Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Daslook en andere uien soortjes.


mastert

Aanbevolen berichten

Toevallig gisteren deze foto op m'n tuin gemaakt.

 

2018-02-06-1326351517983474.41

 

Ook Rotterdam, nu ja, Krimpenerwaard dan, en dat is inderdaad best vroeg ( vorig jaar 2 weken later ), maar voor mij nog niet plukwaardig. Staan deze wel op een best zware en koude grond moet ik er bij zeggen.

 

Zie ook het Daslook topic op ons forum ( rechtsboven in de zoekfunctie het woord Daslook intypen ) : daslook-t15945.html

 

Daslook in zeker één van de vroege Alliums, maar meestal niet de vroegste nee. Allium schoenoprasum ( Bieslook ) wil nog wel eens wat vroeger zijn, dat verschilt een beetje, maar vooral Allium sphaerocephalon ( de bekende 'drumsticks') is echt veel eerder, vaak komt dat vóór de winter al op een hoogte van 15-20cm, het blad dan. Maar goed, dié Allium wordt door maar weinig mensen in de moestuin geteeld, zien ze meer als sierplant denk ik.

Een hele bekende op veel moestuinen is natuurlijk de Allium porrum ( prei ). Ik heb wilde zaailingen staan die als narcissen zo hoog en groot blad hebben, al een maand of 2 nu.

De Allium vineale ( kraailook ) staat bij mij nu ongeveer 15cm hoog. Oogsten doe ik dat niet, veels te dun en klein nog.

 

En dan heb je natuurlijk de knoflook ( Allium sativum ), waarvan vele varianten al voor de winter boven komen en nu om het blad geoogst kunnen worden. Ik heb groepjes staan die er al een jaar of 5 vast staan. Hele bossen blad hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Top Bit, bedankt, Kraailook kende ik wel, maar die heeft het bij mij in potten niet overleefd. Die gaat dit jaar bij mij de volle grond in, hoop ik.

Als Rotterdammer ken je natuurlijk wel de Groene Kruisweg, daar staat de Daslook in grote hoeveelheden, vlak voorbij Landhuis de Olifant. Net zoals in het park langs de metro, vanaf de Groene Kruisweg. Ook in Rhoon in de parken.

Allium Porium heb ik deze winter volop kunnen oogsten,de knoflook en bieslook kwam bij mij nu ook op, maar Allium sphaerocephalon kende ik nog niet. Dat is dus een mooi, nieuw project.

Ik heb nu ook Goudlook geplant, dat schijnt mooi aan te sluiten op Daslook. Heb je daar ervaring mee?

En ik heb ook Allium Neapolitanum geplant, schijnt ook wel lekker te zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allium moly ( Goudlook kennelijk, die naam kende ik niet ) ; makkelijk ding, wil wel wat meer zon dan daslook en in smaak haalt ie het daar niet bij. Allium moly is meer 'gewoon ui' zeg maar, waar daslook ook wat knoflookachtigs heeft. Allium moly vermeerdert zich ook minder rap.

De Allium neapolitanum ken ik niet van smaak, ook meer een sierdingetje he ? Maar natuurlijk wel eetbaar ja, als je er genoeg van hebt.

 

Zijn nog vele soortjes hoor. De gewoon in Nederland inheemse kraailook dus, maar ook de Allium vineale ( Moeslook ) is lekker makkelijk en zaait goed. Nog wel meer soortjes ook.

Verder, wel geen Allium dan, maar toch, heb je de heel makkelijke Alliaria petiolata ofwel de Look zonder look. Supermakkelijk onkruid en prima salade aanvulling met zachte uiensmaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi Bit, de lookzonderlook haal ik meestal uit het wild, misschien wel een idee, om zelf te planten

de moeslook heeft bij mij de verhuizingen niet overleefd, als die makkelijk op zaad groeit ga ik die zeker doen

die allium molly heb ik van een site, geen idee of het lekker is, die willen natuurlijk ook wat verdienen

ik heb nog een vraag, die plantuitjes bij de Lidl, worden dat per bol een bosje, of een grote?

en ken jij de allium cernuum, indianenbieslook?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allium cernuum raad ik je af om te telen voor de pluk, is een zwakker dingetje vergeleken met de anderen, wel voor de sier hoor, wil meer zon, is gewoon wat kieskeuriger kwa standplaats en vermeerderd zich niet zo snel. Wat je plukt verdwijnt en keert niet meer terug.

 

Plantuitjes van de Lidl zijn voor de teelt van grotere uien ja.

 

Heb je vast wel door, dat met je vragen dit topic nauwelijks nog iets met Daslook te maken heeft. Geeft niks, die stapeling van vragen, maar kun je de titel van dit topic dan zelf even aanpassen ? ( dit ivm de zoekfunctie waarop dit forum werkt ) thnx.

 

Zelf vind ik Allium fistulosum lekker breed toepasbaar en zacht van smaak

Allium cepa var. viviparum ( Egyptische ui ) is lekker, gewoontjes, maar je hebt er lekker snel heel veel nakomelingen van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik teel al een aantal jaren daslook in de tuin en gestaag krijgen we grote plakkaten. Je kunt maximaal één blad per plant oogsten, wanneer je de plant niet wilt doden. Zaailingen hebben 3-4 jaar nodig om volwassen te worden. Jonge daslook is heerlijk. De oudere bladeren worden te stug en sterk van smaak. Ik vind kraailook ook te stug om te oogsten.

 

Egyptische look is een scherp uitje. Goede smaak maar ze zijn wel klein. Mijn plant is helaas nog klein, maar mijn moeder heeft jarenlang grote sterke planten gehad.

 

Pijplook (Allium fistulosum) is ook een leuke soort om te hebben. Ik moet wel toegeven dat ik nog aan het wachten ben op een grote sterke plant.

 

Goudlook en veel andere kleinere allium's zijn te gevoelig om te kunnen oogsten. Ze lenen zich dus meer voor de sier.

 

Ik heb ook oerprei staan, maar ik vind het nog altijd geen gemakkelijke plant. Hij is nog klein, maar ze groeien niet echt hard en kunnen niet veel concurrentie hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo, bedankt voor de gedachten. Ik heb zelf nog niet zoveel alliums, of ervaring, maar ik ben wel gek op de smaken, van zachtzoete uien tot hete knoflook. Daarbij zijn ze ook nog eens supergezond, en sommige ook nog makkelijk te telen. Nu bezig met in honing gefermenteerde knoflook.

Nooit geweten, dat je maar 1 blad per keer kan oogsten, maar hier in de buurt van Rotterdam is het gelukkig geen zeldzame plant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mooi en goed om te weten. ik wil ook zo veel mogelijk de richting uit van de permacultuur, maar door gebruik aan ruimte, wil ik zoveel mogelijk planten die zowel eetbaar als een andere functie hebben. veel soorten allium dus, in niet te kleine hoeveelheden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al jaren daslook in de tuin. Ooit uitgegraven in Zwitserland waar ik ermee kennis heb gemaakt. Daar werd er pesto van gemaakt, pasta en als salade. In Nederland is het een beschermde plant en mag je eigenlijk niet zo maar meenemen. Maar aan de andere kant... als het ergens groeit, is het gelijk velden vol, dus een beetje graaf- of snoeiwerk kan geen kwaad lijkt me.

 

Zelf gebruik ik het tegenwoordig ook in de soep, bv met courgette. Echt overheerlijk.

 

Ik ben eigenlijk nooit zo kieskeurig met oogsten. Ik lees hier net dat je niet alles moet wegsnoeien omdat het dan niet terug komt. Nooit last van. Ik snijd gewoon een bosje af wat ik denk nodig te hebben. Let nooit op wat er overblijft. Komt elk jaar meer en uitbundiger terug. Inmiddels ook op plekken waar ik ze niet heb geplant.

 

Ik wist niet dat er nog zo veel andere varianten op waren. Leuk om te lezen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat jij, zonder verder ergens op te letten, kunt oogsten van de daslook, is natuurlijk fijn; de daslook heeft het vast erg naar zijn zin bij jou. Toch zegt permatuurtuin niet voor niks, dat je het best je kunt beperken tot 1 blad per plant.

 

Heb je zát staan, of staan de planten al veel langer, kun je ook makkelijker zijn met plukken.

 

Heb je de planten nog maar kort staan of heb je de soort bij jou op de tuin wat recenter geïntroduceerd, is het toch wel handiger om niet álles gelijk weg te plukken. Plant is een bolgewas he ? Plant maakt vroeg in het voorjaar blad, wat een paar maanden groen aanwezig blijft en in deze korte periode alles moet doen wat het doet: blad maken, eventueel bloeien en daarna zich weer ondergronds terug trekken om het jaar daarna weer op te komen. In dat korte groeiseizoen dat de plant heeft, moet ie dus zijn krachten opdoen om zich voort te planten en krachten opdoen om volgend jaar weer op te komen.

Haal je enkele seizoenen het blad steeds vroegtijdig weg ( en jong is het blad het lekkerst ) , put je de plant uit en verdwijnt uiteindelijk. Gebeurt dat bij jou niet, dan heb je gewoon voldoende staan en nemen ook zaailingen bv het geheel over.

 

Zijn er ook meerdere forumleden hier, waar de grondsoort minder geschikt is voor de daslook en die hebben de grootste moeite er überhaupt iets van in leven te houden. Dus óok vandaar die voorzichtigheid.

 

Dan nog : er bestaan geen varianten op de daslook, althans, niet bij mijn weten. Daslook is een Allium en van de Allium zijn er dus heel veel soorten, ook inheemse, ook wilde uit andere landen die het ook hier wel doen en nog heel veel meer cultuur-varianten. Allen zijn op zich eetbaar met ook soms variatie in smaak of toepasbaarheid, maar zeker niet alle Alliums zijn geschikt ook daar voor te telen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
blad maken, eventueel bloeien en daarna zich weer ondergronds terug trekken om het jaar daarna weer op te komen.

Ik vroeg me af waarom de Daslook zo moeilijk verkrijgbaar is.. Ik dacht ik bestel gewoon ergens een p9 Daslook omdat Vreeken niet in staat was te leveren en uit de bestelling van me geschrapt had.. maar dat viel tegen!

 

Nu snap ik waarom .

 

Ik was van plan deze op schaduwrijke plek onder bomen te planten met als doel om van te eten maar vooral ook als mulch. Maar als ik dat zo lees gaat dat niet echt op, als ie zich terug trekt.

 

Dank .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Laen, zelf heb ik veel daslook, verdwijnt idd in de zomer. Maar bij voedselbes/arborealis wordt een andere alium verkocht, als bodembedekker. Alium cenescens Glauco, of het wat is weet ik niet, maar misschien weet iemand anders dat wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja. waarom ze dat daar een bodembedekker noemen is mij eigenlijk wel een raadsel. Ze zaaien makkelijk uit, zou dat de reden zijn ? Is een bolgewasje ook he, beetje vergelijkbaar met bieslook, bieslook blijft alleen langer groen / oogstbaar en is een stuk goedkoper.

Ik ken het trouwens als Allium senescens 'glaucum'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...