Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bubbleberry


manowar

Aanbevolen berichten

Een dikke 2 maand geleden kocht ik een nieuwe aarbei de bubbleberry genaamd. ikke nieuwsgierig want het blijkt de zoetste aarbei te zijn en ze zou kleiner zijn dan de gemiddelde rode aarbei en ze zou het meest sterke aroma hebben.

Wauw denk ik dan...oke van gemiddeld gesproken...de foto's spreken voor zich denk ik .

De eerste aarbeitjes had ik verwijderd omdat ik dacht dat ze te klein waren maar ze blijken allen zo klein te blijven.

ik heb ze nog niet geproefd dat zal eerstdaags gebeuren maar eigenlijk verwacht ik er niet veel van, mijn bosaardbeien zijn groter...

 

CIMG760439721433360395.JPGCIMG760757651433360413.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is een fragaria moschata (en dan subtype capron royal denk ik, maar weet ik niet zeker). Ik heb hem ook in de tuin, maar de vruchten zijn nog niet rijp. Of ze echt zo geweldig smaken is dus nog afwachten. Ik heb hem trouwens in de volle grond staan en hij doet het daar super goed.

Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb ongeveer 30 soorten aardbeien staan waarvan er maar 10 zullen overblijven. Ik had 6 planten gekocht waarvan 2 in volle grond en 4 in een batobak ik heb weinig verschil gemerkt. Ze blijven klein ze komen niet op kleur en zelfs de kinderen laten ze hangen. Ik heb er nog enkele om weg te geven en dan maken ze plaats voor andere soorten die ik wel lust

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dacht al dat het aan mij lag dat ze zo klein blijven

Heb 2 plantjes waarvan 1 een paar bloemetjes had en nu 1 aardbeitje aan komt

Ben wel erg benieuwd naar de smaak

Maar de plantjes zijn vooral bezig met uitlopers maken ( evenals de ananasaardbei en framberry)

 

De enigste aardbeien die het goed doen op het moment zijn de gewone ( ras onbekend)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen ik hem kocht zaten er al bloemen aan, die gaven kleine opdonders zonder veel smaak... maar nu zijn er verse bloemen tot aardbei uitgegroeid zijn iets groter en echte smaakbommen. Maar wateen smaak! Lijkt in niets op de gewone aardbei smaak, erg vreemd, weet nog niet zeker of ik het nu lekker vind of niet

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Bubbleberry is een TM (trademark) terwijl nieuwe planten gewoonlijk onder het kwekersrecht vallen. Dit komt omdat de eigenaar van deze aardbei een zeer oude variëteit uit 1777 opnieuw heeft geïntroduceerd. De fragaria moschata Capron Framboise. Het is daarbij goed mogelijk dat Bubbleberry een verbeterde selectie is, maar het zou ook heel goed de variëteit uit 1777 kunnen zijn. Zowel Capron Royal als capron Framboise zijn zelfbestuivend, echter deed ik dezelfde ervaring als een van de andere forumgebruikers. De aardbeien bleven klein, leken niet helemaal goed af te rijpen en qua smaak viel het een beetje tegen. Dus heb ik uit het voormalige DDR waar een aantal kwekers van bijzondere aardbeirassen zitten een mannelijke gekocht. de Cotta. Gaf een verbetering in de vruchtkwaliteit, maar ik was er nog niet. De cotta was namelijk een "beetje" mannelijk want het gaf ook vruchten. Nu had ik uit zaad zelf een 100% mannelijke plant getoverd. En WOW: De capron Framboise heeft inderdaad een niet te kloppen aroma en bubblegum smaak. De vruchten aanmerkelijk groter (ook iets groter dan de bosaardbei) en van een veel betere vruchtkwaliteit Zeer apart.

Dus de kern van dit verhaal: je moet zorgen voor een mannelijke plant. (en dat geld ook voor de capron Framboise. De overige in de handel verkrijgbare soorten zijn sowieso alleen vrouwelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Teun,

 

Leuk dat je dit forum hebt gevonden en je kennis met ons wil delen.

Ik heb een tijdje geleden een twintigtal soorten bij je aangeschaft na op het bestaan van je kwekerij te zijn gewezen door weknow;

post342233.html#p342233

Met name je E-book op je site http://degoedeaarde.weebly.com/50-tinten-rood-aardbeien.html is zeker de moeite waard om te lezen.

 

Wat betreft het bestuiven d.m.v. de mannelijke plant, bestuif jij dan met de hand?

Ik kan me zo voorstellen met zoveel andere soorten aardbeien in de nabijheid, dat er anders kans is op kruisbestuiving met andere soorten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In navolging van Teun heb ik besloten mijn ervaringen met de Bubbleberry ook te delen. Ik heb 2 F. moschata-varieteiten, Bubbleberry en een onbekende vrouwelijke (uit de Botanische Tuin Utrecht). Beide heb ik laten verwilderen op een stukje grond in halfschaduw. En de verschillen tussen de twee zijn opvallend.

Bubbleberry is van de twee de grootste en hardstgroeiende en lijkt zn energie vooral te steken in het maken van héél veel uitlopers, waarbij hooguit een kwart van de nieuwe planten bloemstengels produceert het volgende jaar. Bij de vrouwelijke variëteit produceert bijna elke nieuwe plant het volgende jaar bloemen. De opbrengst is inderdaad heel laag van Bubbleberry, temeer omdat ze zich razendsnel ontwikkelen tot een dicht groen tapijt waarin de bloemstengels lijken te verstikken, maar mijn ervaring is dat de planten prima in staat zijn zichzelf en ook de vrouwelijke variëteit te bestuiven.

Wat de vruchten zelf betreft is Bubbleberry van de twee de zoetste en meest aromatische, met een smaak die totaal niet lijkt op die van de gangbare aardbeien, het doet me meer denken aan frisdrank. De vrouwelijke is iets zuurder en met een ander aroma, ronder van vorm en donkerder rood van kleur.

Volgend voorjaar ga ik bij de Bubbleberry proberen alle niet bloeiende planten weg te wieden en de uitlopers zoveel mogelijk te verwijderen, ik vermoed dat dat de productie wel ten goede zal komen.

 

Bubbleberry:

19904583_1553752608002182_1971453695_n.png

 

Een oogst van Bubbleberry en de vrouwelijke variëteit:

Whats_App_Image_2017-06-18_at_10.02.49.jpg

 

Wat betreft het bestuiven d.m.v. de mannelijke plant, bestuif jij dan met de hand?

Ik kan me zo voorstellen met zoveel andere soorten aardbeien in de nabijheid, dat er anders kans is op kruisbestuiving met andere soorten.

 

F. moschata heeft een ander aantal chromosomen (hexaploïde) dan gewone aardbeien (octoploïde) of bosaardbeien (diploïde) en kan alleen bestoven worden door andere F. moschata

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ter aanvulling op de eerdere berichten. Je hebt dus een mannelijke moschata nodig voor een goede vruchtzetting. Andere aardbeisoorten werken niet vanwege afwijkend chromosomen aantal. De bestuiving doen de bijtjes. Nog een tip: de mannelijke plant zal qua groeikracht sterker zijn dan de vruchtdragende soorten. Ik zou de mannelijke plant in een pot zetten en de uitlopers verwijderen. 1 mannelijke plant kan uitstekend 7 vruchtdragende planten bestuiven. Hiermee voorkom je dat je overwegend mannelijke planten krijgt. Moschata is een uitstekende bodembedekker die jaren lang op dezelfde plek kan staan (iets beschaduwde plek). helaas heb ik geen geslaagde foto van moschata met bes. het is in die tijd nogal druk op de kwekerij en elk jaar moet ik helaas constateren dat niet alle goede voornemens gelukt zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...