Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Drank stoken


veuvecouderc

Aanbevolen berichten

Speciaal voor mij een apart topic, daar moet ik op reageren!

"destillation sauvage". Nog nooit van gehoord. Niet veel over te vinden, maar je foto's verklaren veel.

De hele dag, met een boekje, onder een boom zitten wachten tot je aperatief klaar is: dat spreekt mij aan!

 

Heet, en zon, dat zit er dit jaar niet meer in. Omdat wachten is niet echt mijn ding is, en proberen wel:

Ik zit te denken aan de volgende proefopstelling (gedestilleerd uit je tekst en foto's):

- Tulband bakvorm (de middelste tuut is te hoog, daar moet ik aan gaan zagen of zo). Wijn -voorverwarmd- in de tulbandvorm.

- Een of ander roostertje, tulbandvorm erop, een of twee waxinelichtjes eronder.

- Daarnaast in het midden onder de tulbandvorm en roostertje een glas. Zo valt het destillaat in het glas buiten de bakvorm, en blijft dus koel.

- Uiteraard vershoudfolie over de tulbandvorm, en iets zwaars in het midden om de destillaatdruppels alleen in het midden, waar het schaaltje staat, te laten vallen.

- Zo'n insteek vleesthermometer door de folie prikken, om het proces te bewaken.

 

Eerst maar eens zien of jouw idee, samen met mijn tulband-aanpassing gaat werken. Daarna misschien toepassen op zelf gegist spul. Daar moet ik nog eerst eens wat over lezen: in wijn zit nauwelijks methanol, in zelf gegist spul mogelijkerwijs wel. Met de sauvage methode is geen onderscheid te maken tussen de fracties. Zelf gegist spul heeft wel een groot voordeel: er zit geen accijns op. Met wijn als basis heb ik die al betaald.

 

Binnen een paar weken mijn ervaringen (hoofdpijn?) en foto's van het tulband experiment.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Henk, wij hebben ons experiment van de site van Matthieu Frecon (heb je je Frans al opgepoetst ), hij is zo'n mobiele stoker waar Jet (appelvrouw) het wel over heeft. http://www.devenir-distillateur.com/.

 

Op dagen dat de zon niet schijnt doen zij het op hun zelfgefabriekte BBQ, de foto hieronder staat ook op hun site. Een dergelijk destileer systeem is volgens deze mensen al meer dan 5000 jaar oud en gebaseerd op de alambic van Tepe Gaura (of Tepe Gawra) - Irak.

 

Ik ben reuzebenieuwd naar je experimenten

568_f9612f76668438340c632e7cc8ca833f.jpg

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn eerste experiment is niet echt geslaagd (wijn in ovenschaal, daarin een klein bakje, heel zachtjes verwarmd tot ca 75 graden op het gas). Weinig opbrengst, smakeloos en slap.

Dat smaakte niet naar meer. Ben nu aan het kijken naar een Portugese alambiek, iets als deze:

769_5e0c0f96469ed987e54cb5fa357792ee.jpg

http://www.copper-alembic.com/shop/index.php?act=viewProd&productId=391

(uiteraard uitsluitend voor decoratief gebruik )

 

Niet mijn ding, maar dit soort apparaten schijnt ook gebruikt te kunnen worden om etherische olien te destilleren.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doet me denken aan de techniek om rozenwater te maken, maar dat levert geen borrel op....

Rozewater maken Tell me more...

 

 

Het is hetzelfde principe. Je doet rozenblaadjes in een pan met water. In de pan zet je een schaaltje om het gedestilleerde water op te vangen. Alleen je wacht hier niet op zonneschijn, maar je zet de boel op een zacht pitje op je fornuis.

 

Ik heb even gezocht naar een instructiefilmpje op Youtube voor je. Er zijn er veel: http://www.youtube.com/results?search_query=making+rosewater&aq=f

 

Een willekeurige...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Smartstill:

Inmiddels veel gelezen over alambieks en andere apparaten. Ik heb gekozen voor de Smartstill, een alles in een apparaat, oorspronkelijk bedoeld voor het destilleren van water. Ook andere vloeistoffen kunnen ermee gedestilleerd worden.

Besteld (http://www.vinimare.nl/contents/nl/d407.html#p4016: EUR 178,-). Snelle en correcte levering.

Korte gebruiksaanwijzing: http://www.vinimare.nl/contents/media/gebruiksaanwijzing%20nederlands%20smartstill.pdf

 

Inmiddels de eerste test gedaan, met 4 L goedkope rode wijn. Later ga ik wellicht zelf stookwijn maken, dat is een stuk goedkoper.

Het apparaat doet wat het moet doen. Ik wilde niet de bijgeleverde 4 L opvangbak gebruiken, omdat ik de fracties wilde scheiden, zodat ik de eerste 30 ml apart kon houden, en ook periodiek het alcoholpercentage dat tijdens een periode van 10 minuten geproduceerd werd, kon meten.

Mijn gefabriekte opstelling ziet er zo uit (het is uiteraard niet noodzakelijk om kristallen wijnglazen als opvangbakje te gebruiken :

769_3d323fdad937305547f6489ccd06314f.jpg

 

Bevindingen:

- Opwarmen van 4 L duurde ruim een uur.

- De ventilator staat altijd aan. Goed hoorbaar, maar niet storend.

- Destilleren duurde een kleine anderhalf uur (je ruikt aan de 10 minuten deelproductie dat het percentage lager wordt)

- Opbrengst hoeveelheid klopte.

- Bereikt percentage (van wijn, 12%): begin: 55%, bij 30% ben ik gestopt. Over totaal: 950 ml, a 45%

 

De smaak, zonder enige toevoeging: valt niet tegen, maar kan beter. Een volgende keer ga ik het carbon filter wel gebruiken.

(En wellicht likeuren maken; whisky essences toevoegen; meer ... Wordt dus vervolgd.)

 

Voor geinteresseerden die bijvoorbeeld hun eigen appelwijn willen maken, en daarna stoken: lees je eerst goed in, ook over pectines en daaraan gerelateerde mogelijk hoge methanol percentages! Je wilt immers ook later dit forum kunnen lezen ...

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik ben een grote liefhebber van kruidenbittertjes. Je weet wel in van die leuke stenen kruiken. Nu kan je dit ook zelf maken [wist ik niet eens] Dus ga ik dit ook eens een keer proberen.

 

Kruidenbitter zelf maken

 

Ingrediënten

 

1 liter jenever

1 gr salieblad

2 gr venkelzaad

3 gr verse citroen rasp zonder het wit

5 gr korianderzaad

10 - jeneverbessen

8 stuks piment

2 - kaneelstokjes

4 zaadjes kardamon

6 stuks kruidnagel

2 stuks steranijs

 

Bereiden

 

Bereiding Gebruik een neutrale alcohol soort, zoals jonge jenever, wodka of brandewijn.

 

Doe alle ingrediënten in een weckfles en schud het elke dag een paar keer gedurende een maand.

 

Voeg tegen het eind van de maand suiker toe naar smaak (ik voeg 100g suiker toe) en zeef de kruidenbitter

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Destilleren mag wel maar de produktie van alcohol is verboden.

Hoever de wet gaat in die beschrijving is mij niet bekend,maar als het zou gaan om destillatie van alcohol,dan kan je gewoon "destilleren" met behulp van onderdruk,wat volgens de wet geen destillatie is .

Door het kookpunt te verlagen is toevoeging van warmte niet nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is alcohol distileren in nederland en frankrijk niet verboden dan ? of spreken we hier puur hypothetisch

 

In belgie vlieg je ervoor in de gevangenis en monster boetses voor tax ontduiking enzo.

 

Volgens mij ontduik ik geen tax wanneer ik de ingredienten koop(of de ingredientenzaadjes heb gekocht) en zelf iets brouw en ook zelf opdrink....maar kan me vergissen...dus...ehhemmm..... ik brouw niks zelf

 

Trouwens in Nederland worden 5 wietplanten gedoogd voor eigen gebruik....zou dat voor een likeurtje dan niet gelden?

 

raar maar waar zie ook http://home.zonnet.nl/nvvoorst/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

De wet; alcohol maken voor oraal genotsgebruik mag niet. Het is wel toegstaan alcohol voor bijvoorbeeld medicinale doeleinden gebruiken.

Stevig gestookt spul ontsmet goed open wonden, dus zolang je geen liqueurtjes brouwt is het proces op zich niet verboden..

 

Iemand verder nog ervaring met de smartstill?

Ik overweeg het als kadootje voor vriend, die geen ruimte heeft voor een opstelling als mijn megaketel

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
alcohol maken voor oraal genotsgebruik mag niet

 

ben ik blij dat ik m'n zelfgestookte borrel altijd anaal inneem

 

Iemand verder nog ervaring met de smartstill?

Ik overweeg het als kadootje voor vriend, die geen ruimte heeft voor een opstelling als mijn megaketel

 

ik heb het ooit ook overwogen, maar ik heb uiteindelijk een klein kolommetje gemaakt van koper welk ik op een weck-ketel heb geplaatst. Het maken van het kolommetje verschafte mij al veel plezier, en ik kan per keer ongeveer met 15 liter stookwijn aan de slag. Beetje old-school, zomers heerlijk in de tuin een avondje stoken, ketel lekdicht maken met een papje van bloem en water...voel me net een moonshiner....beetje balanceren op de grenzen van de wet

 

ga je voor gemak, geen omkijken naar het gehele proces dan werkt de smartstill volgens mij echt wel naar behoren

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...