met meer kolen, spinazie, bieten, prei, peterselie, dille, koriander, andijvie, melde, knoldelserij, balsemwortel en bloemenplantjes.

Als het weer mee blijft zitten ga ik over een week of wat de eerste paar courgettes en struikbonen zaaien. Met de bulk aan warmteminnend spul wacht ik nog even, want mocht het weer toch opeens omslaan, dan zit ik met ruimtetekort binnenshuis. Overal staan paprika's, tomaten en aubergines.

Die laatste doen het dit jaar baggerslecht. Ik heb ze gezaaid in compost, gezaaid in potgrond, gezaaid in potgrond met heel veel vermiculiet, en de opkomst is triest en wat er wel opkomt groeit voor geen meter. Zaad is zelf geoogst en van Diana, dus redelijk betrouwbaar, en vorige jaren had ik prima resultaten met hetzelfde zaad, dus ik heb geen geen idee wat er nu mis gaat. De paprika's groeien wel langzaam maar gestaag - beter dan vorig jaar - , maar de tomaten doen het ook niet heel geweldig tot dusver. Wat er opkomt groeit wel goed, maar de soorten waar ik veel van wilde zetten zijn maar mondjesmaat opgekomen. Misschien dat ik volgend jaar toch iets van een groeilampending ga maken, en intensiever en gerichter ga shoppen voor al die planten die in mei de kas in moeten, want ik wil af van die onzekerheid.

Ik was gisteren trouwens bij het tuincentrum om de hoek. Ik kom er liever niet, maar mijn achterlijke Lidl heeft dit jaar geen pootuien. Met uien hoef ik niet persé bio-pootgoed, en die van de Lidl deden het vorig jaar geweldig, dus ik had gerekend op de Lidl, maar na 3 x vragen en als antwoord dat het niet was geleverd, dus in hemelsnaam dan maar naar het tuincentrum. Bio online bestellen ga ik doen zodra dat voor mij betaalbaar wordt. Rosanna, Stuttgarter Riesen en Red Baron gekocht. En toch buiten eens even naar de moestuinplantjes gekeken (met die baggeraubergine in mijn achterhoofd). Nou zeg. Tsjongejongejonge. Wat een ontzaglijke afzetterij. 1 euro zoveel voor tomaten, paprika's en aubergines. En nog veel erger: 99 cent voor 4 bladgroenteplantjes. Een euro voor 4 spinazieplantjes! Een euro voor 4 veldslaplantjes!

Note to self: Volgend jaar allejezesveel makkelijke bladgroenteplantjes zaaien en ze voor bijna niks te koop aanbieden in de voortuin. :D
0 reacties 620 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Vr 06 Apr 2018, 23:40

Soms zit het mee

En soms zitten sommige dingen een beetje tegen. De tuinbonen bijvoorbeeld. De plantjes die de vorst overleefd hadden, begeven het nu alsnog een voor een. Ze zijn nog wel uit pure doodsnood in bloei geschoten, maar de stengels zijn vaak zo beschadigd, dat er gewoon geen hoop meer is.

Dit plantje is er ook slecht aan toe, maar er komt wel nieuw groen uit de grond zetten, dus wie weet. De morsdode planten haal ik weg, maar waar nog wat leven in zit laat ik voorlopig staan. Op de lege plekken poot ik steeds wat aardappels.

Afbeelding

En waar ik me meer zorgen over maak, is een deel van mijn peulen. De peulen die ik het eerst had uitgeplant, zien er opeens vreselijk uit:

Afbeelding

De foto is niet heel duidelijk, in het echt zijn de voorste peulen (waar niets mee aan de hand lijkt) donkerder groen, en de achterste (plus rechtsonder) roodpaars verkleurd. Ik heb twee rassen gezaaid, de Norli en de Lage Grijze Roodbloeiende. Die laatste voor het eerst en ik hoopte nog even dat het zo zou horen, maar nee. :( Na flink wat googlen denk ik dat het het een fosfortekort is, en ik heb begrepen dat een nat voorjaar dat kan veroorzaken. Nou heb ik ook aan de andere kant van de tuin een nat voorjaar gehad :D, en daar staan alle peulen gewoon groen te wezen. Dus het is hoe dan ook -vooralsnog! - een lokaal probleem, waarbij blijkbaar het ene ras gevoeliger is dan het andere. Ik denk, maar ja, ik weet het niet helemaal zeker, dat het wellicht te maken kan hebben met mijn buurtuin. Die tuin heeft nieuwe huurders waar ik echt medelijden mee heb, want ze hebben geen tuin, maar een soort van moeras. Er is inmiddels al nieuwe drainage aangelegd, maar er blijft water op die tuin staan:
Afbeelding

Aan de andere kant van mijn tuin heb ik ook nieuwe buren, zoek de verschillen:

Afbeelding

Aan de 'natte kant' van mijn tuin is het echt kleddernat. Er staan geen plassen bij mij, maar ik kon van de week een vak aardappels niet poten omdat de pootgaten aan de rand direct vol liepen met water. Die grond in die buurtuin is volgens mij zo verkloot door de vorige huurders (dezelfde mensen die vorig jaar RoundUp op hun onkruid spoten), dat zowel ik als de buren aan hun andere kant er last van beginnen te krijgen.

Ik hoop dat een wat drogere periode de boel verbetert, en ik hoop dat die peultjes opknappen. Zo niet, dan heb ik gelukkig Heel Veel peulen gezaaid dit jaar, en staan er ook al een boel aan de goeie kant. :D

Andere dingen gaan gelukkig wel goed, zoals een van mijn 'Dowding-bedden':
Afbeelding

Plantjes zijn spinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes en sla, er staan pootuitjes en er zijn wortels en radijzen gezaaid.

In de kas beginnen de bladgroenten die afgelopen herfst zijn geplant als een gek te groeien om te gaan bloeien. Dat mag, fijn voor de bijen en hommels die straks met de kasdeur open naar binnen kunnen, en ik ga flink zaad oogsten, vooral van de mizuna, geweldige plant. Ik kan me bijna geen boterham voorstellen zonder mizuna als vitamineversiersel, ik heb er maandenlang enorm veel van kunnen oogsten. Van de Amsoi heb ik na de foto heel veel geplukt en door de pasta gemikt, als sla is die nu niet lekker meer. De hon tsai tai en tatsoi staan al te bloeien.
Afbeelding

Het zaaifabriekje loopt ook nog steeds goed: Afbeelding

En de rabarber komt op, hoera!
Afbeelding

En nog even een overzichtsfoto voor de archieven:

Afbeelding

Morgen weer naar de tuin, ben heel benieuwd naar hoe alles er dan weer bij staat!
0 reacties 658 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Vr 30 Mar 2018, 21:56

Druk bezig

Ondanks alle poolkou van de afgelopen weken heb ik wel het gevoel dat er lekker schot zit in het zaaien/planten/poten. Mede dankzij Dowding ben ik supergeorganiseerd bezig, vind ik zelf. :D Vorig seizoen zat ik nog heel erg op de Frank Anrijs-toer, en hoewel ik zijn manier van werken 100% onderschrijf, is het voor mij toch te onoverzichtelijk. Misschien dat ik in de toekomst weer meer richting zijn 'schijnbare chaos' ga, maar voorlopig vind ik het houvast dat Dowding biedt erg prettig werken. Het (bijna alles) voorzaaien - eventueel verpotten - verder groeien in de kas - uitplanten loopt als een soort fabriekje. Ik zaai bietjes, raapjes, peulen, bladgroente etc. thuis voor, als de boel opkomt gaat het onder vliesdoek in zo'n kweekkasje van de Action naar buiten op de picknicktafel tot ik het mee kan nemen naar de volkstuin. Zo blijft de vensterbank alleen vol met paprika's, tomaten en aubergines. Eenmaal in de kas op de volkstuin staan alle zaailingen onder vliesdoek tot ze groot genoeg zijn om de volle grond in te kunnen. En als ik ze uitplant, gaat er opnieuw vliesdoek overheen. Inmiddels is dat voor veel planten niet meer nodig wat temperatuur betreft, maar ik ben huiverig voor vogelvraat. Al mijn buurtuinen zijn nog leeg, op wat winterprei na, en ik denk dat met name de fazanten en duiven zich zonder vliesdoek direct op mijn jonge plantjes zouden storten. Dus het ziet er zo uit:

Afbeelding

Foto is van een paar dagen geleden, vandaag ligt er nog meer vliesdoek want weer veel uitgeplant. Niet onder vlliesdoek staan de knoflook, prei en tuinbonen. Van die laatste zal ik volgende keer eens een foto maken. De planten die de vorst hebben overleefd zijn aardig aan het bijtrekken.

En in de kas ziet er het zo uit:
Afbeelding

Foto is van een week geleden, inmiddels staan er weer andere zaailingen. Als ik niet op de tuin ben ligt er dus vliesdoek over de zaailingen. Voordeel daarvan is ook dat ik nul slakkenvraat aan de zaailingen heb. De bloemkolen die ik in de kas heb staan hebben wel slakkenvraat (en wat vorstschade), maar niet extreem.

Verder eet ik uit de kas momenteel vooral veldsla en bergen mizuna:
Afbeelding

Uit de volle grond op de volkstuin eet ik nog winterprei. Veel daarvan had ik vorig seizoen veel te laat gezaaid en geplant, geen idee of die nog wat gaan groeien, maar de prei die wel op tijd de grond in is gegaan doet het prima, vandaag weer een stel geoogst. De winterwortelen (stonden in de platte bak) heb ik vandaag allemaal uit de grond gehaald. Helaas een heel slechte oogst door enerzijds wortelknobbelaaltjes en (ernstiger) 'Aster Yellows'. De grootste wortelen zijn na flink schrappen nog wel eetbaar, maar ik ben bang dat het ook de nieuw gezaaide wortels gaat aantasten. Ik kijk het even aan, en als het mis dreigt te gaan ga ik wortels in potten in de achtertuin zaaien.

Verder ben ik nog druk bezig met de paadjes bedekken met houtsnippers, maar ik kan op mijn fiets of twee (halve) vuilniszakken met houtsnippers meenemen naar de tuin, of vier trays met zaailingen, dus het gaat niet heel snel.

Het onkruid heb ik heel aardig onder controle momenteel. Voordeel van a la Dowding alleen mulchen met compost is echt ook wel dat je onkruid eerder ziet en kan weghalen als het nog klein is. Ik loop alleen een beetje aan tegen het feit dat ik klaver enerzijds geen akelig onkruid vind (doet immers goeie dingen voor de bodem), maar dat het nu werkelijk overal opkomt, en enorme wortelstelsels maakt. Ik laat het hier en daar toch wel staan, maar op andere plekken wil ik het echt weg hebben en dat is nog een heel karwei.

Heermoes heb ik nog niet gezien dit jaar, ik kan me niet herinneren wanneer dat nou precies opkomt. Half april ofzo? Ik ben benieuwd of dat dit jaar minder zal zijn.

Wormen heb ik wel al gezien in enorme aantallen. :thumbup: Echt tot in het bizarre, per uitgeplant plantje gemiddeld twee of drie wormen die in dat plantgat zitten, en dan ook in de grond eromheen alsmaar wormen die boven de grond komen. Mooi ook om al die verschillende soorten te zien, en van de week zag ik een pendelaar van wel 25 cm lang. Gave beesten!
8 reacties 1146 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Ma 22 Jan 2018, 23:48

Update januari 2018

Zo, even wat foto's zodat ik later kan zien hoe alles erbij stond. :D

Ik ben bijna klaar met alles - voor het tweede jaar - bedekken met karton en compost, alleen helemaal achterin nog een stukje, en het kruiden-/bloemenveldje voorin moet nog. Ik ben heel hard van plan om het onkruid dit jaar volledig onder controle te krijgen. Ben ook heel benieuwd of de Dowdingmethode beter of minder goed werkt als het gaat om onkruid.

Afbeelding

Ik wil ook alle paadjes weer van een nieuw laagje houtsnippers voorzien, maar man wat verteert dat spul snel. En op de paadjes waar in afwachting van nieuwe snippers al karton lag, hebben de diverse stormen nogal wat karton weggeblazen, schiet ook niet op. Ik doe nu pad voor pad met dubbeldik karton en dan pas een dikke laag snippers, ik hoop dat het dan wat langer blijft liggen. Voordeel van al die stormen is wel dat er heeeel veel mooie takken te vinden zijn, en ik ben er inmiddels achter dat ik niet heel voorzichtig hoef te zijn met wat dikkere takken in mijn hakselaar, dus ik produceer nu ongeveer wekelijks voldoende voor ongeveer twee paadjes. Ik heb nog 13 paadje te gaan die (opnieuw) gelegd of aangevuld moeten worden, dus voordat het seizoen echt compleet van start gaat zou ik overal weer frisse paadjes moeten hebben. Lastig is ook wel dat de snippers erg aantrekkelijk zijn voor allerlei beestenspul dat er dan weer een zooitje van maakt, dus als ik ooit tijd over heb wil ik de paden misschien gaan begrenzen met van die rode klinkertjes. Daar heb ik nog een hele stapel van liggen.

Wat er nu (nog/al) in de tuin staat zijn allereerst de tuinbonen (op het stuk voor de platte bak):
Afbeelding

In oktober geplant en ze staan er niet heel geweldig bij. Het was de eerste keer dat ik gezaaid heb. Ze hebben ook wel flink wat te verduren gehad met die storm waardoor ze wat plat liggen, maar ik vind ze ook wat te groot en niet compact genoeg voor het mooie. Als de oogst bevalt (vooral qua smaak), dan zet ik ze volgend jaar een maandje later.

Verder staat er prei die het niet heel geweldig doet, ik oogst er wel af en toe van en ze smaken prima gelukkig, aan de randen wat knoflook, nog wat roodlof die gedegradeerd is tot slakkenvoer en verwijderd kan worden en onder dat stukje vliesdoek de laatste spruitkool. De laatste levende kool eigenlijk, want mijn mooie palmkolen en verder ook alles wat maar op kool leek is compleet kapotgegeten door (waarschijnlijk) vogels. Van deze laatste - een heel klein plantje eigenlijk) heb ik al met al toch bijna een maaltje mooie spruiten kunnen oogsten, dapper ding. :D Ik ga kijken of ik hem kan laten staan en er zaden van kan oogsten.

In de platte bak (geen foto) staat andijvie, pluksla, wortelen en wat roodlof, en dat doet het allemaal nog heel aardig. En in de kas heb ik ook nog groenvoer:
Afbeelding

Op dit rijtje staan mizuna, pluksla, rucola, paksoi, amsoi, hon tsai tai en in het hoekje 5 knoflookjes om eens te zien hoe die het in de kas doen. De paksoi (of tatsoi, zou ook kunnen) en de hon tsai tai zijn alleen maar slakkenvoer, maar van de rest heb ik toch al maanden vrij stevig van geoogst. Dus het lijkt misschien niet veel wat er staat, maar er ligt een flinke zak in de koelkast, en ik puk minstens een keer in de week vers. Vooral die mizuna, mensen wat is dat een geweldige plant. ik puk ze vrijwel kaal, en hartje winter groeit het allemaal weer door. En waar de amsoi wel iets van vraat heeft, heeft die mizuna echt nergens last van. Koudste plekje van de kas, en toch maar groeien en groeien.

Er stond nog meer in de kas, maar inmiddels heb ik alles wat mislukt of door mij of de slakken opgegeten was verwijderd en al zoveel mogelijk compost gegooid. De veldsla in de linkerhoek doet het ook heel goed, ook al heel veel van geplukt:

Afbeelding

Dat was het voor nu. :D
1 Reactie 3095 keer bekeken

Permanente Link door pippi op Wo 28 Jun 2017, 00:35

Rondje volkstuin deel 3

Met wat vertraging weer verder: dit is het laatste bed aan de noordkant, ook weer wat triestige aardappels (Carolus en Alouette). Afbeelding

Even een overzicht vanaf de achterkant:
Afbeelding

Best nog wel wat lege stukjes, maar daar zijn dingen voor gepland. En die roze vlek aan het eind is de hortensia van de vorige huurders, die moet er nog uit want ik vind het ontzaglijk truttige zinloze planten. Maar okee, hij doet wel zijn best. Oh en dat plukje groen tussen de tegels is verdwaalde bieslook. Ik moet nog steeds een keer een van die tegels lichten en het plantje uitgraven en verplaatsen.

Dit is de achterste hoek aan de zuidkant, met de 3e (habbiewabbie) compostbak naast de andere 2 en achter de appelboom:
Afbeelding

Ja, er staat bomveel onkruid, maar ook wel leuk bloeiend onkruid, zoals een spontane OI kers en dat paarse spul en iets met gele bloemen dat ik ook niet echt kan thuis brengen. Maakt niet uit, als het leuk bloeit mag het blijven staan. De appelboom (aan de bovenkant zie je wat takken hangen) lijkt aardig over de problemen met spinselmot en andere ellende heen gegroeid te zijn.

Dan effe vlug door: leeg vak (of eigenlijk fout uitgemeten en nu in gebruik als breed pad, vak met Texla's waarvan er flink wat niet zijn opgekomen en een deel er ook niet al te best bij staat (ik heb wel voorzichtig gekeken en ze lijken toch wel aardappeltjes te maken). Daar achter weer bonen, nu met wilgetakken en tegen de platte bak nog een ananaskers en nog wat lege plekken:
Afbeelding

Meloenen en komkommers in de platte bak:
Afbeelding

Ik heb er 1 raam uitgehaald zodat ik wat kan schuiven al naar gelang het heel warm is of koel en bewolkt of er stortbuien (haha) worden verwacht. Dat bevalt tot dusver eigenlijk wel. Aangezien het zou gaan onweren :roll: :roll: staan de ramen sinds vanmiddag naar de zijkanten:
Afbeelding

Stukje voor de platte bak. Het ziet er niet uit, maar je wil niet weten hoe keurig netjes ik dit heb ingezaaid met wortels en radijsjes en Turkse spinazie en uitjes heb geplant: Afbeelding

Ik wist niet dat radijzen zo groot konden worden (ik lust ze niet dus ik let er ook niet op), en waarschijnlijk door de droogte is er heel veel niet opgekomen. Maar de uien doen het goed, paar doorgeschoten maar okee), en de wortels die wel zijn opgekomen staan er ook goed bij.

Volgende veldje staat weer vol ondermaatse zielige Texla's:

Afbeelding

En vervolgens een veld vol phacelia. Stom dat je ze niet ziet op de foto, maar er vliegen meestal een miljoen hommels op, Afbeelding

Dan nog meer ondermaatse Texla's en het mais-pompoenenveldje. Hier staat kleine groene suikermais (Jade Green), heel benieuwd wat dat gaat worden: Afbeelding

En dan tenslotte het kruidenveldje:

Afbeelding

En dat brengt ons weer bij bed nr. 1 maar nu vandaag:

Afbeelding

Kijk hoe ik het onkruid heb verwijderd tussen de tegels! En wat betreft bed 1, de doorgeschoten andijvie heeft prachtige bloemen, ben wel benieuwd hoe die doorgeschoten sla gaat bloeien. De aardbeispinazie op de voorgrond is raar geel en dor geworden, maar achterin staat hij ook en die heb ik van de week met blaadjes en vruchtjes (okee ze smaken naar niks, maar voor de leuk) door de sla gegooid. En je ziet ze niet, maar er staan ook wortels hier, en die doen het helemaal prima. Sowieso is dit mijn beste worteljaar ooit. :D Ondanks het wortelknobbelaaltje al bijna 4 kilo mooie lekkere en toch vaak kaarsrechte wortels geoogst en gegeten.

Tot slot nog even een foto van de doperwten in vak 2, die al in het vroege voorjaar tot de grond toe waren afgevreten: Afbeelding

Een paar plantjes bleven maar leven en ze maken nu doperwtjes. Zoals deze staan er nog een paar en ik laat ze staan om er zaad van te oogsten, want dit zijn wel hele stoere plantjes.
4 reacties 13358 keer bekeken

Volgende