Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Compostwormen vinden de weg niet...


Lowie

Aanbevolen berichten

Ik heb nu al een tijdje een compostbak staan van 1m^3. Deze is voor ongeveer 1/3 gevuld met groentenafval, snoeiafval, gras, paardenmest (zonder ontwormingmiddel)...

De inhoud is al warm geweest en momenteel weer op een aangename, lauwe temperatuur.

 

Vooral mieren, fruitvliegjes, pissebedden en schimmels leven zich momenteel uit in de hoop. Is het normaal dat er na een goeie maand nog steeds geen wormen te bespeuren zijn?

 

De hoop is normaal overdekt, maar ligt nu al een week open. Door de regen is de hoop nu wat natter dan nodig omdat dit blijkbaar wormen zou aantrekken.

 

Iemand een idee hoe op een andere manier kan proberen wormen aan te trekken? In de buurt ken ik niemand met een composthoop en ook van de compostmeester vind ik geen contactinformatie. Misschien iemand regio jabbeke/brugge die een emmertje compost met wormen kan missen?

 

Alvast bedankt!

 

Lowie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Momenteel zit ik terug op m'n kot ivm herexamens, dus foto zal eventueel voor volgend weekend zijn. Ik zal de bak wat proberen te beschrijven:

 

Het is een houten compostbak van 1m^3 die staat op een stuk grond waar er 15 jaar een pony op gelopen heeft. De grond was dus redelijk verzadigd met mest. Daarop heb ik dan 3 jaar een moestuin gehouden, maar nogal intensief op gekweekt zonder toevoeging van extra meststoffen waardoor de grond nu arm geworden is en meer zanderig. Daar zijn idd niet veel wormen in terug te vinden. De paardenmest meng ik direct met de hoop. Ik weet dus niet of er daar wormen op af komen. De houten bak heeft een gesloten achterkant (geen ruimte tussen de planken), de zijkanten zijn planken van 16cm hoog en 2,5cm dik. De ruimte daartussen is 2 cm. De voorkant zijn planken die bovenop elkaar geschoven worden naarmate de hoop hoger wordt. Dus daar ook geen tussenruimte. Op de compostbak leg ik een plastic golfplaat. Deze komt niet in contact met de hoop. Omdat de compostbak (bijna) de hele dag in de zo'n staat las ik ergens dat je dan best de hoop afdekt met iets omdat er anders teveel water verdampt en je hoop zo kan uitdrogen.

 

Indien nodig stuur ik volgende week zaterdag wel nog een foto door.

 

Alvast bedankt,

Lowie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Normaal gesproken komen de wormen vanzelf. Als er helemaal geen wormen te zien / vinden zijn in je hoop, is er iets mis. Je zegt dat de hoop warm geweest is ? Normaal komen de wormen daarná, na natuurlijk dalen van de hoop-temperatuur. Bij voldoende vochtigheid, maar zeker niet té nat

 

Foto's zouden helpen ja.

 

Compostwormen zijn geen wormen die speciaal en alleen in compost voorkomen; die leven overal, maar in kleinere hoeveelheden dan de andere wormensoorten. In de composthoop is hun ideale omgeving optimaal en vermeerderen ze zich razendsnel, vandaar dat je ze dan ook vooral dan daar ziet. Moet die omstandigheid wel optimaal zijn natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Welkom Inez.

 

Pissebedden in je compost is meestal een teken dat de hoop te droog is.

Ook het ontbreken van wormen wijst daar op.

Zit er een deksel op? Het heeft hier genoeg geregend de afgelopen tijd.

 

In de droge periode heb ik mijn compost moeten gieten om het vochtig genoeg te houden.

De beste omstandigheid is vochtig, en niet nat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...