Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

compost - is deze prima?


RobN

Aanbevolen berichten

Geodendag,

 

In de buurt gaan ze een compostactie houden en kan je compost bestellen, opbrengsten voor de sportclub.

Het is deze compost, is dit een goede, voor op de vette klei grond ter verbetering?

Ik begrijp wel dat ik bij zal moeten mesten, zeker voor de kolen en aardappelen.

 

Mijn vraag is dus, is dit geschikte compost voor op de moestuin, welke nu nog niet zo beste kleigrond heeft, bodemleven kan beter en hopelijk kom ik dan ook meer van de aardvlo en mieren af (zal wel even jaartje extra duren)

 

https://www.attero.nl/upload/docs/recro-compost-tuinaanleg-productinfo-11-07-2015doc.pdf

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Compost doet men op klei voornamelijk om de grondstructuur te verbeteren. Kleigrond bevat al veel voedingstoffen dus ik ben niet zeker dat je nog moet gaan mesten als je al compost gebruikt. Ik zou eerder in het eerste jaar enkel compost gebruiken en zien hoe alles het doet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn eerste (3 kwart) jaar was afgelopen jaar.

De boerenkolen blijven veel te klein, aardappels redelijk maar niet te groot en niet te veel, spitskolen deden het redelijk maar ook niet bere groot.

Ik heb hier en daar wat compost en patentkali bij gestrooid maar ik vond het qua groei en oogst redelijk tegenvallen. Heb nu al een gedeelte voorzien van karton met compost en daarbovenop bladeren / bloemen / planten resten. Veel last van aardvlooien, mieren en mijten etc.

Ik ben vorig jaar een gefreest tuintje gekregen met veel onkruid en nog meer kweekgras en melkdistels etc, maar verder niet bemest of gemulcht.

Dat wil ik dit jaar dus anders beginnen, hopelijk is half maart niet te laat om aardappels te poten etc.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de klei erg dichtgeslagen is, groeit je groente er ook niet goed. Dat is althans de ervaring van een vriendin van me, die op kleigrond teelt. Bemesten doet zij ook niet, alleen met compost. Kleigrond is al voedzaam genoeg. Compost toevoegen is wel een heel goed plan om de structuur van je bodem te verbeteren, en verder zoveel mogelijk organisch materiaal: mulchen dus! Althans, als je daardoor niet teveel slakken krijgt...

 

Voor zover de input van een moestuinierder-op-zand, voor wat het waard is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

lijkt me prima compost Heel veel meer garanties krijg je niet op van extern aangevoerde compost. Prima, en vooral je eigen compost gaan maken.

Je overige vragen die je in dit topic-openingsbericht verstopt, worden al uitvoerig beantwoord in de vele topics die dáár over gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt mij ook een prima compost hoor. Het zout en chloor gehalte niet al te hoog...

Voor de stikstof N-mineraal hoef je het niet te doen. Hoewel deze best hoog is per kuub komt er maar weinig vrij doordat deze gebonden is door de organischestof. Je zou bij de teelten die veel N fijn vinden nog wat bij kunnen bemesten met een stikstofrijke meststof. Met name de kolen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

,, druk bezig met compost maken maar is nog niet genoeg.

Vooral konijn zorgt voor stro, houtkrullen en stront, de keuken voor schillen en de tuin voor wat takjes en soms hebben we wat snijbloemen over.

Maar nu halverwege zitten heel veel wormen hun best te doen, daaronder zit nog niet bijster veel maar dat wat er zit gaat zeker onder de kolen of aardappelen, alhoewel ik geen spitter wil zijn ivm rugklachten die er soms na komen.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is zgn. GFT-compost.

 

Zal prima werken, ook bemestend...maar niet in een keer, zoals je met "mest" bereikt...de voedzaamheid van je bodem bouwt zich in enkele jaren op en door een actief bodemleven worden steeds beter de noodzakelijke voedingstoffen afgegeven. Gunstige bijwerking is dat ook de structuur van je bodem steeds beter wordt (lucht voor je plantenwortels, meer vocht vasthouden maar toch niet dichtslaan bij veel regen, weinig of geen wegspoelen van vruchtbare grond en voedingstoffen). Als je daarnaast direct gaat bemesten met sterke meststoffen werk je deze opbouw van een ecologisch werkende bodem actief tegen.

 

Toch een grote "MAAR"...GFT-compost (deze dus!) die gemaakt wordt van o.a. de inhoud van groene kliko's, mag in de gecertificeerde biologische landbouw NIET worden gebruikt. Daar wordt WEL (ook industrieel vervaardigde) groencompost gebruikt, die gemaakt wordt van snoeihout en maaisel e.d.

De reden is dat de normen waaraan GFT-compost wordt getoetst niet streng genoeg zijn (met name voor zware metalen en PCB's). Om groencompost goed te keuren worden aanzienlijk strengere normen gehanteerd, die voor bio-landbouw wel acceptabel zijn.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja er kan ook zure regen uit de lucht komen, en mijn zaadjes zijn ook niet allemaal biologisch.

Het is wel gecertificeerd alhoewel ik niet kan kijken wat dat inhoudt want die site ligt even plat.

Ik wil het als bodemverbetering inzetten, wat er aan meststof langzaam uit komt is prima, mijn klei is misschien niet op en top voedzaam maar ik hoop dat binnen een paar seizoenen sterk verbeterd te krijgen.

Ik strooi nog wel dcm-koe-kip-paard korrels bij, staat op de zak dat het geen meststof is maar.bodem verbetering. Dat wil ik dan eerst strooien, daarna compost, met een drietand of spitvork inwerken, minimaal een maand laten liggen, en dan plantjes uitplanten of poten/zaaien.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je geen kapitalen uit wil/kan geven aan groencompost, zou ik dit gewoon gebruiken. Ik durf niet te beweren dat goedkoop duurkoop is, maar ik heb dit jaar wel dikke centen betaald voor groencompost, en ik vind het mooiere compost dan wat ik vorig jaar had (ook groencompost, via de VTV). En hier dus ook baggervette kleigrond, en na een jaar al heel wat meer hanteerbaar. Mijn tuinburen hebben nu een soort grote gele moddervlaktes met plassen erop staan, ik heb 1 plas water op de tegels voor de kas, en op de paar stukjes waar nog geen nieuwe compost ligt is de grond nog steeds goed waterdoorlatend en luchtiger.

 

Hoe dan ook denk ik dat een laag compost op je klei altijd een goed idee is. Ik zou de volgorde die je noemt alleen wel anders doen:

 

Ik strooi nog wel dcm-koe-kip-paard korrels bij, staat op de zak dat het geen meststof is maar.bodem verbetering. Dat wil ik dan eerst strooien, daarna compost, met een drietand of spitvork inwerken, minimaal een maand laten liggen, en dan plantjes uitplanten of poten/zaaien.

 

Ik zou eerst die laag compost gooien, daarop mestkorrels (ik gooi alleen een handje of wat op de vakken waar kolen en aardappels komen), en niet in gaan werken, maar gewoon lekker met rust laten. Die grond wordt er niks beter van als je erin gaat peuren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik strooi nog wel dcm-koe-kip-paard korrels bij, staat op de zak dat het geen meststof is maar.bodem verbetering.

 

ik vind voor die dcm npk 4/3/2 ongeveer, dus best wel iets mestwaarde; het komt langzaam vrij bij wat hogere temperatuur

ik zou het door de grond mengen als je structuurverbetering wilt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...