Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Dahlia eetbaar


jasmin

Aanbevolen berichten

Gisteren ben ik eens aan de slag gegaan met de dahlia. Het is heel moeilijk om recepten met dahlia te vinden. De hele plant is eetbaar: wortel, blad, bloem. De meeste sites halen dat alleen maar aan, maar komen niet met meer. Wel een recept gevonden waar de bloemblaadjes in de jam of gelei toegevoegd worden. De wortels zijn voedzaam (lees ik, niet geprobeerd) maar niet direct smakelijk. Medicinaal worden ze wel toegepast. In het verleden zij er ook experimenten geweest om er op grote schaal zoetstof uit te winnen, maar de suikerbiet heeft uiteindelijk de race gewonnen.

Met hardnekkig zoeken, kwam ik in een PDF-bestand over geschriften uit Mexico uit de zestiende eeuw. De dahlia had daar een hoge status, en de koninklijke families beheerden in eigen persoon hun prachtige dahliatuinen. De dahlia werd daar ook medicinaal ingezet. Maar heel duidelijke recepten (nog) niet kunnen vinden. Behalve een recept over een pasta die werd gemaakt van wortel en bloem, en waar een soort sokken mee werden gevuld bij voetklachten. In ieder geval is me duidelijk dat de eigenschappen van de dahlia-bloem overeen komen met die van de calendula. Moeite van het experimenteren waard.

 

dscn7424a.jpg

 

dscn7430.jpg

 

Het eerste plan was te proberen om de pigmenten los te krijgen, en een soort handzalf te maken in laagjes bovenop elkaar, in een glazen potje gestort.

 

Lijkt er op dat dat niet gaat lukken. In de vaseline kwam niet veel kleur los. In de olie lijkt het ook niet.

 

Vervolgens bloedrode blaadjes in de blender gedaan, met wat olijfolie...

 

dscn7431i.jpg

 

resultaat is de pot rechts op de foto... links donkerpaarse blaadjes, ongekneusd, ook op olijfolie...

 

dscn7434.jpg

 

In de gelei ziet het er leuk uit, leuker nog in het echt, dan hier op de foto (volgende keer nóg meer bloemblaadjes toevoegen)...

 

dscn7433.jpg

 

Tinctuur:

 

dscn7435.jpg

 

Omdat ik gelezen had dat Azteken de bloem gebruikten bij huidklachten (welke???) en dat ze daarvoor gekneusde blaadjes op de huid legden, begon ik ook maar wat blaadjes te vijzelen in mijn vijzeltje. Papje gestampt, van wat rode blaadjes. Er kwam rood vocht uit, en dat legde ik maar op mijn polsen. Daar heb ik een soort exceem-achtige plekjes, die elke dag op en neer (niet continu, maar bij vlagen) opspelen en jeuken. Als ik krabbel worden ze vurig rood, en gaat de plek groeien en groeien, en als ik gek van de jeuk blijf krabben, wordt het alleen maar groter en erger...

Ik gebruik die plekjes altijd om een smeerseltje dat ik gebrouwen heb te testen. Als er geen reactie komt, test doorstaan....

En nou komt het bizarre... het sap van de dahliabloemblaadjes legde een soort rustgevend laagje. Om de plek heen (goed zichtbaar, want ik had roestige vlekken van dat spul op de huid) jeukte het wel. Twee keer ingesmeerd, en toen gaan slapen. En nou vandaag zijn de plekken nog steeds in ruste. Zelfs met krabben krijg ik het niet actief, een piepklein beetje maar. Ik krijg het niet roodgekrabbeld.

 

Nog te vroeg voor conclusies. Ik weet niet hoe lang dit effect aanhoudt, of het bij iedereen werkt, hoe vaak je het moet herhalen, enzovoort. Bovendien is vers dahliasap niet het hele jaar voorhanden, dus hoe krijg je die eigenschappen bewaard? Als dat al mogelijk is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Reuze interessant allemaal!

En wat een gezellige foto's ; ik kijk mn ogen uit

 

En die Azteken waren slimme mensen dus, ik ga eens in mn 2 meter stapel kruidenboeken neuzen of ik iets tegenkom; niet alles staat op google helaas...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jasmin ik probeer op Franse sites te zoeken...ik vond er een waar ze op een forum spraken over het eten van de Dahlia..de knollen in water koken als groente zou een artisjok-achtige smaak opleveren...de bloemblaadjes over de sla, in de thee, en de groene bladeren zouden lekker zijn in een tosti ( of toast, ik kwam er niet uit) met geitenkaas...

 

Geweldig die schaaltjes trouwens...ook een mooie tafelversiering met een dineetje

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit recept gevonden op een Franse site en vertaald met Google vertaling :

 

DAHLIA (Dahlia)

 

Beschikbaar: juli tot en met vorst

 

De bloemen (en bloembollen) dahlia's zijn eetbaar.

 

Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, werd de Dahlia ingevoerd door de Europeanen in de 18e eeuw. Het was toen heel anders dan de bestaande soorten.

 

Dahlia's zijn mooie bloemen, vormen en kleuren zeer gevarieerd. Alle kleuren beschikbaar, behalve blauw.

 

De smaak van dahlia kleur varieert, maar is vergelijkbaar in de smaak en textuur van de salade.

 

Je gebruikt het rauw want het zou niet staan ​​te koken. Het zal opvrolijken een fantastische salade terwijl een beetje bloemen noot.

 

Hij zal aanwezig zijn om al uw decoraties zoet of hartig.

 

Persoonlijk eet ik salades dahlia's, zonder verdere toevoeging van salade.

 

Recept: Chiffonnade dahlia's

 

Neem de bloemen van dahlia's van verschillende kleuren te wijten aan een hoofd Dahlia per persoon.

 

Bereid een lichte dressing bij de invoering slechts de helft van de olie (bij voorkeur kokosnoot) verstrekt. Vlak voor het serveren, los van de dahlia's in de kom, waardoor alleen de bloemblaadjes en de vacht van de rest van de olie. Meng voorzichtig Vervolgens voeg je dressing en de gehakte basilicum. Dien meteen op.

 

Edit: Ik heb nog even rondgekeken op deze site, het is van een dame die eetbare bloemen verkoopt, het lijkt erop aan resaturants e.d.

Er staan veel tips bij die je redelijk kan lezen door deze site te vertalen met google vertaling

http://www.fleur-comestible.com

 

Edit 2: grappig, ze verkopen ook Jasminjam

aangepast door Gast
  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga ff mn frans ophalen

 

gewoon vertalen met Google joh..je ligt af en toe in een deuk!!( Geplukt met een steeltje van 5 centimeter kan je ze ook in je schotels "prikken" bijvoorbeeld werd vertaald met:

Geoogst met een klein staafje 5 cm je ook bijten in uw bril, bijvoorbeeld.
)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

De gelei met dahlia's is heerlijk. Ik heb vast geproefd. De blaadjes zijn een aanwinst. Lekker zoetig (niet uit zz maar door de zoete gelei)

Lekker met griekse of turkse yoghurt en noten!!!!

  • Like 1

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

hier nog eentje vertaald met google:

 

Gratin van Dahlia's

 

* Kies de jonge tender scherpe knollen (de oude wordt taai);

* Grondig wassen en in stukken gesneden;

* Leg de plakjes van dahlia in een ovenschaal op een bedje van gehakte ui - jas met een mengsel van room, melk en witte wijn. Zout en peper

* Bestrooi met geraspte kaas en paneermeel. Bak in de hete oven ongeveer 40 minuten.

 

Om tijd te besparen, kunt u pre-bak de stukken in het water Dahlia.

 

@ bonnie f Waar staat die gelei die je hebt gemaakt? Ik heb wel jam gevonden:

http://www.buiteninspiratie.nl/thuis/kookboek/dahlia-pruimenjam-en-geitenkaas-op-stokbrood.html

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

en nog eentje:

 

Appeljam met Dahlia's

 

Ingrediënten:

 

* 1 kg (moes)appels

* 2 bloemen van donkerrode Dahlia's (bv. Chat Noir of Nuit d′Eté

* 200 gr herfstframbozen of bramen

* 1 kg geleisuiker of 500 gr geleisuiker speciaal

 

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een bodempje water op laag vuur tot ze zacht zijn. Pluk de bloemblaadjes van de Dahliabloemen af. Voeg de bloemblaadjes, de geleisuiker en de frambozen of bramen toe aan de appels en kook dit een paar minuten goed door. Vul daarna, goed schoongemaakte, jampotjes tot de rand met de hete jam. Vervolgens omgekeerd af laten koelen. Voldoende voor ongeveer 5 à 6 jampotjes.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Wat een interessant topic hiero! Grappig dat dhalia's eetbaar zijn,

ruik weer 'n leuke weddenschap voor met 'n stel vrienden... "Wedden dat ik die bloem op eet?"

 

Ik gebruik die plekjes altijd om een smeerseltje dat ik gebrouwen heb te testen. Als er geen reactie komt, test doorstaan....

En nou komt het bizarre... het sap van de dahliabloemblaadjes legde een soort rustgevend laagje. Om de plek heen (goed zichtbaar, want ik had roestige vlekken van dat spul op de huid) jeukte het wel. Twee keer ingesmeerd, en toen gaan slapen. En nou vandaag zijn de plekken nog steeds in ruste. Zelfs met krabben krijg ik het niet actief, een piepklein beetje maar. Ik krijg het niet roodgekrabbeld.

 

Sorry dat ik zo'n oud topic omhoog trap, maar ik vond bovenstaand stukje tekst erg interessant!

Dan is de vraag of die "verdoving" nou wel gezond is... Maar als ik dit zo lees, ideaal tegen muggen bulten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat er heel veel verschil is qua smaak bij dahlia's...er zijn ook heel veel varianten.

 

Among the most beautiful of flowers, dahlias are also edible! Most people don’t realize that dahlias are a close New World relative of both sunflowers and Jerusalem artichokes. In addition to the petals, you also can eat the tubers (see recipe below). Although not all dahlia bulbs are tasty (some are quite bland), they have a range of flavors and textures that is hard to quantify: There are those with crunchy textures akin to water chestnuts or yacon (read Yummy Yacon for more information), and those with flavors ranging from spicy apple to celery root or even carrot. A lot depends on the variety and the soil in which the variety grew. Heirlooms such as ‘Yellow Gem,’ introduced in 1914, are much more flavorful than the modern hybrids bred for huge, fluffy flower heads.

bron: http://www.motherearthnews.com/Real-Food/Edible-Dahlia-Bulbs-Recipes.aspx

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede bron. Ik kan me wel voorstellen dat er onderlinge smaakverschillen zijn.

Yacon/Munt/Artichok-achtig, en allemaal vrij subtiel (veronderstel ik)

 

Toch moet ik wel hele goede recensies lezen voordat de Dahlia opnieuw op m’n bord terechtkomt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Ik denk dat ik hoognodig naar huis moet..Lie ook. Eerst de muis in de eau de vie..

Vanmiddag gingen we lekker de dahlia`s planten..die hadden we in een kast in de "garage" staan..lekker warm ingepakt in kranten. Drie grote sinaasappeldozen vol.

Ik dacht nog wat is dat grijzige, en toen kneep ik al door een knol heen..blubber..alles bevroren..

Wat een pech.Ik heb nu enkel en alleen nog maar een fotootje:img249451031335194086.JPGimg249643141335194098.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach, wat een tegenslag allemaal!! Staan de sterren verkeerd boven jullie landje ofzo?

Buren die de plantjes teveel water geven, muisjes die je levenswater bederven en nu rottende dahlia's.

Tja... de composthoop is er waarschijnlijk wel blij mee, die rottende zooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...