Frans Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Van de 11 maiskolven die ik vandaag oogstte hadden er 2 dit wel erg vreemde verschijnsel. Na zoeken via Google bleek de aantasting builenbrand te heten en veroorzaakt te worden door een schimmel met de naam Ustilago maydis . Het doet een maiskorrel uitdijen tot een absurde omvang want losgemaakt van de kolf blijkt ieder 'gezwel' te zijn ontstaan uit een enkele maiskorrel (zie tweede foto). Onder dat vreemde oppervlak van de kolf was het merendeel van de maiskorrels gewoon intact en hoewel men in Mexico volgens Wikipedia door Ustilago maydis aangetaste kolven als delicatesse eet zal ik dat zeker niet gaan doen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mearn Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Was laatst ook op Canvas (Belgie), programma BBC, The secret your Food.Daar hadden ze het ook over beschimmelde mais.Zou inderdaad een delicatesse zijn.Anders toch proberen.We eten dagelijks schimmels welke in onze voeding gebruikt worden dus waarom deze niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Anna3 Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Een delicatesse inderdaad! Een medetuinder had 't ook in z'n mais en heeft er smakelijk van gegeten. Het schijnt dat je die schimmel niet kan kweken en dat die 'builen' daarom heel duur zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Nou, wel erg leuk om een keer te zien, maar als mijn mais er morgen zo uitziet, gaat ie rechtstreeks de kliko in, yuk! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pippi Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 oh ik zou het ook zeker willen proeven! Wat mearn zegt, niks mis met schimmels eten. Als champignons super zeldzaam waren zou je ze toch ook willen proberen als jij ze wel had? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Frans Geplaatst: 9 september 2017 Auteur Share Geplaatst: 9 september 2017 Voor de liefhebbers : http://www.plantenziektekunde.nl/recept/ Maar lees ook even de laatste 2 regels aan het eind ! Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Erny Geplaatst: 10 september 2017 Share Geplaatst: 10 september 2017 Oh wat cool zeg... toevallig daar ook weer eens wat over gezien gisteren. Het blijkt dat in de mais met builenbrand een aantal aminozuren (van de 8 á 9 die we nodig hebben) zitten die we anders moeilijk binnen krijgen.Door de builenmais te eten met taco en wat ander spul erop werd het een complete maaltijd waar echt alles inzat wat je nodig had. Heb die aflevering al weggemikt dus kan het niet meer opzoeken. Zal het wel proberen als ie nog te downloaden is.(CBC The Nature of Things Episode 07of16 Smarty Plants) Zou het zelf inderdaad ook gaan testen qua eten. Ben er, sinds ik dat de eerste keer zag, altijd nieuwsgierig naar geweest. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
de deerhounder Geplaatst: 11 september 2017 Share Geplaatst: 11 september 2017 Oo, wat ben ik stom, vorige week donderdag, de aangetaste maiskolven weggegooid.Het zag er zo vies blauw uit.Verschillende mais van de voedermais was aangetast, niet de suikermais.Weet iemand waarom? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Liesje Geplaatst: 27 september 2020 Share Geplaatst: 27 september 2020 Is dit ook builenbrand? En is het direct eetbaar of beter nog even laten hangen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.