Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Brokken ijzer in de grond


Edwin

Aanbevolen berichten

Onder de bovenste teeltlaag is de zandgrond bezaaid met hompen van een ijzerachtige substantie. Het merendeel heeft zich in de loop der jaren al opgelost in de grond en wordt van dat stevige gele zand, leuk om zandkastelen van te maken maar ik vraag me af of het wel zo goed is op een moestuin.

DSCN059581401494229714.JPG

Ooit zijn hier bloemen/bollen geteeld, misschien is het ijzer als ''voeding'' toegevoegd om meer kleur te geven. DSCN059441781494229903.JPG

 

Zou dit kwaad kunnen voor de gewassen? En om te consumeren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier in de Achterhoek zie je dat ook op sommige plekken: ijzeroer. Het grondwater is dan ook roestbruin van kleur. Ik heb er nog nooit schade van gezien bij planten. Wel bij dieren die water drinken met een (te) hoog ijzergehalte.

 

Op die site staat onder andere "...wordt ijzeroer bijvoorbeeld ook opgevist uit diepe geulen in de Noordzee..."

 

Deze site is ook leuk:

"Prehistorische agrarische bewoning en ijzerbewerking in het gebied is voorts bewezen door onder andere de vondst van het uiteinde van een uit leem gebakken blaaspijp en stukken ijzerslak bij het Spanjaardsbergje (een voormalige zandheuvel die deel uitmaakte van een grotere zandrug met ingesloten zoetwaterbel) bij de Cremerlaan in Santpoort-Noord (ca. 400 v.Chr.) en van ijzerslakken samen met IJzertijd-scherven uit het toenmalige Hoogoventerrein (thans Tata Steel)."

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar heb ik ook een tijdje aan gedacht, speets. Ik zit hier aan de rand van een uitloper van het Oer-IJ, maar het lijkt zo gelijkmatig verdeeld, geen ijzeraderen of zo en verder lijken er spijkers te zijn toegevoegd.

Het groeit idd goed hier dus het zal wel meevallen. Denk dat groenten maar een bepaalde hoeveelheid ijzer kunnen opnemen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...