Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

De peper kweek, 2012


Glenns-Peppers

Aanbevolen berichten

Een goede morgen mede forummers!

 

Ik had jullie belooft wat foto's te laten zien van wat wij doen thuis.

 

Mijn schoonouders hebben een tros rozen kwekerij in Almere ( Tros rozen kwekerij Goudriaan ).

En hebben daarom behoorlijk wat ruimte om je eigen groenten te kweken.

 

Wat ik hier ga laten zien is de peper (paprika, aubergine en courgette) kweek.

Deze kweek is uit eindelijk bestemd voor de consument. Aangezien ik verse pepers en dus de genoemde groenten wil gaan aanbieden.

Ik vind supermarkt groenten maar niks, en het assortiment is te klein.

Ik heb bijv. in de supermarkt nooit gele courgette gezien, die andere landen toch als standaard word aangenomen (Turkije etc).

 

Naja in iedergeval even genoeg gepraat, over tot de foto's :

 

img34071a.jpg

Bhut Jolokia, Ghost pepper. Groeit erg goed en sommige ervan bloeien al.

img34051.jpg

Madamme Jeanette, groeit ook goed en laat ook al wat bloei zien.

img34091c.jpg

Een bloemetje van een paprika plant.

img34111x.jpg

De rode cayenne peper, groeit heel mooi en bloeit ook al volop!

img34131h.jpg

Een gele courgette en zijn bloem.

img34231.jpg

Bird Eye Demon stekken, groeien enorm goed en bloeien nu ook vlink.

img34301.jpg

Black Cherry tomaat, had ik vorig jaar ook en de tomaatjes vond ik heeeel lekker!

img34341.jpg

Sfeer foto van een aantal paprika's en op de achtergrond pas geplante jonge rozen plantjes.

img34491.jpg

Dit is de peper tunnel, die hebben we vrijdags klaar gemaakt. Alleen moet de zijkant nog met een hoge druk bewerkt worden.

Er zit zoveel alg op de zijkant dat het gewoon een schaduw plek creert.

img34511.jpg

Nog een foto van de peper tunnel in de lengte...

 

En natuurlijk zal ik zelf heel wat gaan afsnoepen van deze heerlijke pepers en overige groenten.

 

Ook lijkt het me een keer leuk om een groente tuin meeting te houden en mischien een bbqtje erbij zodat we met onze eigen groenten heerlijk kunnen koken en kletsen.

Maar eerst wil ik even goed kennis maken met het forum!

 

Nu maar weer hopen op een zonnige dag!

 

Mvg

Glenns Peppers

 

(Ps, het logo van Glenns Peppers laat ik alleen in dit topic terug komen, aangezien ik de foto's van mijn peper kweek wil beschermen en het logo vast staat als merk logo)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat viel mij ook al op, echt grappig dat logo

 

Jouw planten zien er allemaal mooi gezond uit, vind ik. Ik ben zelf ook een peper-fan

 

En omdat ik nu rechtstreeks aan een kenner een vraag kan stellen, maak ik er maar meteen gebruik van

 

Ik heb een peperplant ( Adj. Umba Red) waarvan , na ompotten, de bladeren geel worden en afvallen. De plant is nu ouder dan een half jaar ( zie post81777.html?hilit=peperplanten#p81777 ). Een andere plant van de zelfde soort peper heeft dat niet.

 

Enig idee wat dat kan zijn

In welk soort grond heb jij je pepers staan

En mest jij ze met iets bij

 

p.s. ik kweek voor de lol...geen concurrentiegevaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ten eerste, bedankt voor de toffe reacties!

En leuk dat jullie het logo ook leuk vinden, dat doet me goed.

 

Ik zal even een paar vragen beantwoorden.

 

@ Geedee,

Heb je hem overpot naar een grotere pot met verse grond?

Zoniet, vaak zit er in potgrond maar voor 3 weken voeding. Dus die kan de plant al helemaal leeg hebben getrokken.

Als dat het niet is, kan het idd bij voeden zijn.

In mijn tunnel doen we dat met ''kunst-mest''. Er komt iedere 3 weken een lab-mannetje langs en die neemt grond monsters van iedere kas/tunnel.

Uit deze resultaten voeden wij bij of juist af.

We gebruiken hiervoor zakken met bijv. Potassium nitrate, Magnesium, Kalium nitrate etc etc.. Deze mengen we in bakken.

Maar ik heb nog ChiliFocus staan, dus ik kan je een cola flesje van dat spul toesturen.

Ik noem dat maar hobby voeding, deze gebruik ik zelf voor de pepers die ik thuis heb staan.

 

Het kan ook een vorm van stress zijn, alleen dat geloof ik niet aangezien ik een aantal peper planten vorig jaar wel 4 x heb overgepot.

 

En over concurrentie maak ik me niet heel druk. Ik wil ook geen grote partijen voor winkels etc gaan leveren.

Ik wil de consument zelf raken.

Ik zie veel mensen om mij heen die zich steeds vaker afvragen van ''waar komt dit product vandaan''.

Vooral omdat ze in landen als Spanje nog steeds met middelen spuiten die hier allang zwaar verboden zijn.

En wij in Nederland al zover zijn dat we bijna geen middelen in de groente meer gebruiken om plagen te doden.

 

Want ook de consument krijgt gif naar binnen, en nou is dat aantal redelijk te verwaarlozen. Maar ik zelf heb het liever niet.

Gelukkig wonen we in de buurt van A'Dam, een stad die ruim 1 milj inwoners telt. Waarvan 17 % bereidt is om geld neer te leggen voor exclusieve, goed en eerlijk geteelde producten. (Maar houw ik nu even over op want ik kan hier hele topics mee vullen haha)

 

@ Hansm en DennisLP,

Ik moet jullie mededelen dat dit geen steenwol is.

 

Wij kweken ook aardbeien voor consumenten die spaanse aardbeien niet meer durven te kopen (want hoe gek het ook is, we verkopen alles wat we kweken gewoon aan huis, en we komen ieder jaar weer wat te kort omdat de groep steeds groter word die het kopen wil). Bij deze aardbeien hadden we vorig jaar een test draaie, witte bakjes (die je ook aan je balkon zou kunnen hangen, of aan de schutting) met zelf samengestelde pot grond en daarover de wittefolie om onkruid groei tegen tegaan. Want de cocos slabs/matten die wij gebruikte voorheen hadden een te groot gat waardoor er veel onkruid in kwam.

Dit werkte zo goed, dat ik dit idee nu ook gebruikt heb voor mijn peper planten of eigenlijke elke plant die in de kas staat.

 

En ik ben begonnen met zaaien eind januarie 2012.

Maar aangezien we ook tros rozen kweken konde ze even onder de 600watters staan aangezien het heeeel koud was.

Maar volgend jaar wil ik nog eerder zijn! En mischien wel de peper tunnel van nu, verwarmd maken.

 

In iedergeval nog heeeel veel werk te doen.

Er is nog zoveel niet klaar.

 

Plus dat er deze week Kom in de Kas is, waar ik in Almere onze ''home-town'' een standje zal hebben.

 

Naja ik houw het weer voor gezien!

 

Glenns Peppers

Link naar reactie
Delen op andere sites

Best wel slim bedacht dat stukje plastic, simpel maar slim, ik geloof dat ik vooral door de watergeef dingetjes dacht dat het om steenwol ging.

Kun je wat over aantallen planten zeggen die je hebt, dat we beetje idee hebben, want lijkt mij best heel wat,

leuk die aan aan huis verkoop, ik vindt zo rechtstreeks iets kopen zeker altijd wat hebben

 

Ken jij de peperflakes van Diana ?

Echt super lekker vindt ik die !

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Geedee,

Heb je hem overpot ..........................houw ik nu even over op want ik kan hier hele topics mee vullen haha)

 

Dank je wel voor het uitvoerige antwoord....de plant is gelijktijdig met een zelfde soort naar een grotere pot verplant met verse potgrond....maar ik wist niet dat daar zo snel de voeding van op was....op de zak staat voor bomen en struiken en balkonbakken gedurende de hele zomer voeding Ik denk dat die peper dus iets mist dan in die potgrond.....die chilifocus

wil ik er wel eens op proberen, dank je wel voor het aanbod...ik heb je een PM gestuurd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geedee, misschien is dit nog iets interresants?

http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?f=35&t=139&start=40

Daar hebben ze een leuk testje gedaan

1: water (ijkplantje)

2: Noekepoek mix (15 ml noekepoek op 1,5L water)

3: 50% Noekepoek & 50% Chilli Focus (7,5 ml Noekepoek + 7,5 ml Chilli focus op 1,5L water)

4: Chilli focus (15ml op 1,5L water)

 

week 32: http://i783.photobucket.com/albums/yy115/DutchPeppers/2011/Jalapeno%20test/Afbeelding1-1.jpg

week 33: http://i783.photobucket.com/albums/yy115/DutchPeppers/2011/Jalapeno%20test/week33.jpg

En weer een paar weken later: http://i783.photobucket.com/albums/yy115/DutchPeppers/2011/Jalapeno%20test/totaaloverzicht-1.jpg

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Geedee, had je mijn berichtje nog ontvangen?

Want je kan van mij de chilifocus krijgen. Aangezien ik tegenwoordig werk met vloeibare elementen, kan ik zelf me voeding mengen.

Als je even een prive bericht stuurt met je adress enzo.

Alleen vraag ik wel om de verzendkosten te vergoeden. Dan komt het gelijk naar jouw toe!

 

@ Emy, water werkt ook wel. Voor de eerste paar weekjes.

Je zal al snel gaan ervaren dat de plant achter uitgaat en dat de buffer van je potgrond totaal verdwijnt en zelfs te base word.

Want water zijn PH ligt rond de 7 tot 8 en gemiddeld heeft een plantje tussen de 6.5 en 5.5 nodig.

 

In het begin is dat niet erg aangezien de potgrond je water iets verzuurd en dus richting de 6.0 stuurt. Maar naar mate je voor de 10de keer water gaat geven verdwijnt dat buffer en zal je grond verzadigt raken met je water zijn PH.

Waardoor dus wortel haartjes kunnen verbranden en geen voeding meer kunnen opnemen.

 

Ook wil ik wat met jullie delen!

 

Ik heb een batch Hot Sauces binne gekregen vanuit America etc..

En dacht, nu moet ik een filmpje maken om mensen te laten zien hoe pittig hij kan zijn!

Dit is mijn eerste filmpje, dus geef flink wat commentaar dan kan ik bij het volgende filmpje rekening houden met eventuele foutjes!

 

Hier is hij:

 

 

En houd de webshop in de gaten, want de sauzen komen binnekort in de verkoop.

Waarvan de eerste 10 klanten 2 zakjes gedroogde pepers gratis krijgen!!!!

 

Glenns Peppers

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee hoor. Dat zeker niet.

Je kan voeden met wat jij wilt.

 

Alleen is het de vraag, vraagt de plant die voeding?

 

Bijvoorbeeld Courgette's houden niet van rozen voeding. Dan trekt die zijn bladleeg.

Dus voor betere vrucht afzetting en groei houw ik er zelf rekening mee en neem ik dus andere voeding.

 

Wat tegenwoordig ook kan, is plagron bio supermix. Alleen kan je dit per 25 liter kopen en is het erg duur.

Plus dat je dan nog niet iets specifieks hebt.

 

Maar nee je hebt niet voor elke andere plant een andere voeding nodig.

Alleen wil je het beste is dat ook wel het beste.

 

Bijv. de chilifocus voeding is goed uitgemeten voor een gemiddelde peper plant.

Zou ik dit gaan geven aan bloemkolen zie je grote verschillen opduiken bijv voedings te kort of juist overschot etc.

Maar alsnog blijft de keuze bij jouw.

 

Ik ken zelfs mensen die zijn een uur bezig met voeding mengen, EC/PH meten etc.. Voor maar 10 plantjes in de tuin.

Maar worden zijn kiemblaadjes ooit geel? Nee nooit. Deze vallen er nooit af en blijven tip top groen.

De meeste planten geven aan de eerste blaadjes een te kort of overschot mee (dus is het daar vaak het eerst zichtbaar als het een tekort of overschot is). Ik heb vaak ervaren toen ik nog op me vensterbank kweekte dat de kiemblaadjes als eerst geel werden en langzaam de hele onderkant. Want hij trekt die bladeren leeg om de nieuwe te kunnen voeden. En dat willen we het liefst niet.

 

Gr Glenns Peppers

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanx voor de goede adviezen Glenn.

Heb net wel een uur op dat chilipeperforum zitten zoeken naar het recept van het fameuze Noekepoekesap. Uiteindelijk: zoeken op "ammonia" en dan kom je op het goede pad.

Aan de fotooz van de jungle in de kas van heer Noekepoek te zien is 't het proberen zéker waard.

 

Dus dat wordt Noekepoekesap brouwen.

 

Die Chili-focus, wordt die alleen via internet verkocht of kan ik die ook bij de ordinaire tuincentra vinden (Tuinland/Welkoop etc.)?

 

Geweldig filmpje, je ziet je gewoon van kleur verschieten in diverse stadia

Is dit bedoeld als een "don't try this at home" adviesfilmpje?

Dan werkt het wel denk ik zo. Een inleidend dreigend muziekje voordat je het flesje tussen de planten laat zien werkt ook wel denk ik. Verder very sympathico

 

Heb hier bij de Oriëntal ook een heerlijke superscherpe chilisaus ontdekt. Tja... er stond toch op het etiket "Taste Me" (=merknaam) dus tja... kleine moeite lijkt me.

Gemaakt van Bird Eye Chillies en ook met knoflook etc., mooie oranje kleur, en ruikt en smaakt heerlijk maar is donders scherp! En ik kan best wel wat hebben wat dat betreft! Oeh... minilikje genomen... mmm... maar ook oooeehhhh!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Geedee, ja ik had je berichtje ontvangen en ook al beantwoord.

Had je mijn berichtje ontvangen?

Of ik begrijp niet echt hoe het werkt of het werkt niet echt lekker, die prive berichten versturen.

 

@ Erny, bedankt voor je enthousiasme!

Leuk dat je dat eens gaat proberen wat Noekepoek heeft gedaan. Ik ben erg benieuwd hoe het jouw lukt!

 

En de Chili-focus die kan je vooral op internet vinden ja. Ik heb eigenlijk nog geen winkel als Tuinland/Welkoop met deze voeding gezien.

 

Het filmpje is inderdaad een soort don't try this at home advies.

Er staat ook duidelijk op de fles one drop at the time (dat vergeet ik in het filmpje te melden).

Deze saus bevat peper extract, welke tot wel 5 mljn scoville word verkocht!

 

Ook ga ik zulke filmpjes van sommige pepers maken. En dan met namen van de extreem pittige pepers.

Want ik ben van mening dat ik moet weten wat ik verkoop. Als ik niet weet hoe pittig het echt is en wat de smaak van die peper is kan ik er weinig over vertellen.

Dus dat word flink branden binnenkort

 

De Bird Eye saus ken ik maar al te goed! Hehe

Hij is heel erg lekker en inderdaad heel pittig. Bird Eye Demon pepertjes kunnen tot wel 225.000 scoville worden.

Dit betekend dat die pepertjes bijna net zo pittig als madamme jeanettes zijn!

Ik heb er vorig jaar ook saus van gemaakt die ik met kom in de kas aan verschillende personen heb laten proeven. En de meeste vonden de saus veel lekkerder als die uit de winkel.

Dus ik zal binnekort als we weer sauzen gaan maken wat test flesjes weg geven. Omdat ik zelf ook richting de sauzen makerij wil gaan.

 

Ik heb er zin in, ik heb nog veel te doen.. Maar dat komt allemaal goed.

Ik heb de plantjes vanmiddag verhuist. Aangezien er in die kas weer rozen komen binnekort. En over een week of 2 gaan de plantjes naar de officiele peper tunnel, maar de officiele peper tunnel is niet verwarmd. En de nacht tempraturen zijn nog te fris voor vele soorten. Dus nog even wachten. En dan kan het feest beginnen!

 

Mvg,

Glenns Peppers

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...