Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Deep bedding / deep litter methode


Charly

Aanbevolen berichten

Beste allemaal. Wij willen dit jaar onze kas (3 x 6) in de winter gaan inzetten om compost te genereren. Vandaar dat ik dit subject hier aanmaak. Echter is daar wel de hulp van onze (to be) kippen voor nodig en ook de varkens staan op de lijst om een steentje bij te dragen. Dus het heeft zeker ook een raakvlak met nutsdieren!

 

In de basis gaat het om het principe dat je een laag C-rijk materiaal aanbrengt op de bodem van je kas. De kippen voegen daar met hun mest (N + vocht) aan toe. Je voert de kippen (voornamelijk) door het voer over de grond te strooien, en met het oppikken, en 'krabben' door de kippen, werken ze hun eigen mest in de C-laag, wat leidt tot compostering en ook warmte genereert. Dit zal de kippen warm genoeg houden in de winter.

 

Extra bijkomend voordeel is dat de kas heel licht is, en er dus geen extra lichtbron nodig is om de kippen door te laten leggen in de winter.

 

Wij willen, net als in de video's die ik hieronder zal posten, gebruik gaan maken van 30 cm houtsnippers. De verhouding kippen die je nodig hebt om voldoende N tov C te hebben (ideaal is 1:25) is 1 kip per 3 square feet. Wat ik even afrond op 1 kip per m2. Voor onze kas hebben we dus een slordige 18 kippen nodig. Echter we willen ook een klein voorportaaltje maken, en de kas voorzien van wat paaltjes met gaas aan de wanden, dus uiteindelijk uitkomen op een 15 kippen.

 

Over deep bedding

 

Nog een:

 

En nog wat extra toelichting, voor mocht je nog niet uitgekeken zijn:

 

Afwijkend van de methodes hierboven (waar de ene steeds laagjes toevoegt, en de andere meteen 1 laag van 30 cm), dachten wij dus wel meteen de laag van 30cm te leggen, maar op de bodem eerst een laagje paardenmest neer. Deze heeft al een ideale N/C verhouding (1/25), en zal het composteren vergemakkelijken vanaf de onderzijde van de laag houtsnippers (is onze eigen theorie, nog nergens gestaafd, dus denk je dat het niet gaat werken, geef heel graag gil) Tussen de paardenpoep strooien we maiskorrels. Deze zullen fermenteren gedurende de winter is de theorie. En vormen daarmee ideaal lokvoer voor de varkens. Aan het einde van de winter, zo begin maart, als de kippen weer naar buiten mogen, willen we namelijk 2 varkens nog week of 2 in de kas zetten, voor een laatste flinke keerbeurt van de compost. Zij zullen veel liever gaan graven als er ook iets te halen valt, en dus zijn we van plan dat zo te proberen. Een stukje gekopieerd uit deze video, waar men deep bedding toepast met koeien.

 

Deep bedding voor koeien

 

Op dit moment zijn we druk met het regelen van houtsnippers. We wachten op een prijsopgave, en hopen dat die erg meevalt. Deze hovenier verkoopt zijn houtsnippers normaal aan een bio-fuel bedrijf. In plaats daarvan komt hij nu een vracht bij ons neergooien. Dat is 11 kuub. 4,5 voor de kas en dan hebben we nog wat kuub over voor op andere plekken. Komt altijd van pas!

 

De kippen zijn we ook naar aan het kijken. We willen die meneer van Swedish homestead maar meteen goed kopiëren en ook gaan voor Poule de Bresse. Hij is er nogal enthousiast over...

 

Zodra we tijd hebben, gaan we de kas netjes aankleden voor haar nieuwe gebruik.

Een klein dingetje nog wel is dat ik de wintersla en weeuwenteelt spitskool weinig kans geef... Eens kijken of we die kunnen wegmoffelen in bakken ergens op de legkasten. Die komen trouwens op de liggers die we aan 1 zijde in de kas hebben. De slaapstokken voor de kippen maken we vast aan schragen, net zoals in de video, zodat we ze iedere dag even kunnen verzetten.

 

Tot dusver onze ideeën. We zijn erg benieuwd of er andere mensen zijn die dit ook doen. If so, lezen we heel graag de ervaringen!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk project, ik ben heel benieuwd. Ik zet grote vraagtekens bij het houden van varkens (hoe klein ook) in de kas, maar misschien kan je de wanden/zwakke plekken beschermen met stukken betongaas ofzo?

 

Over dat doorleggen in de winter omdat de kas lichter is: heb je dat ergens gelezen? (ik moet de filmpjes nog kijken hoor, misschien verteld iemand het daar?) want dat lijkt mij weinig uit te maken; in de winter zijn er nou eenmaal veel minder lichturen en zo'n bijlicht-lamp brand in de uren dat het ook in de kas donker zal zijn.

 

Nou ja, ga zo door iig!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mjaaaa. Ik zie ook wel een risicootje met de varkens. Betongaas klinkt beter dan gewoon gaas. Alleen heb ik dat niet op voorraad. En mbt het door leggen in de winter: ja die Swedish Homestead meneer zegt dat ergens. Maar heb er inmiddels een ziljoen filmpjes op zitten. Dus weet niet meer waar. Enfin. We gaan het wel merken. Als de kippen de compost voldoende keren, hoeven de varkens trouwens ook de kas in t geheel niet in. Laten we daar maar op hopen vooralsnog dan!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het Nederlands zou je zoiets een potstal noemen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Potstal.

Heel ouderwets, maar boeren hebben ook nu nog wel potstallen, ook boeren die alleen maar vee hebben. Dan werken die boeren natuurlijk met stro en hooi inplaats van houtsnippers. Dat warmt wel degelijk op; als zo'n stal wordt uitgemest dan werk je met een dampende, warme massa.

 

Potstallen met houtsnippers ken ik niet. Houtsnippers composteren langzaam, en ik geloof echt niet dat als je nu verse houtsnippers neerlegt je in het voorjaar al compost hebt. Dan zul je met een andere teeltlaag aan moeten komen, mogelijk deels ter vervanging van de houtsnippers. Het is slecht groente verbouwen in grond die vermengd is met hout, dus pas op dat die houtsnippers niet overal doorheen gaan zitten.

Ik vraag me af of de kippen het hout sneller doen composteren, want hun uitwerpselen helpen natuurlijk wel, maar ze zorgen er ook voor dat wurmpjes en pissebedden hun werk nauwelijks kunnen doen. En het zal vrij droog zijn in zo'n kas - dat wil je eigenlijk ook vanwege de kippen, maar het helpt het composteren niet.

 

Ik denk dat je zeker een prima leefomgeving hebt voor kippen, ze zullen misschien wat moeten wennen aan een lichte slaapplaats, want voor de nacht zoeken ze ook graag een donker plaatsje op. Houtsnippers daar kun je inderdaad altijd wel wat mee, zoals je zegt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Potstal! Dat is inderdaad een term die je niet iedere dag (meer) hoort. Goede link roeier. Dank! En leuk om te merken dat wat nu als nieuw wordt gebracht, gestoeld is op goede oude gebruiken. Ik weet ook niet of de houtsnippers wel geheel zullen verteren hoor. Bij de Swedish homestead meneer waren ze inderdaad ook nog aardig rauw. Maar hij weet dat zelf aan een veel te laag aantal kippen per m2. Ik ga het gewoon proberen en dan merken we het wel.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een klein dingetje nog wel is dat ik de wintersla en weeuwenteelt spitskool weinig kans geef... Eens kijken of we die kunnen wegmoffelen in bakken ergens op de legkasten.

 

je weet dat kippen kunnen vliegen he..... dus tenzij je ze kortwiekt zitten ze in no time in je sla

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zal ook aan de houtsoort liggen? En het formaat van de snippers? Dat het er niet vochtig zal zijn is wel een punt ja. En dat die kippen inderdaad alle levende beestjes uit de grond halen is ook minder fijn.

Grote kans dat de kippen het overdag te licht vinden om lekker rustig een ei te leggen in de legnesten. En je zult zien dat je een stok voor ze maakt voor 's nachts maar dat ze in de legnesten gaan slapen en schijten en dan heb je vieze eieren

 

Als je er grotere planten in poot (en dus niet gaat zaaien) in de warmere maanden, heb je minder last van grove stukjes.

 

Hahaha maar succes er mee verder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ernstig aan het twijfelen of ik nu al een 50 cm gaas zal zetten tegen paaltjes langs de onderkant van het glas, of dat pas zal doen als er eventueel biggen in gaan rondhupsen zo in het voorjaar. Heb gegoogled, het lijkt er niet op dat kippen het glas kunnen breken. Bovendien heb ik liever dat ze overal kunnen krabben, en door de paaltjes blijft er toch een randje waar ze niet bij kunnen. Geloof toch dat ik geen gaas ga zetten nu, en de kippen er zo in laat. Tenzij jullie wel rampen voorzien natuurlijk

Verder zijn de leghokken geregeld, en ook de zitstokken.

Morgen heb ik contact over de prijs van de houtsnippers.

En zo komen we steeds een stapje verder!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kippen en glas hoort geen probleem te geven. Maar varkens erin zou ik zelf niet bedacht hebben. Ik zou ze in elk geval niet voeren in de kas, want ze zijn in staat tot het betere gooi- en smijtwerk als er eten in het spel is. Ik heb wel eens zeer mijn best moeten doen mijn lachen te bedwingen tijdens een slapstick moment: de eigenaresse van wat kune kunes kreeg tijdens het voeren een biggetje vol in haar gezicht gesmeten vanaf de snuit van een van de volwassen varkens die gewoon beter bij het voer wou. De eigenaresse zat gehurkt, dus het biggetje werd niet superhoog gesmeten, maar het kwam wel aan!

Zelfs met de toepassing van betongaas weet ik niet of ik het wel helemaal zou vertrouwen, want varkens zijn wel erg sterk. Het lijkt me trouwens lastig om bevestigingspalen diep de grond in te krijgen zo dicht tegen glazen wanden aan.

Het kan natuurlijk meevallen met hoe de varkens zich in de praktijk gaan gedragen, maar ik zie eigenlijk alleen maar donkere hokken voor varkens, dus hokken zonder glas. Maar breed is m'n ervaring met varkens niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Donkere hokken zijn niet nodig voor varkens, hier slapen ze in o.a. van die lichte IBC's met 1 hele kant open. En vanaf de lente tot en met de herfst slapen ze pal naast dat hok, want ze liggen liefst buiten.

Ons soort varkens dan he?

 

Biggetjes smijten doen die van ons ook ja, ik heb er gelukkig nog nooit 1 tegen mijn hoofd gehad

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super komisch Roeier. Slapstick inderdaad. Zal trouwens nog best pijn gedaan hebben: een big recht op je giechel. Kon je je lachen een beetje houden?

Ik heb begrepen dat Dikkie bij haar eerdere nestjes ook wel eens met biggen smeet. Ik blijf in ieder geval op keurige afstand straks. Een gewaarschuwd mens enzo...

Dank voor het meedenken met het glas. Dan ga ik nu geen gaas zetten.

Heb ook een klein kipdilemma. Had me al helemaal ingelezen op de Poule de Bresse. Maar begrijp nu van een aantal mensen en t www dat dat best felle donders zijn. Nou mag dat wel. Dan verweren ze zich beter tegen roofvogels enzo hoop ik. Maar Prettig Gestoord (hier van t forum) raadde me aan om ook eens de grote slag Amrock te overwegen. En als je die karaktertjes leest, lijken dat toch wel heel prettige beesten. Maar ja, of die het dan weer gaan redden tegen roofvogels?

En zeker ook: of ze wel genoeg "krabben" om mooie compost te maken? Als het van die luie donders zijn die op hun derrière zitten en alleen een beetje in de voerbak lopen te grabbelen, komen we er natuurlijk zeker niet met die compost.

Enfin. Uitpluiswerk maar weer!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Enkele bedenkingen

- Doorleggen van de kippen .

Ik vermoed dat het vooral belangrijk is of de kippen toe zijn om te leggen .

*kippen die gans het zomer najaar hebben gelegd zullen minder snel aan de leg gaan dan jongen kippen die toe zijn om te beginnen leggen.

*De professionele gebruikte rassen ook veel gemakkelijker aan de leg gaan tegenover een ras dat volgens rasstandaard maar een 150 eieren per jaar leggen

Het voordeel van de kippen in de serre houden waardoor ze langer aan de leg blijven en aan de leg gaan is volgens mij omdat ze droger lopen dat buiten niet het geval is en lichter dan een hok. Volgens mij kunnen de meeste rassen tegen de lagere temperaturen hier in de winter wel tegen ,beter dan in een serre die niet gelucht word op zonnige dagen omdat dan temperatuur verschil dag nacht te groot worden . Dus zeker luchten nodig maar dan gaat de hogere temperatuur volgens mij ten niet.

 

-Houtsnippers in 1 winter verteerd gaat volgens mij zeker en vast niet lukken , dus word in

het voorjaar terug uithalen?

 

- Granen strooien over gans de oppervlakte om de kippen aan te zetten om te scharrelen ? Blijven wel altijd wel wat achter dat als ongewenst gewas tussen groenten uitkomen .

 

- Wat met het grote aantal kippen in het voorjaar?

 

Mij lijkt er meer voordelen met het te composteren materiaal te composteren op een composthoop de broed zal hogere temperaturen bereiken dan gespreid over gans de serre en nuttige insecten bij het composteer proces worden niet opgegeten . En de kippen (kleinere aantal?) laten overwinteren in de serre met open serredeur tijdens de dag . En het eten in bakken zodat er geen gemorst word en later als ongewenst gewas op komen in de serre . En kippen zullen zo ook wel scharrelen en onkruidzaden pikken . Dus verlaging (i.p.v. verhogen) van ongewenste zaden die volgend jaar kunnen uitkomen . Voer je af en toe wat groencompost toe in de serre zullen de kippen deze ook wel mengen in de bovenlaag door te scharrelen op zoek naar zaden insecten.

Volgens mij leid dit tot

- Betere composteer omstandigheden

- Een boel werk minder:

°niet de houtsnipper in de serre voeren en er terug uit

°minder wieden komend jaar doordat kippen ongewenste zaden gedeeltelijk hebben opgegeten .

- Kippen zitten droger dan buiten en lichter dan in een hok dus kans op eieren vergroot tijdens de winter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie overpeinzingen Waaslander. Dank voor het meedenken!

Je bent niet de eerste die twijfelt of het haalbaar is de houtsnippers in een seizoen te composteren.

En ik moet zeggen, dat ik dan ook wel begin te twijfelen, maar daar ik me ten doel gesteld heb om het experiment van de meneer van Swedish homestead te kopiëren, denk ik dat ik het toch ga proberen. Mogen jullie me allemaal hartelijk toelachen hoor, aan het einde van het winterseizoen, mocht het inderdaad onvoldoende gecomposteerd zijn.

Maar als ik het experiment zuiver uitvoer, weet ik ook precies waar ik nog wil gaan schaven.

Als ik de kippen los in de kas / serre zou laten lopen, wordt de grond trouwens ook te scherp bemest denk ik, en gaat het stinken. Dat zou met het composteren niet mogen gebeuren. Bovendien zou ik de scherpe grond einde winter dan moeten verwijderen, voordat ik ga planten. Dan maakt het misschien ook niet zo heel veel meer uit of ik nou aarde of snippers zou moeten verwijderen?

Wel ernstig met je eens over het voldoende laten luchten. Zowel de deur als het achterste raam dacht ik op een heel klein kiertje te houden. Frisse lucht is ook nodig voor het goed composteren, las ik ergens.

Wat ik met de grote hoeveelheid kippen ga doen straks aan het einde van de winter? Ehhh, nou daarvoor hadden we al wel plannen hoor, er is in de vriezer dan vast wel weer ruimte! De hanen gaan dan sowieso allemaal, dan blijven er 10 kippen over om lekker buiten te scharrelen. Lijkt me prima!

Goed idee trouwens om bij mooi weer de kas open te zetten, zodat ze af en toe ook een beetje op het land hun kostje bijeen kunnen scharrelen.

Dat van de 150 eieren per jaar, dat is dan weer geheel anders wat Simeon (die Duitse meneer in Zweden, die Homestead filmpjes in het Engels maakt ) noemt. Hij komt uit op dik 220 eieren per jaar. In Duitsland noemen ze de Poule 'Le Bleu'. Wie weet dat er met het veranderen van de naam ook wat andere eigenschappen ingeslopen zijn Enfin. Ik ga het eerst maar eens met 'Nederlandse' Poules proberen. Als dat niet bevalt kunnen we nog uitwijken naar andere rassen of zo'n Le Bleu. (Had een adresje voor ze gevonden in Wehr. Maar daar blijken er twee van te bestaan in Duitsland. 1 vlak over de grens bij Sittard, en de andere ergens heeeeel ver weg in het diepe zuiden van Duitsland. En uiteraard zat die fokker in die laatste plek )

 

Edit: Zag dat ik vergeten was te reageren op de ongewenste zaden. Ben ik niet zo heel bang voor. Ik mulch met stro in de kas. Daar komt weinig doorheen. (Behalve heermoes, maar dat komt hier óveral doorheen)

 

Edit2: Ik heb de houtsnippers besteld. 11 kuub voor 99 euro, aan huis geleverd. Leek me een goede deal. Dan heb ik 'maar' 4,5 kuub nodig voor de kas. En de rest gaat gebruikt worden ter demping van drassigste plekken in de varkensweide. En wat dan nog over is, gaat op een hoop tot nader order.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mogen jullie me allemaal hartelijk toelachen hoor, aan het einde van het winterseizoen, mocht het inderdaad onvoldoende gecomposteerd zijn. Maar als ik het experiment zuiver uitvoer, weet ik ook precies waar ik nog wil gaan schaven.

Ik denk dat het met niemand de bedoeling is om iemand anders uit te lachen met een experiment . Maar meedenken waar de zwakke punten zich bevinden.

Nog gelezen van marans kwekers die een flinke laag houtsnippers in het hok aanbrachten voor de kippen droger te lopen (vooral in de winter) en elk jaar iets aanvulde dus niet totaal verteerd na een jaar en dit buiten dus natter sneller verteren ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja daar laatste dacht ik ook.. En ik vroeg me nog wat af.. Ik hou altijd een half jaar aan voordat ik compost met kippenpoep erin gebruik..vanwege ongewenste viezigheid/beestjes/ voor je eigen gezondheid.. Dan moet je deze compost wel heel goed verwijderen na de winter?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gebraden kip uit de kas! Dat zou een nieuwe trend kunnen zijn

Ik ventileer de kas goed. Dus verwacht niet zo'n problemen met de temperatuur. Maar ik zal het goed monitoren. Ik ben iedere dag thuis, dus als het zonnetje 'aan' staat, extra vaak even checken.

Vooralsnog lopen de snippers wat vertraging op helaas. Ben afhankelijk van de opdracht die de hovenier krijgt. Is wel veel boom op dit moment, maar blijkbaar nog niet genoeg. Das wel een beetje balen. Want hoe later ik begin... enfin. We gaan het meemaken.

Van die beestjes in kippenpoep had ik nog niet gehoord? Bloedluis ofzo? Ga ik eens googelen. Was eigenlijk niet van plan om de compost te verwijderen maar er direct mijn binnen opgekweekte tomaten in te planten in het vroege voorjaar.

Fijn dat jullie meedenken!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Charley,

Leuk en erg praktisch idee,

Zou het ook kunnen als ik een pak houtsnippers in de stal strooi? En denk je dan dat je dit in het voorjaar als mest kan gebruiken?

Zelf twijfel ik of de mest dan niet te scherp zal zijn. Mocht ik aan houtsnippers kunnen komen ga ik het zeker proberen, vind het een leuke afwisseling voor de kippetjes.

 

Voor volgens jaar zeker de moeite waard om je uitkomst te volgen. dan heb ik de kas hier staan (kleintje van 2x 3) en leuk om dat met een bepaald ras te proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is hier een topic over hout snippers, dat ze stikstof,onttrekken aan de grond en grond verzuren wanneer nog niet volledig omgezet, en dat kan best lang duren voor je gebruiken kan,

Dat was voor mij reden om bladlaag,in de ren te gooien, dat vinden ze super,

leuk en vrij snel is dat verteerd en bruikbaar.

 

Dit was het topic

houtsnippers-wel-of-niet-t662.html

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snert. Mijn houtsnippers lopen steeds weer vertraging op. De hovenier van wie ik ze krijg, moet natuurlijk eerst weer een mooie opdracht hebben. Voor niet giftig hout. En niet al te veel blad had ik gevraagd. Als deze vertraging nog meer oploopt, gooit dat roet in het eten van het experiment. Ben aan het denken of ik het beter niet een jaartje verder zal tillen... Maar goed. We wachten braaf af. Ook met de kippies dus. Want als het niet opschiet met de snippers kan ik beter in t voorjaar kippen aanschaffen. Veel meer keuze.

 

@Nas, zeker kan deze methode ook in de stal. Dat zegt de Swedish homestead meneer tenminste. Hij zegt dat hij geen stinkende stallen meer heeft en maar een keer per jaar hoeft leeg te scheppen = compost. Voorwaarde is dus wel dat je de zitstokken steeds een beetje opschuift. Anders hoopt het zich daar - letterlijk - te veel op.

 

@Hansm, dank voor het meedenken! Ja kende het topic mbt de snippers. Hoop echter toch dat het hier anders gaat werken en wel hierom:

- de snippers worden met kippenpoep vermengd

- de snippers worden steeds omgewoeld door de kippen waardoor er zuurstof bij kan, wat de vertering bespoedigt.

De Zweedse meneer (die Duitser is. Maar dat terzijde) heeft alleen houtsnippers. De mevrouw in het tweede filmpje in de eerste post van dit topic gebruikt ook bladeren inderdaad. Goed om te lezen dat die jou goed bevallen. Leuk om mee te nemen in de test voor mij in ieder geval. Te veel stro schijnt niet te werken, de kippen kunnen dat minder makkelijk weg krabben dan snippers of blad. Enfin. Tot zover de door mij herhaalde wijsheden van anderen. Hoop het toch ooit echt ook zelf te gaan staven.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is ook leuk soort van mulchen of gieren zonder water, in zomer pluk ik ook nog veel te veel paardebloemblad, weegbree, klaver en dat soort dingen en ook dat "verwerken" ze mooi klein en tot soort mest compost.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...