Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bruine omgekrulde bladeren Acer Palmatum


Groenkost

Aanbevolen berichten

BladAcerPalmatum61901500968823.jpgAfgelopen jaar hebben we een Acer Palmatum-struik geplant in onze patio. Hij staat tegen een muur aan de zuidkant. In het voorjaar veel last van luizen. Dat hebben bestreden met een oplossing van water, groene zeep en een scheutje alcohol. De luizen zijn momenteel verdwenen, maar we constateren nu dat de bladeren bruin omkrullen. Iemand enig waar dat aan kan liggen? We hebben de plant regelmatig water gegeven.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig een echt sluitend advies te geven op afstand. Wordt mn antwoord een beetje lang. Kijk maar of je denkt dat je er wat aan hebt.

 

Een Acer palmatum is van zich uit helemaal niet de makkelijkste struik die je kan hebben. Ligt er erg aan waar je zo'n stuik poot, op wat voor grond en hoe beschut, warm/koel. Hij houdt van zure grond en grond die niet te droog mag zijn, maar ook zeker niet constant met natte voeten. Hij houdt van beschut, maar luchtig en wat aan de koele kant. Vochtigheidsgraad wat hoger ( in bosachtige omgeving, in koelte van bomen en struiken om zich heen )

Nu is jouw palmatum niet de meest kwetsbare. Hoe fijner het blad van de cultivar ( varianten van de Acer palmatum ) hoe kwetsbaarder en kritisch dit kijkt. Jouw variant kan wel wat hebben, maar toch.

 

Té warm mag hij niet staan en zeker niet als hij ook aan de droge kant staat. Zeker als hij dan ook nog eens vol in de warme middagzon staat ( zuid zeg je ? ) En dan nog in een patio tegen het huis aan ( kalk in de bodem ? )

 

De luis wijst op die standplaats. Te warm, te veel stilstaande lucht, te droog ?

Op zich is deze Acer geen struik die erg luisgevoelig is, vandaar.

 

Dan bestrijd je de luis met zeepoplossing. Prima. Maar niet met alcohol als ingredient he ? Spiritus moet dat zijn. Verhouding op 1 liter water, 3 druppels dreft, en een half theekopje spiritus. Alcohol is te sterk. Maak de oplossing sowieso niet te sterk, daar is het dunne blad van deze Acer te gevoelig voor.

 

Dan kan het goed zijn, dat hier ook sprake is van gewoon 'windschade'. Draai / trekwinden in de patio ? Daar gaat het blad ook zo van uitzien.

Ik zie niet speciaal chlorose in het blad ( overmatig kalk in de bodem ) Maar een lekkere mulch ruim aan de voet van de struik is wel goed.

 

Jaartje aankijken. Herhaalt het zich allemaal volgend jaar ? : andere plek zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je uitvoerige reactie Bit. Ik moet het allemaal even laten inwerken, maar ik kan er absoluut mijn voordeel mee doen. Eén opmerking over de standplaats op het zuiden. Hij staat weliswaar tegen een muur aan de zuidkant van onze patio, maar wel aan de "goede" kant van de muur. Met de middagzon valt het dus allemaal wel mee. Ook je aanbevelingen m.b.t. het gebruik van zeepwater zal ik ter harte nemen. Zoals je zelf al voorstelt: we zullen het eens een jaar aankijken.

 

Vriendelijke groet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...