Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

doordragende aardbei


de deerhounder

Aanbevolen berichten

Sinds 3 jaar heb ik doordragende aardbeien staan in een grote pot.

Die pot staat nu helemaal vol met aardbeiplantjes.

Graag zou ik deze uitplanten, zie vermeerderen.

Wanneer doe ik dit best, momenteel hangen er nog steeds rijpende aardbeien aan de planten.

Welke soort plaats kies ik best voor deze plantjes? Bemesting?

Dank u aan die die weten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou het dan zinnig zijn de hele pot, zonder pot, in de aarde te plaatsen?

 

Goed om even een foto te posten.

Ik denk dat er ook vele uitlopers langs de pot hangen. Daar is het wel de tijd voor. Deze maken elk een wortelaanzet aan, maar die beginnen zich pas echt te ontwikkelen, als er contact is met grond. Je kunt de uitlopers (buiten de pot) nu dus ook nog niet uitplanten, maar je zult ze zelf moeten laten wortelen.

 

Als er al nieuwe plantjes in de pot zijn geworteld, dan kun je - zoals RobO al aangeeft - de jonge planten direct uitplanten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie geen jonge dochterplantjes. Die zou je nu toch al wel moeten hebben of heb je er weggenomen?

 

Je kunt de plantjes voorzicht uit elkaar halen met de vingers en deze uitplanten. Ze zien er zeker niet slecht uit.

Voor doordragers is het telersadvies 4-5 planten per m2.

Maar toch, je geeft aan dat ze 3 jaar oud zijn, dus de verwachting is dat de oogst volgend jaar zal tegenvallen

 

Mijn advies is, om nieuwe (bv. frigo) doordragers in het voorjaar te bestellen en deze direct te planten. Het planten van nieuwe doordragers in augustus of maart maakt niet uit, ze geven beiden dezelfde hoeveelheid vruchten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Dit jaar heb ik voor het eerst doordragende aardbeien (Ostara). Nu lees ik hier en daar tegenstrijdige info over hoe lang je ze het best kunt aanhouden op dezelfde plaats: een jaar, twee jaar, langer? Kan iemand uit ervaring zeggen wanneer ze goed productief zijn?

In het hele rotatieschema van groentegewassen komt één jaar mij het beste uit.

 

 

aangepast door Vinky
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de planten niet veel vruchten dragen en de vruchten zijn ook niet echt lekker, dan zou ik ze zeker niet in de tuin planten.

Wat ik weet zijn aardbeien op hun 2e jaar het meest productief en worden ze na 3 jaar vervangen. Dat doe ik dus ook braaf. Ik vervang met de uitlopers van de hoofdplanten. Heb zelf in de tuin junidragers en doordragers staan. De doordragers geven af en toe een of twee aardbeien, verder niet echt wat. De junidragers daarentegen produceren in een maand zoveel dat je dat niet opkrijgt. Ik oogst dan dagelijks minimaal 1 kilo aardbeien. Hartstikke lekker en dat vinden de buren ook, want opkrijgen lukt niet. Ik maak er jam van, vries het in en eet ze in de yoghurt. Nu moet ik wel zeggen dat ik afgelopen jaar voor het eerst doordragers heb geplant, dus ik verwacht dit jaar wel meer oogst daarvan. En zo niet, dan hou ik het bij mijn junidragers. Heb de soorten Elsanta en Frau Mieze Schindler als junidrager. De doordrager is onder andere ook Ostara. De smaak haalt het nog niet bij de Elsanta, hopelijk is het dit jaar beter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Flup, dank voor je reactie 🤗, maar je geeft geen antwoord op mijn vraag of je Ostara's één of twee of meer jaren moet laten staan om een goede oogst te krijgen.

Met juni-dragers heb ik steeds goede oogsten. Afgelopen jaar kilo's per dag en ook kilo's weggegeven (en ingevroren).

Maar ik wil de oogstmomenten spreiden en vandaar dat ik Ostara erbij heb gekocht. En vandaar ook de vraag of je Ostaras beter elk jaar nieuw stekt, of dat je de plant een paar jaar laat staan.

Ik dank Flup voor zijn reactie maar ik hoop dat anderen me uit ervaring meer kunnen vertellen over de doordrager Ostara.😋

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb vandaag in een anders topic over de Ostara's geschreven.

 

"Bij mij geven de doordragende aardbeien pas het 2de jaar de beste opbrengst (3de jaar trouwens ook enorm veel). In oktober afgelopen jaar was het afgelopen met de aardbeien. Maakt af en toe nog wel bloemen, maar de vruchten in combinatie met nattig weer, niet meer eetbaar. "

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan hier niet goed antwoord op geven, want heb alleen Junidragers, maar volgens dit stukje, http://www.moestuintips.nl/kleinfruit/eenjarig/aardbei/aardbei.php zou het makkelijker moeten zijn met doordragers om ieder jaar een nieuw bedje te maken, omdat de timing minder nauw steekt.

Junidragers moeten in de herfst klaargestoomd worden voor het nieuwe jaar, met latente bloemknopjes en al, om Juni het volgend jaar al goed te dragen. De doordragers zou je na de winter ook nog kunnen uitstekken, als ik dat stukje mag geloven.

Wat ik wel iemand hier op het forum eens heb zien schrijven - ik dacht dat het Bit was - is dat doordragers sneller uitgeput raken, doordat ze voortdurend energie in bloemen en vrucht steken.

 

Mijn ervaring met Junidragers, die ik altijd zo snel mogelijk stek, soms eind Juli al, is dat de stekken gedurende de herfst al tot forse plantjes uitgroeien, en dat de oogst dan het volgende seizoen al dik in orde kan zijn. Maar niet in 2018, toen in Maart al m'n plantjes doodvroren. Als de winter een tik geeft, kan het zijn dat de plantjes niet genoeg energie meer hebben voor een goede oogst. Waarschijnlijk zullen doordragers langer tijd hebben om van een strenge winter te herstellen, want ze zijn niet gebonden aan Juni.

Ik zou in jouw geval doen wat in jouw opzet uitkomt, en rekenen op wat flxibiliteit van de aardbeiplantjes. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de reacties!

Met de Ostara's ga ik voor de ervaring van Rorror: ze blijven in ieder geval twee jaar staan. 

 

Roeier: dank voor de link. De junidragers stek ik ook al in juli - zodra er uitlopers zijn - zodat ze al sterke plantjes zijn als ze de winter ingaan. En als er een late vorst komt, dan gaat er vlies overheen.

Verder heb ik altijd een reservebank van stekken die over zijn: als er iets sneuvelt of ziek wordt, dan kan een plant vervangen worden 🍓

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...