Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Deels verteerde compost vs mulch


bio-fee

Aanbevolen berichten

Ik lees overal dat het niet goed is om deels verteerde compost te gebruiken in je tuin, omdat tijdens het verdere verteringsproces van de compost waardevolle voedingsstoffen verbruikt worden, die dan niet meer beschikbaar zijn voor je planten. Maar waar blijven die voedingsstoffen dan? Worden die opgeslagen in de compost zodat ze vrij kunnen komen voor je planten, zodra de compost helemaal klaar is? Of verdwijnen ze helemaal?

 

En hoe zit het dan met mulchen? Als je mulch op je tuin gooit, dan verteert dat ook langzaamaan. Neemt dat proces dan niet de waardevolle voedingsstoffen van je planten weg?

 

Ik snap dus niet goed waarom ik geen halfverteerde compost op mijn tuin zou moeten gooien, maar waarom ik er wél een dikke mulchlaag op mag gooien.

 

Wie kan mij daar wat meer over vertellen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iets voor weknow. Ik zou ook niet weten waar die "waardevolle"stoffen blijven. Weknow: the stage is for you, met een verlossend antwoordt.

Zelf gooi ik ook half verteerde compost, met veel kleine takjes er nog in, in de boomgaard. Ik ben dat omgooien na een paar maanden wel zat.

Ik doe, in de lente, bij iedere boom een mooie laag op de boomspiegel en zodra het zomer is hebben de bodemdiertjes de zaak tot rulle kruimige grond verwerkt. Spaart de rug en energie.

Na een aantal jaren zie ik duidelijk een humus toename in mijn humusarme ex zeebodem.

Volgend jaar komt er 30m3 verteerde houtsnippers vrij van mijn pleintje/terras. Dat zet flink zoden aan de dijk.

En bomen zijn stapeldol op die half en heel verteerde houtsnippers. Ik hoor ze al smikkelen.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij het verteringsproces / afbraakproces van vooral groene zaken, maar ook van bruine dingen ( houtige ) wordt stikstof gebruikt uit de omgeving waar de vertering plaatsvind.

Leg je het op de grond, wordt er iets stikstof onttrokken aan de omgeving waar het ligt. Heel weinig hoor, maar toch. Niet erg. Planten die er staan hebben stikstof nodig maar de wortels bevinden zich onder de grond, op wat meer diepte, daar zit ook die stikstof ( stikstof is een belangrijke bouwsteen voor de groei van een plant )

 

Bovenop leggen is dus niet erg. Kun je beschouwen als elke andere mulch.

 

Ook vocht is nodig voor de vertering, dus bovenop leggen kan, maar dan gaat de vertering langzamer, want daar droogt de laag uit. Net als een composthoop die te droog is, daar gaat het proces van composteren ook te langzaam.

 

Het is niet goed ( zeg ik even simpel ) onverteerde compost en zeker groen onder te spitten oid. Althans, niet als daar wat moet groeien. De groene delen verteren onder de grond gestopt veel langzamer ( ook zuurstof is nodig ) en iedereen die wel eens een hoeveelheid groen onder de grond gestopt heeft weet dat : een tijd later graaf je dat vrijwel ongeschonden ook weer op.

Komen er wortels van zaaigoed of pootgoed onder de grond iets groens tegen, kunnen ze daar niks, want het groen ontneemt de stikstof uit hun directe omgeving. Ze stoten als het ware tegen iets aan, waar ze niet kunnen groeien ( snap je hem nog ? ) Dat is niet best voor die zaailingen / planten.

Zoiets als grasmatten leggen op een stuk grond waar een ligusterhaag gesnoeid is, en waar al het groene blad nog ligt. Leg je daar je nieuwe grasmatten op, gaan de grasmatten dood omdat ze niet kunnen groeien.

 

Dus : mulchen ja. onderspitten / onder de grond stoppen : nee. Geen groen en geen onverteerd bruin. Ook geen verse mest trouwens ( moet nog worden afgebroken, en daar wordt weer stikstof voor ingezet )

Mulchen is altijd ok ( niet voor zaailingen vind ik dan , omdat die nog nauwelijks wortels hebben om hun stikstof dieper weg te halen ) en heeft wat meer uitgedroogd ook weer voordelen; het verteerd dan wel langzamer, maar dat kun je ook wensen juist.

 

Onduidelijk verhaal ? zeg het gerust hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aaaah dat is een duidelijk verhaal Bit!

Het niet moeten gebruiken van halfverteerde compost gaat alleen over het ONDERSPITTEN van die compost. Nou aan spitten begin ik niet, ik zie daar nog steeds het nut niet van in (nog los van het feit dat ik daar de fysieke kracht voor mis). Dus ik kan gewoon doorgaan met het over de grond verspreiden van mijn nog niet zo mooi verteerde compost, gelukkig.

 

Mulchen bij zaailingen vind ik ook om een andere reden niet handig: vogels pikken in de mulch (wat op zich wel fijn is want ze eten zo mooi de slakken op) maar daarmee verspreiden ze de mulch ook weer, dus ik kan het wel netjes wat opzij schuiven om in rijtjes wat te zaaien, de vogels gooien het toch weer over mijn rijtjes heen zodat mijn zaailingen telkens ondergemulcht raken en daar soms ook door kapot gaan. Dus ik mulch niet zoveel meer, behalve dan met mijn halfverteerde compost, daarmee heb ik dat vogelprobleem niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...