Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bonenluis: ecologische bestrijdingen mogelijk?


diesel4666

Aanbevolen berichten

Mijn tips :

1. Vroeg leggen/ vroege teelt heeft er minder last van.

2. Voldoende ruim telen en niet zeer beschut ( teelt is toch al lekker 'hard' dat is wel fijn: kan veel hebben ). Voldoende ruim, niet zo zeer in de rij als wel tussen de rijen of anders combineren met andere vroege teelten er tussen ? ( spinazie bv )

3. Toppen op bv 50 à 60cm, beetje afhankelijk van welk soortje je zet, welke hoogte. Dat maakt dat de rest 'verhard' en dus minder aantrekkelijk voor de luis om er aan te beginnen. Scheelt nauwelijks of geen oogst. Rest ( afbloeien en groeien peulen ) gaat wel wat vlotter dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben een beetje verbaasd dat je er zoveel last van had. Ik had ook wel zwarte luis, in de tuinbonen en de rabarber, maar na iedere slagregenbui waren ze weer zo goed als weggespoeld. Ik zit in het noord-westen van Nederland en in verhouding hadden we niet eens zo veel regen hier, maar regen komt tegenwoordig wel vaker in de vorm van slagregens vergeleken met vroeger.

Krachtig spuiten met gewoon water moet ook wel helpen, maar was bij mij dus niet nodig; de natuur zorgde er al voor.

 

Als het om tuinbonen gaat, die kunnen er wel in nu, en voor de rest ben ik het met Bit eens. Ja, een onbeschuttige plek zou wel eens kunnen helpen. Sowieso is het wel normaal om te toppen er uit te halen als onderaan de eerste peulen aardig beginnen te vormen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of tuinbonen in oktober zaaien. Dan zijn ze stevig en minder aantrekkelijk voor luizen. Ondanks dat we dit jaar toch stevige vriestemperaturen hebben gehad staan ze hier heel fris. Alleen... enkele stengels zijn doorgebeten door de slakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is gestart in mijn boterbonen (Scala). Dit zijn zeer lage struikbonen.

Dit is overgeslagen op mijn klimbonen (prinsessenbonen Metro).

Ze zaten echt wel extreem vol met deze beestjes. We hebben nog wel redelijk wat kunnen oogsten. Maar het is geen lachertje om die bonen proper te krijgen; is echt een plakkende smurrie.

 

Kunnen ook bepaalde andere naburige planten helpen? (zoals Afrikaantjes/Goudsbloem/...)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heeft onze wilg ook enorm veel last van bladluizen. Legers lieveheersbeestje, massa's larven van lieveheersbeestjes. Maar toch kunnen ze hen niet de baas. De groenten lieten ze vorige zomer grotendeels gerust, gelukkig.

Als het enkel in je groenten zit: flinke waterspuit erop. Ik geloof dat een mengsel van water, zeep en olie ook helpt. Of was dat enkel voor meeldauw?

Het is niet zo dat je, omdat je vorige jaar er zoveel last van had, ook dit jaar veel luizen zal hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik las net ergens dat oostindische kers luizen aantrekt, en daarmee andere planten relatief luisarm houdt. Ik ben van plan dit jaar een paar tussen mijn bonen te zetten om te kijken of het helpt, ook ik had vorig jaar een enorm probleem met bonen en luizen. Wel opbrengst, trouwens. De tip van toppen ga ik die jaar ook eens proberen, is nieuw voor mij.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor luizen op tuinbonen ga je aan O.i.-kers weinig hebben...die begint pas te groeien als de tuinbonen zowat klaar zijn. De tips van Bit voor wat betreft luizen voorkomen op tuinbonen zijn uitstekend.

 

Als je serieus last hebt van luizen op sperziebonen, moet je niet in de eerste plaats denken aan bestrijden. Dan is er echt iets fout met je bodem, de bemesting (waarschijnlijk veel te veel) of de standplaats. Daar zou je beter eerst eens naar kijken....... Oostindische kers kan geen kwaad, is vaak een zeer nuttige plant, maar is echt geen oplossing van het probleem als je zomerbonen door luizen worden belaagd.

 

Bestrijden en ecologisch tuinieren hoort eigenlijk niet bij elkaar Ecologisch tuinieren is zorgen voor de goede omstandigheden waarbij je plagen voorkomt of ...als ze toch beperkt optreden...ze tolereert. De kunst is dus niet het juiste bestrijdingsmiddeltje vinden en toepassen, maar bouwen aan een gezonde bodem, zorgen dat je planten sterk zijn en weerstand hebben, natuurlijke vijanden in de buurt zijn. Een hele kunst...maar heel goed te doen! Spuiten......ook met zogenaamde ecologische middeltjes...is heel soms een noodoplossing, maar in de kern altijd on-ecologisch!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben een beginner, en inderdaad weinig kaas gegeten nog van het optimaliseren van de bodem. Ik tuinier trouwens in bakken. Vorig jaar heb ik mijn grote moestuinbak bemest (verse geitenmest) en helemaal omgeschept, na daarvoor twee seizoenen gebruik van een mix, waarschijnlijk was dat inderdaad toch nog te veel dan. Dit jaar heb ik geen mest gedaan. Ik las ook ergens dat luizen op je bonen een teken van kalkgebrek zijn. Pfff. Moet ik dan kalk toevoegen? Wat de ligging betreft, onze tuin ligt op het oosten, de bak staat tegen de noordzijde, daar kan ik weinig aan veranderen want het is maar een minituintje. Mijn bonen en sla doen het daar trouwens wel goed, wel beschut en zo.

 

Ik teel trouwens alleen peultjes, sperziebonen en sugarsnaps, en een enkele doperwt. Met weinig plek moet je keuzes maken. Dit jaar de kievitsboon erbij om uit te proberen. Ben benieuwd.

 

Edit/ps we hebben wel insectenkastjes opgehangen vorig jaar, en ik ben van plan dit jaar lieveheersbeestjes te kopen, om op die manier de luizen in de hand te houden. Ook zetten we hosta's in de tuin in de hoop dat de slakken dan mijn sla meer met rust laten.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bonen hebben niet veel behoefte aan bemesting. Mest je wél, worden de planten eerder gevoelig voor luis, maar ook ziektes ( schimmels, rot ).

 

Denk ook dat je de oorzaak van de luizen kunt zoeken in het feit dat de bonen gewoon te weinig zon ontvangen gezien de standplaats. Sperziebonen bv willen echt de warmte van een volle dag zon, zijn warmteminnende planten. Sugersnaps trouwens ook. Tuinbonen hebben die behoefte minder, maar willen ook echt wel zon hoor.

Kortom; je teeltkeuze aanpassen aan je beschikbare plek. Anders blijft het kwakkelen. Slakken zelfde verhaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Luizen als gevolg van te weinig kalk? Geloof ik niks van. Wij hebben een heel kalkrijke grond (eindelijk te hoge ph waarde) en toch luizen.

Te veel stikstof (door te veel te bemesten) is veel plausibeler. Dat zorgt voor een zachte, slappe en snelle groei en dat vinden luizen des te lekkerder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig maar dat ik dit jaar niet weer heb bemest. Ik denk inderdaad dat de reden dan was dat ik vorig jaar heb bemest met verse mest. Niet meer doen dus.

 

We gaan het zien verder. Ik zet gewoon de bonen weer neer want verder doen ze het prima op die plek, in elk geval de eerdere jaren. Ze vangen toch ongemerkt flink wat zon, wellicht ook omdat ik op een tafel tuinier dus er staat al snel eerder zon op en later vanaf. Tussendoor heeft er trouwens wel ander spul gestaan i.v.m. wisselteelt en uitputting van de bodem en zo.

 

Bedankt voor jullie adviezen!

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zet gewoon de bonen weer neer want verder doen ze het prima op die plek, in elk geval de eerdere jaren.

 

Ook wisselteelt...dus niet jaar na jaar hetzelfde (peulgewassen) op dezelfde plek...is een belangrijke manier om aantastingen en problemen te voorkomen!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat weet ik. Maar dat valt niet mee als je in een bak tuiniert die een vaste plek heeft. Ik zet er wel tussendoor andere dingen in als sla, raapstelen, postelein, radijs. etc. zodat er toch een soort wisselteelt is. En ik had de bak dus omgespit om dit een beetje te voorkomen, waarvan ik nu begrijp dat dat het bodemevenwicht verstoort. Niet meer doen, al doende leert men .

 

Als de bonen dit jaar weer veel luis hebben draai ik de bak een halve slag om en monteer ik het rek aan de andere zijde. Maar dat is veel werk en moet ik vrienden voor charteren, dat laat mijn (onze) lichamelijke conditie niet zonder meer toe.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ieder jaar veel last van de zwarte bonenluis. Een beetje is geen ramp, maar soms wordt de schade zo groot dat de bonen groeiproblemen krijgen. In het verleden heb ik wel eens gesproten met spruzit. Dat helpt beslist, maar is eigenlijk niet de manier waarop ik wil tuinieren. De toppen verwijderen helpt wel, maar niet wanneer de hele plant al vol luis zit. Ze gaan dan op de zijtoppen en de bonen zelf zitten.

 

Wat bij mij werkt: Ik sproei één of twee keer per week de toppen af met zo'n hogedrukplantenspuit met gewoon leidingwater. Als je dat regelmatig doet, dan geven de mieren (de "herders" van de luizenkudde) het op een gegeven moment op. En dan is de luis zomaar verdwenen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat de mieren een belangrijke onderhoudende functie hebben bij de luizen, dat was me al duidelijk geworden. De mieren in mijn tuin zijn slimmerds. Lieten ze zich in eerste instantie nog verdelgen met een suiker/baking soda mix, later in het seizoen keurden ze die geen blik meer waardig. Einde slimme truc.

 

Ik heb mijn bonen vorig jaar tijdens de luizenplaag steeds met koud water afgesponsd. Dat werkte ook, maar het is wel erg veel werk.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

mmm, hier wel eens geprobeerd met een rij dille, merkte geen verschil in de luis maar het ruikt wel lekker!

zoals misschien al gezegd: vroeg planten, toppen, larven van lvhbeestje en gaasvlieg plaatsen, niet teveel mest, afspuiten met straal water

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later ...

Dille planten werkt niet tegen bonenluis. Wat ik afgelopen jaar voor het eerst met succes heb gedaan is het pletten van alle bonenluizen. Is vies werk, maar ik was te lui om elke week met een oplossing van water en afwasmiddel te sproeien. Het toppen van tuinbonen helpt ook, maar dat doe ik dan weer niet. Het pletten hielp heel goed en dat ga ik dit jaar gewoon weer doen. Vaak zitten er ook hele mierenkolonies bij de luizen, die beschermen de luizen ook. Dus mieren bestrijden helpt dan ook. Daar zoek ik nog wat ecologisch voor, want kaneel, bakmeel met suiker werkt niet en kokend water in de moestuin is ook geen optie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...