Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

bonen plukken


maurits

Aanbevolen berichten

Ik las een bericht met vergelijkbare onderwerptitel van enkele jaren terug, waaruit ik moet opmaken dat bonen geen specifieke plukperiode kennen. Sommige van mijn boontjes komen gewoon makkelijker los daar waar ze hechten aan de steel. Is makkelijk losbreken niet toch een indicatie van plukrijp?

 

Andere boontjes soms aan dezelfde plant moet ik ondersteunend met mijn wijsvinger met mijn duimnagel 'afknippen' van de steel. Boontjes knippen lijkt niet op boontjes plukken. En ik vraag mij dus af of de definitie van een rijpe boon niet is dat deze enigszins makkelijk moet loskomen van de steel? En of plukrijp zich zou tonen aan een drogere zone bij de aanhechting (waardoor ze makkelijk afbreken)?

 

Mvg maurits

 

bonen184941503083014.jpg

bonen238001503083045.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken geen boontje wat geen draad ontwikkelt, en ik geloof dat dit een voorname reden is dat mensen vaak boontjes vrij jong oogsten, voordat die draad stugger en harder wordt.

Ik heb zelf ook liever een mals boontje, en knip ze er af. Zo'n begrip als 'plukrijp' zou ik niet snel gebruiken bij boontjes. Dan bedoel ik wel puur die boontjes die ook wel slaboontjes, prinsessenboontjes of sperzieboontjes worden genoemd, die worden normaal met peul en al gegeten.

 

Ik geloof dat je alle consumptiebonen wel met peul kunt eten als je ze vroeg genoeg oogst. Veel bonen worden specifiek voor de boon zelf geteeld; tuinbonen, droogbonen, erwten (die ook een soort boon zijn)... Dat spul laat je allemaal langer afrijpen. Het specifieke van de boontjes die jij bedoelt is dat je ze juist niet laat afrijpen. Bij peultjes (mange-tout) is dat niet laten afrijpen nog extremer; die haal je er heel jong af, daar krijgen de boontjes binnenin geen kans om boontjes te worden.

Al die boontjes verschillen eigenlijk niet zo veel van elkaar, onze keuzes in hoe we er mee omgaan maken een groot deel van de verschillen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

'Trekken' is toch al niet aan te raden bij vlinderbloemigen. Ze produceren stikstof die ze in de wortels opslaan, dus beter is het loof boven de grond af te knippen zodat dat stikstofvoorraadje lekker in de grond blijft.

 

Bij droogbonen is het dacht ik wel gebruikelijk om als de planten al aardig flets zijn het loof er in één keer af te knippen, dan nog een tijdje te drogen te hangen en dan bonen te pellen.

Bij Prinsessenboontjes die je vers in zijn geheel eet zou ik meerdere keren wat dan groot genoeg is oogsten. De eerste paar keren dat je een plukronde doet zullen er nog bloemetjes aan zitten die ook nog wel bonen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...