Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Boerentenen


Tikketim

Aanbevolen berichten

http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/bonen-pronkbonen-boerentenen-100-g/groenten/bonen/pronksnijbonen

 

Mijn ouders gebruikte ze vroeger ook als snijbonen . Ik ben zo geen fan van snijbonen dus gebruik ze enkel voor de droogbonen.

Maar door bonen te plukken zet je ze aan tot ontwikkeling van nieuwe bonen . Dus door de bonen te laten hangen tot de bonen droog zijn verlaag je het aantal bonen per struik (staak).

 

Dus deze zijn ook geschikt als snijbonen .

Zet je deze enkel voor de witte bonen kunt je niet vergelijken met met aantal bonen (peulen) die je van een struik trekt als snijboon .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

He Tikketim,

Bij het lezen van een nieuw gekregen moestuinboek (de Moestuin van Mme Zsazsa - best een aanrader trouwens) kwam ik de letterlijke link tussen pronkbonen en boeren tenen nog tegen. Heb even een plaatje voor je gemaakt. Hoop leesbaar!

 

4c992aad6304840c7646124de60c5156.jpg

 

Voor mij was trouwens geheel nieuw dat de wortelstok van pronkers herbruikbaar zou zijn. Leuk om eens te proberen!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewone pronkbonen zijn kleiner dan boerentenen. Boerentenen zijn veel dikker en wit.

Boerentenen worden ook in België gegeten, in de hutsepot (stoofpotje). Bij mijn weten zijn pronkbonen daarentegen geen Belgische kost. Ik had er tot enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Net zomin als van kapucijners.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Boerentenen worden ook in België gegeten, in de hutsepot (stoofpotje). Bij mijn weten zijn pronkbonen daarentegen geen Belgische kost. Ik had er tot enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Net zomin als van kapucijners.

Had voor dit topic nog niet echt stil gestaan wat pronkbonen waren . Pronken volgens google http://www.encyclo.nl/begrip/pronken

Daardoor leken het mij meer bonen voor de sier . Ik vroeg me af of deze zelf niet giftig zouden zijn zoals reukerten giftig zouden zijn maar dan voor de reuk en pronkbonen voor het uitzicht .

 

Nog een recept boerentenen in tomatensaus met braadworst (of bol gehakt) er in .

 

Denk ook zo dat nederlanders niet naar de tuin zouden gaan voor suikerbrood maar naar de bakker . In belgie kan het beiden want groenloof noemt men hier ook suikerbrood.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker voor veel meer dan de sier! Hoewel ze erg mooi kunnen bloeien inderdaad. Pronkers (of priestertenen dus - die benaming had ik nog nooit gehoord. Leuk!) zijn erg lekker en ik kan ze van ganser harte aanbevelen. ‘Aan de andere kant van het water’ zijn ze ook dol op hun runner beans. Mijn held Monty (BBC’s Garderner’s World) eet ze graag als soort van snijboon (ze hebben er daar een apparaatje voor waar je de volledige peul in de lengte doorheen jast waardoor hij automatisch evt draad verliest) maar meer nog dan dat, raadde hij aan ze te consumeren als die grote Italiaanse witte bonen. Kom. Hoe heten ze ook nog maar es... Kan even niet op de naam komen Borlotti?

Afijn. Kom er later nog wel op. Ik gebruik ze dus met name als verse witte (of rode, of paarsgevlamde) dopboon of als droogboon. Zeker de moeite van het proberen waard!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt pronkbonen ook prima als sierplant zetten en de bonen eruit oogsten. Ze kunnen overigens 2x per jaar dragen wanneer je ze vroeg zaait, dus de oogst kan nog best redelijk zijn (vergelijkbaar met tuinbonen). Alle vlinderbloemigen zijn giftig (erwten dus ook), maar het gif kookt kapot. Verder is per soort het gifgehalte anders. Bij erwten en peulen is het heel laag. Pronkbonen zijn overigens redelijk winterhard. Ik had dit jaar een paar planten die de winter doorgekomen zijn. Ze zijn verder goed pest en ziekte resistent.

 

Bonen combineren prima met stamppot (apart erbij of erin).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...