Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bonen groeien niet meer


richard_90

Aanbevolen berichten

hallo iedereen,

 

ik heb 14 mei mijn bonen gepland.

na 1 week kwamen ze boven de grond en met het mooie weer gingen ze erg hard.

 

nu heb ik 5 van de 20 planten doe nog door groeien de andere lijken wel stil te staan en de bladeren worden lelijk en sommigen hebben bruine plakken. ook krult het blad, de klim tak is ook niet echt groot ofzo. . heeft dit met de neerslag van de afgelopen tijd te maken of is dit einde verhaal?

 

hier de fotos ( het witte grond is zand)

 

2ekkp5g.jpg

 

6thht1.jpg

:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat mij als 1e opvalt, is dat er aan 2 zijden een muur te zien is ( schutting is toch wel 1.80 hoog, muur weet ik niet natuurlijk ). Hoe je positie ook is, de planten vangen weinig licht. Dat is vragen om mindere groei. Je ziet ook aantastingen van luizen. Waait het daar lekker door ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

bedankt voor je reactie,

 

de planten staan van 10u tot ongeveer 18 u vol in de zon (als de zon schijnt)

 

er staat ook wel wat wind en wat de luizen betreft, ik spuit ze in met anti bladluis spul.

 

ook heb ik wel eens een klein zwart vliegje erop gezien, naar mij idee geen bonen vlieg?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn bonen doen dit jaar hetzelfde. Weigeren te groeien, terwijl ze prachtige groei omstandigheden hebben qua licht en beschutting. Zowaar geen vraat door slakken. Geen luizen oid erop, maar groeien

Ho maar... ik volg deze topic met interesse!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier doen de struikbonen het prima, en de stokbonen willen ook niet zo. Je kan ze nog prima opnieuw zaaien trouwens, heb ik ook gedaan, staan nu net boven de grond in potjes, hoop dat deze lichting het wat beter doet.

 

(Ik zou in elk geval stoppen met spuiten met antiluizenspul. Wat je ook spuit, het blijft troep en dat tast ook de weerstand van je planten aan en het jaagt ook nuttige insecten weg. Ik heb dit jaar heel veel luizen gehad in verschillende planten, vooral de braam stond echt stijf van de luis, niks gedaan, en de luizen zijn weg. Ik had van de week opeens een lieveheersbeestjeslarve op mijn arm lopen, geen idee waar ik hem had opgepikt en we hebben samen lopen zoeken naar een plekje waar eten te vinden was. Nou, niet dus. Ik heb het arme ding dan toch maar op die braam gezet, misschien dat daar toch nog wat resterende luizen verstopt zijn. Ik zie ook opeens giga veel oorwurmen, die vreten ook luizen, dus ik ben inmiddels helemaal overtuigd van niks doen tegen luizen. De natuur kan dat prima zelf regelen.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Off topic: maar waar zaten die oorwurmen (welke planten/ondergrond) Pippi? Ik heb ze nodig (voor de oorwurmpotjes) maar geen idee waar ik ze moet zoeken... Heb al lang geen oorwurm meer gezien, behalve laatst bij de Aldi tijdens het afrekenen, zat er 1 op de mozzarella verpakking.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat Bit zegt, luizen, bobbels en gekleurd blad, wat zie je aan de onderkant?

(ook wat lichtschade aan de randen van het oudste blad) verder zien ze er niet slecht uit mi

water genoeg? niet te veel hè...

hoe lang staan ze hier op deze plek?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begin dan maar aan de derde lichting bonen... wie weet heb ik ju meer geluk. Vorig jaar geen bonen doordat alles opgegeten werd door glibberige kruipers en dit jaar blijven ze staan, maar groeien voor geen meter! Het zal eens niet zo zijn... grrrrr!

3 x is scheepsrecht

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk altijd die Diana om te lezen! Geen idee wat er mis is.... misschien hebben we stiekem wel zure grond?

Ik ga zo nog even een bakje op de patio zetten en dan hopen dat die rotekster niet meer komt. Die beesten durven wel zeg! Nog even en hij hupt gewoon naar binnen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Erny, ik heb oorwurmpotjes in de bomen gehangen, daar zie ik dan weer geen oorwurmen, maar ze zitten in de kas (had er pas ook een paar per ongeluk mee naar huis genomen in een krop sla ), en er scharrelden er van de week een stel aan de rand van het terras op de volkstuin, er liep er een in de compostbak en ik zie ze sinds kort ook in de voortuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mag ik vragen, waar inmiddels de vraagstelling van Topicstarter gebleven is ?

Heeft iemand nog wat tips voor hem ?

 

Of beter dit topic verplaatsen naar de Babbeltuin ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

149829692201179603603730111498296937.jpgIk weet niet welke bonen dit zijn, ik heb nog een oude pot vol bonenzaad, is het nog niet te laat om die binnen te zaaien?

Van de 12 zaadjes was dit de enige die opkwam, ik wil nu de hele pot zaaien, wellicht kan ik dan nog het rijtje volzetten.

Zijn het stokbonen? Ze klimmen nu wel heel snel..

 

Ps, ik plaats het maar in een bonen topic, dan hoef ik niet voor elke vraag en topic te openen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

En dan zit ik weer in de bonentopic.... Inmiddels groeien mijn bonen prachtig in tegenstelling tot mijn eerdere posts hier.

Allemaal leuk en aardig dat ze hebben besloten de lucht in te schieten, maar ik heb niet 1 boon eraan! Er is welgeteld 1 stokboon met bloemen, maar dat is gelijk de enige plant met bloemen. Ik staar er veelvuldig naar, maar het helpt voor geen meter. Het ziet er prachtig uit verder hoor, al dat zwierige groen wat zich naar boven werkt en klimt naar hartelust.

 

Jullie zijn altijd fan van foto's, maar je ziet gewoon bonenplanten die boonloos zijn. Te sneu om er een foto van te maken.

 

Wat doe ik fout? Ik heb altijd bonen in de tuin gehad en me tot vervelens toe vol kunnen eten met bonen en nu doen ze gewoon niks. Ik heb zin om te stampvoeten en de deur voor hun neus dicht te gooien, maar dat haalt niet zo veel uit. Welke tuintip wel? Of moet ik het jaar maar als verloren beschouwen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mellie, mijn stokbonen doen ook nog niks aan productie. Hier en daar wel een bloempje, sommige plantjes die het belabberd doen maar ook bonen die groeien als een gek en met zo'n zwaaiend armpje aan het zoeken zijn of ze naast de bonenstokken ergens verder kunnen groeien.

 

Tuinburen oogsten al hele emmers stokbonen, terwijl ik al helemaal happy ben als de struikboontjes die ik ook heb staan weer een bescheiden maaltje produceren.

 

Ik ga er maar van uit dat het nog gaat komen, die geweldige stokbonenoogst. Geduld is hopelijk het toverwoord.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grrrr Pippi, zelfs die bescheiden oogst zit er nog niet in bij mij! Gewoon nulkommanul... de bescheiden maal zit er ergens in de toekomst aan te komen met 1 plantje die in de bloemen zit, maar verder... baal baal baal

 

Ik ga nog wat struikbonen zaaien. Misschien dat die mijn seizoen redden.

 

Ik denk dat ik door moet gaan in de klaagtopic

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier doen de bonen het prima, heb al verschillende potten met snijbonen gesteriliseerd.

Ik deel ze met vrienden en kennissen.

De paarse bonen doen het ook erg behoorlijk, nog niet oogstbaar maar er groeien veel nog kleine boontjes in een zee van bloemetjes.

De struikbonen, laat gezaaid hebben nu ook veel bloempjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie planten en foto's Deerhounder, maar die kan je het beste hier posten: blog/ Dan blijft dit een topic over bonen die NIET meer groeien. Het probleem van topicstarter had zich al opgelost, de bonen groeien ondertussen (bericht van 15 juni)

 

Er kan eventueel een nieuw topic aangemaakt worden met vragen over de (uitblijvende)vruchtzetting van Pippi en Mellie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik raak hiervan in de war Jorieke... ik dacht dat het de bedoeling was soortgelijke probleemgevallen bij elkaar te zetten. Vandaar dat ik geen nieuw topic had geopend, omdat er anders weer op de vingers wordt getikt dat er al dergelijke topics zijn. Zucht....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen bonen aan je planten is duidelijk een ander probleem dan dat de planten zelf helemaal niet groeien, zoals in dit topic aan de hand was. Het topic heet niet 'problemen met bonen'. Zo een topic mag je gerust aanmaken, of misschien bestaat ie zelfs al wel, maar dat kan je zoeken door uitgebreid te zoeken op 'bonen' in alleen de titel bijv.

 

Verder hoef je het echt niet te zien als op je vingers getikt worden als je er op wordt gewezen dat er al andere topics over een bepaald probleem zijn. We wijzen je er alleen op, vallen je echt niet aan hoor.

 

Als je 'gewoon' wilt klagen over dat er geen bonen aan je planten komen (zonder dat je daar een heel topic met vraag en foto's over aan wilt maken) dan zijn daar ook weer klaag en babbeltopics voor. Overzichtelijk toch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...