Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ziekten aardbeienplanten


The Puma

Aanbevolen berichten

  • 3 weeks later...

Ik probeer de planten altijd goed te verzorgen maar het wil maar niet lukken

 

De planten vertonen nu de volgende problemen

 

1) bladeren hangen slap (dit is bij 1 plant)

a198321373467614.jpg

 

2) bladeren hebben gele vlekken (bij meerdere planten)

a264761373467637.jpg

 

Wat is het, en wat kan ik eraan doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier geen aardbeienkenner of aantastingspecialist aan het woord. Toch een reactie omdat je weinig respons krijgt op je vragen en licht wanhopig klinkt.

 

Misschien doe je wel te veel je best om perfect gave en onbeschadigde planten te krijgen......?

In mijn ogen/ervaring is het heel normaal dat gedurende een groeiseizoen een aantal van je planten wat beschadigingen, oneffenheden en aantastinkjes oplopen.

Zeker aardbeien: Er kruipt eens een insect over, scharrelt een vogel tussen, wisseling van weer: temperatuur en nattigheid/droogte.

 

Sowieso kennen planten afwijkingen: door een virus of een bacterie of schimmeltje of als gevolg van genetische afwijkingen/veranderingen. Ook de geschiedenis van de grond waarin ze staan, het bodemleven en de - soms plaatselijke - bodemgesteldheid spelen een rol. Daarin spelen ook vele factoren een rol die niet in de boekjes staan en die we zelfs nog niet eens echt weten/kennen. Aardbeien hebben daar vaak nog meer last van omdat ze overwegend door afleggers vermeerderd worden en meerdere jaren aan dezelfde planten gekweekt, waardoor het risico van dergelijke aantastingen en het doorgeven daarvan vergroot. Vooral virussen, die in de plant kunnen zitten en lang niet bij alle planten zichtbaar hoeven te zijn, kunnen een grote rol spelen. Het is in mijn ogen dus niet abnormaal dat er ook wat "mindere" planten in een veldje staan. Ook als je ze de best mogelijke verzorging en groeivoorwaarden geeft.

 

Ik zou je een dubbel advies willen geven:

A. Leer om je planten niet te meten aan of alleen te vergelijken met de showmodellen als voorbeeld van perfect worden gepresenteerd op foto's e.d. Je tuin is geen showroom: uiteindelijk gaat het er om dat je lekkere aardbeien kunt eten.....die komen ook aan de niet volkomen gave planten. En in vele gevallen hebben planten ook een grote weerstand en aanpassingsvermogen, waardoor het allemaal heel veel meevalt in de praktijk.

B. Selecteer in je aardbeienveld. Planten die echt kwijnen, serieus aangetast zijn en weinig dragen: eruit. Maak afleggers van de best-dragende, gezondste planten en ga daar mee verder of vernieuw geregeld in je veldje met gezonde jonge planten die je krijgt of koopt.

 

De bruine stippen op je bovenste foto, zouden op een schimmel of een virus kunnen wijzen. Misschien niet erg of zeer schadelijk, maar waarschijnlijk geen uit het lijstje van veel voorkomende en gekende aardbei-plagen...anders was het wel herkend door een van de behoorlijk deskundige forumgenoten op dit gebied.

De onderste foto met vergeling zou ook op een virus of een (plaatselijk?) voedingsprobleem kunnen wijzen. Maar nogmaals: Of je je hierover veel zorgen moet maken.....?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of ik het goed zie, de foto is er niet op gefocust, maar het lijkt alsof het hangende blad en het trosje beschimmeld zijn. Gauw eraf halen en bij de vuilis doen. Is besmettelijk.

Aardbeien houden niet van nattigheid. Staan ze in een kas?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de plekjes ook nog steeds. Ben het erg met Weknow eens. Ik doe er sowieso ook verder niks mee zolang het niet erger wordt dan die paar plekjes.

 

Je nieuwe foto's ( slappe planten ) zijn natuurlijk kwalijker. Verwelkingsziekte ? Te nat ?

Goeie bovenstaande vraag : hoe heb je ze staan ? Liefst wel gewoon naar buiten he ? Aardbeiplanten zijn buitenplanten, of je moet erg goed het klimaat in de gaten kunnen houden ( niet té warm en niet te vochtig constant )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je slappe plant is grauwe schimmel. iid weg halen en plant blijven na kijken. De bruine plekken zijn ook aantasting maar zo te zien niets ernstigs(voor vruchtvorming en vruchten dan). De gele vlekken zitten ook op de nerven en zou mogelijk een voedingsgebrek kunnen zijn. Kan je vertelen of je mest en zo ja met wat ? Ik heb je vraag ook niet eerder gezien en geef een beetje laat antwoord .

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb alles weg geknip en met ECOstyle Vital ingespoten.

Hoop dat dit helpt

 

Dit zijn de foto's van de weggeknipte delen.

 

p100000164381373484695.JPG

p100000423291373484709.JPG

 

De planten zijn zo'n 3 weken geleden geplant in nieuwe potgrond

De 1ste voiding moeten zij nog krijgen, en de planten staan gewoon buiten.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ooit begrepen dat de kweekproducten vanuit Malling op het vlak van aardbeien nogal ziektebevattelijk zouden zijn. Niet hun beste producten. ( overigens hun inmiddels wat oudere product "Malling Promise "( framboos ) vind ik ook al niet lekker, maar ja, dat is off-topic natuurlijk

 

ps. : "gewoon buiten " dat scheelt een aantal opties. prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@The Puma, dan ga ik er vanuit dat als het weer nog wil mee werken je over enkele weken wel weer mooie planten krijgt. (nu na je behandeling)Ook is het dan geen ramp dat je de bloemsteel moest weg halen gezien het een doordrager is. Wel zou ik je het advies mee geven ze te mesten met b.v. ecostyle az om bladgroei te stimuleren en sterke planten te krijgen. En om niet te veel van je planten te vragen zou ik kiezen voor of uitlopers laten groeien en volgend jaar meer planten te hebben of de uitlopers er juist uit te halen om mooie vruchten te oogsten.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...