Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Compostvat zonder bodemplaat


koekwous

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik heb via Marktplaats een compostvat zonder bodemplaat gekocht. Ik ben van plan om groenteafval+konijnenpoep+bladeren+beetje tuinafval erin te mikken. Nou zijn alle beschrijvingen op het internet over compostvaten met een bodemplaat maar niet zonder een bodemplaat, daarom dit topic.

 

1. Kan ik een compostvat zonder bodemplaat beter "strak op de volle grond", "strak op tegels", "op de volle grond en het compostvat zweven erboven via wat verhoogmateriaal" of "op tegels en het compostvat zweven erboven via wat verhoogmateriaal" voor beluchten zetten?

2. Qua beluchting is het natuurlijk lastiger zonder bodemplaat. Volstaat het ook om een compostvat zonder bodemplaat gewoon strak op tegels te zetten en eens per week even goed met een stok er een aantal keer in te prikken en wat compostorganismen te verplaatsen alsmede meer luchtschauw te creeren?

3. Stel dat ik iedere herfst een beetje tuinafval (5m2 groentetuin+klimop+heggen) erin gooi en de rest van het jaar bruine bladeren+voedselresten en konijnenpoep. Is dan een 1:1 verhouding tussen voedselresten en bruine bladeren goed genoeg?

4. Bij sommige beschrijvingen keren ze de boel om en bij sommige beschrijvingen doet men niets totdat men compost wil oogsten. Hoe gaan jullie daarmee om?

 

Bedankt,

 

Koekwous!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha Koekwous (ontzettend gelachen om je nick name)

 

Zou zelf het vat gewoon op de grond zetten. Zo kan er makkelijk bodemleven je vat in. Hoewel je wellicht wel meer last hebt van ongedierte, als je ook voedselresten composteert...

 

En zou geen klimop composteren. Duurt idioot lang voor dat n keertje wil, is onze ervaring.

 

Door keren gaat het composteren sneller. Maar als je geen haast hebt, is het geen must. Wij keren nu zelf niet en bij ons duurt composteren anderhalf tot twee jaar, maar willen in de toekomst wel gaan keren, zodat we eea hetzelfde jaar nog kunnen gebruiken. Dan is het makkelijker als je meerdere bakken hebt trouwens en van de ene in de andere kunt overscheppen.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons compostvat heb ik de bodem uitgezaagd en er 10 mm geplastificeerd gaas onder gemaakt. Aangezien wij alles composteren, botten, vleesresten, sauzen, etc, heb je eerder kans dat er ongedierte op af komt, door het gaas kunnen de wormpjes mooi op en neer en krijgt ongedierte het nakijken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...