Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Brandnetel bier


Seirios

Aanbevolen berichten

Hi,

 

Ik ben opzoek naar een (goed) recept om zelf brandnetel bier de kunnen maken.

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij een beetje op weg helpen?

 

Alle hulp is welkom

This world is not my home, i'm just a passing thru! dus bescherm de aarde een beetje voor de volgende generatie!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij maken al een aantal jaren brandnetelbier. De lading van dit jaar moeten we nodig gaan maken.

 

Ons recept komt uit een Engels boekje, 'Booze for free'. Ik kan hem wel even inscannen.....

 

Edit:

 

brandnetelbier68231399110110.jpg

 

 

Nog een Edit:

 

we gebruiken dit recept vooral als leidraad, we voegen er zelf wat ervaring aan toe. Laten gisten onder een theedoek doen we niet, we hebben grote brouwemmers met watersloten. We wachten tot het bubbelen ophoud, en wachten dan nog even. Want vaak hebben we geen tijd om meteen te gaan bottelen.

Wat we precies doen met die cream of tartar weet ik eigenlijk niet meer. De vorige keer hebben we er wat bijgedaan, maar omdat 100 gram bijna het hele potje is, denk ik dat we er minder in hebben gedaan. Als ik dat soort dingen nou eens noteerde of onthield...? Erg irritant...

Ik werk niet graag met poedertjes waarvan ik de werking niet weet. Zodra ik iets moet kopen zoek ik wel uit wat en waarvoor het is. Maar onthouden...? Nee.

Maar als het 1 van de enkele ingrediënten is, dan gooien we het er maar doorheen zeg maar. Het kan ook zo maar zijn dat we het wel eens hebben weggelaten?

 

We doen voor het bottelen een theelepel suiker in de flesjes. En dan laten we die nog een tijd liggen voordat we er aan gaan beginnen Ik was wat te makkelijk met het kopiëren, die werkwijze is te simpel opgeschreven...

 

Ik ga proberen hier bij te houden wat we doen. We maken nu al 3 jaar brandnetelbier, en elk jaar is ie beter. Het 1e jaar hadden we een ander recept, die werd ontzettend zuur. Kan me niet herinneren of daar dat poedertje in ging, denk van niet.

De afgelopen jaren was het biertje steeds lekker fris en fruitig. En daarom maken we dit jaar de dubbele hoeveelheid.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb het even vertaald voor de liefhebbers.

 

Brandnetel bier

 

Ingredienten

 

22 liter water

2kg verse brandnetelscheuten

sap van 2 citroenen

sap van 2 sinaasappels

3 kg suiker

100 gram Wijnsteenzuur

grote paardebloemwortel of gemberwortel (optioneel)

Bier gist (Ale)

 

Benodigdheden

 

Grote pan

Fermentatie vat

Fijn gaasdoek (mousseline) of kaasdoek

Hevel

 

Kook het water, Doe de schoongemaakte brandnetels in het fermentatievat en gooi het

kokende water hierover heen. Voeg de gewassen en gekneusde wortels van de paardebloem of gember toe.

Laat het goedje trekken en afkoelen, Giet het door een zeef terug in de pan en voeg de

citroen,sinaasappelsap, suiker en wijnsteenzuur toe. Verwarm het voorzichtig zodat alle suiker is opgelost. Niet koken.

Giet de most terug in het fermentatie vat en laat het afkoelen tot kamer temperatuur. Voeg dan de gist toe en dek het vat

stevig af met het fijne gaasdoek of kaasdoek en laat het drie dagen gisten.

M.b.v een hevel het bier in flessen doen en nog laten rijpen voor een week.

Koud serveren.

 

Mocht er een foutje in staan dan hoor ik het wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is slechts drie dagen laten gisten niet een beetje erg kort? Zeker als de gisting langzaam op gang komt.

Vergisten onder waterslot ipv onder kaasdoek geeft een indicatie wanneer de gisting is verlopen. Uit het waterslot komen dan geen CO2 bellen meer.

Als de gisting nog lang niet afgelopen is, is er kans op te veel verdergaande gisting na het bottelen. Met kans op ontploffende flessen door teveel CO2.

Wel dien je, als je volledig laat uitvergisten voor het bottelen, wat suiker tijdens het bottelen toe te voegen. Ongeveer 6 a 8 gram per liter. Door hergisting op fles krijg je dan net genoeg CO2 in je bier.

 

Over de dosering van wijnsteenzuur: is cream of tartar wel hetzelfde als wijnsteenzuur (tartaric acid):

http://www.nigella.com/kitchen-queries/view/Is-Tartaric-Acid-the-same-as-Cream-of-Tartar?/2501

 

Dat zou betekenen dat je niet 100, maar 50 gram wijnsteenzuur zou moeten toevoegen. Dat komt, samen met het citroenzuur uit de citroenen en sinaasappel, meer in de buurt van een zuurgaad van bier.

 

Allemaal theorie, ik heb nooit brandnetelbier gemaakt en ga dat ook niet doen.

Jorieke, jouw ervaring?

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt gelijk Henk, we gebruiken dit recept vooral als leidraad, we voegen er zelf wat ervaring aan toe. Laten gisten onder een theedoek doen we niet, we hebben grote brouwemmers met watersloten. We wachten tot het bubbelen ophoud, en wachten dan nog even. Want vaak hebben we geen tijd om meteen te gaan bottelen.

Wat we precies doen met die cream of tartar weet ik eigenlijk niet meer. De vorige keer hebben we er wat bijgedaan, maar omdat 100 gram bijna het hele potje is, denk ik dat we er minder in hebben gedaan. Als ik dat soort dingen nou eens noteerde of onthield...? Erg irritant...

Ik werk niet graag met poedertjes waarvan ik de werking niet weet. Zodra ik iets moet kopen zoek ik wel uit wat en waarvoor het is. Maar onthouden...? Nee.

Maar als het 1 van de enkele ingrediënten is, dan gooien we het er maar doorheen zeg maar. Het kan ook zo maar zijn dat we het wel eens hebben weggelaten?

 

We doen voor het bottelen een theelepel suiker in de flesjes. En dan laten we die nog een tijd liggen voordat we er aan gaan beginnen Ik zal deze tekst ook even onder dat recept plakken. Ik was wat te makkelijk met het kopiëren, die werkwijze is te simpel opgeschreven...

 

Ik ga proberen hier bij te houden wat we doen. We maken nu al 3 jaar brandnetelbier, en elk jaar is ie beter. Het 1e jaar hadden we een ander recept, die werd ontzettend zuur. Kan me niet herinneren of daar dat poedertje in ging, denk van niet.

De afgelopen jaren was het biertje steeds lekker fris en fruitig. En daarom maken we dit jaar de dubbele hoeveelheid.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wijnsteenzuur wordt volgens mij gebruikt om bubbels te maken (als ik me dat goed herinner van mijn scheikundeles eeuwen geleden) m.a.w. het reageert met iets en wordt dan omgezet in CO2. De vraag is dus of je het echt moet toevoegen.

 

Nog even nagekeken De Formule is C4H6O6. Is licht zuur en het komt van nature voor in vruchten. Het is dus mogelijk dat het met een Base reageert en dus in CO2 en H2O omgezet wordt (voor de niet zo scheikundigen ,Koolzuur en Water) Maar goed zoals gezegd het is lang geleden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wijnsteenzuur is een zuurregelaar en stabilisator. Het beschermt vooral fruitige aroma's en zorgt dat fruit, bier en wijn hun smaak behouden. Het is een volkomen natuurlijk product.

 

Voor alle duidelijkheid ontstaat CO2 als nevenproduct bij de vergisting van suiker. Het andere nevenproduct dat daarbij ontstaat is alcohol. De bubbels in bier of schuimwijn ontstaan door nagisting op fles, want CO2 is zeer wateroplosbaar. Wijnsteenzuur draagt aan dit proces niet bij.

Stefan Van de Rostijne

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik sta op het punt om een potje wijnsteenzuur te bestellen, zoals het potje wat we de vorige keer ook hebben gebruikt (heb hem hier nog staan, bijna leeg). Maar: wijnsteenzuur en wijnsteen zijn 2 verschillende dingen. wijnsteen (de cream of tartar uit het recept) gebruik je voor brood en cake... En wijnsteenZUUR voor in bijv. wijn.

En onze brandnetelbiertjes smaken zeer goed, dus ik denk dat ik dan maar weer dat potje zuur bestel, terwijl ik volgens het recept dus wat anders nodig heb. Vreemd hoor....

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou... we hebben lekker lang staan plukken (4 kg topjes is VEEL), en dankzij de goede handschoenen ben ik alleen op mijn blote armen geprikt

IMG277853911400425957.JPG

 

Wat paardenbloemwortels en gember er bij, en heet water er op/over:

 

IMG277077651400425978.JPG

 

IMG278113191400426012.JPG

 

Dat water hebben we verhit in een weckketel:

IMG277662031400426038.JPG

 

Nu staat alles lekker te trekken, en gaan we er morgen mee verder.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Edit: De volgende dag hebben we alle brandnetelprut uitgeknepen, en alles door een zeef gegooid. Daarna het sinaasappel en citroensap er door.

In 2 pannen hebben we in totaal 4 liter water (om weer tot die 2x 22 liter te komen, er was aardig wat verdampt in de weckketels), en nog wat brandnetel-water in een pan verhit samen met het suiker. In de ene pan de 3 kilo voor het normale recept. En in de andere pan 4,5 kilo suiker (waarvan 1 kilo bruine suiker) voor een wat sterkere variant.

 

Dat daarna ook in de brouwemmers, samen met het wijnsteenzuur en later (na afkoelen van het geheel tot tussen de 25 en 30 graden) ook de gist(-starter).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nou, de boel bubbelt er nu vrolijk op los. We hebben dus dik 20 liter met de normale hoeveelheid aan suiker, en dik 20 liter met meer suiker, en ook donkerbruine suiker. Voor wat extra alcohol en smaak? We gaan het proeven...

 

IMG279312121400653342.JPG

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Beter laat dan nooit: we hebben het bier gebotteld. In het bier van het normale recept maten we 7,5% alcohol, en in die met meer suiker maten we 10%. Over smaakverschillen kunnen we nog niets zeggen, wordt vervolgd.

 

IMG333526271403765243.JPG

IMG334289061403765259.JPG

IMG333839071403765248.JPG

IMG333925011403765254.JPG

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke, daar wil ik wel eentje van proeven hoor, ik breng wel een ander voor u mee. Zeg maar wat ge graag lust, of Joep?

Om te kiezen zal ik het u gemakkelijk maken en alle soorten bier, toch bijna, van België mee sturen.

http://www.bierebel.com/biere.php?Lg=3

 

Maar maak het me niet te lastig om er aan te geraken hé, sommige bieren, veel zelfs, hebben maar een heel kleine plaatselijke productie.

andere worden enkel voor een bepaald restaurant gebrouwen en zo verder.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Joep heeft er laatst al 2 (1 van die met extra suiker, en 1 van de normale) geproefd, en ze waren al goed op weg! Niet te zuur (was ons 1e brandnetel biertje ooit wel, echt bektrekkend zuur ) maar wel lekker fris.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...