Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Champignons op zolder


Lowie

Aanbevolen berichten

Nu het herfst begint te worden en er meer wild op tafel komt ben ik plots enorm geïnteresseerd geworden in paddenstoelen. Voornamelijk dan de grijze oesterzwam, shiitake en gewone witte champignon.

 

Graag zou ik eerst de witte champignon kweken. Op zolder hebben we nu ongeveer een constante temperatuur van 20°C. Daar zou ik een bak zetten (de grootte van een curverbox, maar dan zonder gaatjes en met een deksel).

 

Na het opzoeken van wat info zou ik dus beginnen met een ijsdoos waar ik lagen karton in ga leggen met daartussen stukjes gesneden champignon.

Eens daar mycelium op gegroeid is zou ik stro koken en zo de doos (na ontsmetten met alcohol) vullen als een lasagna van karton en stro.

Uiteindelijk na het doorgroeien van het stro zou ik er gewone potgrond opleggen.

 

Nu heb ik wel enkele vragen:

 

- Iemand die weet of deze methode zou lukken of ergens een fout/verbetering opmerkt?

- Mag ik ipv stro ook hooi gebruiken?

- Moet het deksel op de doos of niet?

- Wat ivm geurhinder?

- Hoeveel potgrond als deklaag gebruiken?

 

Dus dit zou mijn binnen-projectje zijn voor komende winter. Kan ik eventueel juist voordat ik de deklaag erop leg een klein deeltje stro waar mycelium inzit wegnemen om aan ander stro toe te voegen en zo een nieuwe bak te creëren? Of zou dit niet lukken?

 

Na de winter zou ik dan willen experimenteren met oesterzwammen. Ik zou ook zelf eerst met karton een broed maken en dan houtpluggen toevoegen tot er hier ook doorgroeïng te zien is. Dan moet ik ergens boomstammetjes vinden waar ik deze kan inkloppen. We hebben wel nog oude eikenbalken liggen die een 20-tal jaar dienst hebben gedaan als carport. Zou dit hier ook op lukken? Als ik nu deze balken zou weken en er de pluggen in zou kloppen? Waarschijnlijk te veel kans op contaminatie?

 

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

 

Bedankt!

Lowie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na de winter zou ik dan willen experimenteren met oesterzwammen.

Als ik jou was zou ik die op koffiedik kweken. Lijkt me veel eenvoudiger.

En niet wachten tot het voorjaar, want ze 'bloeien' niet goed als het (te) warm is.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik jou was zou ik die op koffiedik kweken. Lijkt me veel eenvoudiger.

En niet wachten tot het voorjaar, want ze 'bloeien' niet goed als het (te) warm is.

 

Ja, de champignons waren eigenlijk mislukt. Na amper 1 dag zagen de stukjes gesneden champignon al bruin.

Dus de moed niet laten zakken, en de dag erna geprobeerd met oesterzwammen. Deze zijn nu na een 4-tal dagen wel al een (groter dan verwacht) succes.

 

Dus kleine stukjes gesneden oesterzwam tussen laagjes gepasteuriseerd karton en dat in een zo'n steriel mogelijk potje. Voorlopig enkel witte, wollige wolkjes schimmel te zien tussen de bladeren karton.

Het potje staat nu met een gesloten deksel in een donkere kast waar het ongeveer 18°C is denk ik.

Moet ik nog water bijgeven, of is het deksel gesloten houden genoeg?

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

Ik ben juist nog niet helemaal mee hoe ik precies te werk moet gaan met dat koffiedik.

Gebruik ik dan een mengeling van gekookt stro en koffiedik en doe ik dit in een bak/zak/ton...? Of enkel koffiedik? En doe ik hier dan deze stukjes karton met mycelium op? Of erdoor? Of eronder?

 

En heb je toevallig zelf al eens champignons proberen te kweken? Lijkt mij ook wel leuk maar weet niet hoe te beginnen.

 

Bedankt!

Lowie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vooropgesteld: ik ben geen expert hoor! Ik reageerde alleen omdat niemand anders dat deed.

In het land der blinden is een-oog koning nietwaar

 

Ik ben begonnen met gekocht broed en ik vermeerder dat op koffiedik.

Leuk dat jij op eigen kracht begint, maar daar heb ik dus geen verstand van.

Jouw kweek ziet er in elk geval goed vochtig uit. Ik zou inderdaad geen water geven, alleen de deksel erop houden.

 

Mijn ervaring is wel dat de kweek druk opbouwt (op koffiedik) en dan niet meer wil groeien. Dus ik zou het niet 100% luchtdicht afsluiten.

Ik heb het boven de radiator staan. 18 graden is wel het minimum voor myceliumgroei, geloof ik.

Mellie heeft onlangs een stro(?)kweek overgezet op koffiedik, en dat lijkt goed te gaan. Stukjes van het origineel fijnmaken en mengen met een gelijke hoeveelheid koffiedik. Kijk even hier.

Nou ja even... trek er maar een middagje voor uit

 

Mijn eerste oesterzwamemmertje zit nu bijna vol. Daarna zet ik hem koeler en kunnen de zwammen gaan groeien.

 

Champignons wordt het volgende project, inderdaad op stro.

Ik was geloof ik van plan om sporen te oogsten (en te 'zaaien' op tarwekorrels), dus geen stukjes, zoals jij doet. Maar ik moet me er nog eens goed in verdiepen, ben de helft al weer vergeten.

 

Stan heeft er een hele handleiding over geschreven, had je dat al gezien?

post141452.html#p141452

champignons-t11358.html

 

Ik weet niet waar jij je info vandaan hebt, maar er staat nog veel meer over zwammen op dit forum.

Vink in de zoekmachine de optie 'zoeken op onderwerp' aan, dan skip je bv. de recepten.

 

Veel succes en hou ons vooral op de hoogte, mét foto's als het kan

 

Groeten, Chris.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...