Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

dringende vraag over windsingel voor fruitbomen


Fruittuin17

Aanbevolen berichten

Ik moet vandaag beslissen waar we de windsingel gaan plaatsen, maar ik twijfel ineens tegen welke wind die boomgaard nou eigenlijk beschermd moet worden. De afgelopen dagen met de vrieskou kwam de wind meer van de oostkant maar normaal gesproken ook juist vaak van de (zuid)westkant. Welke wind moet je de boomgaard tegen beschermen? Aan allebei de kanten staat namelijk foeilijk vanaf de weg.

Ik had ook gelezen dat hoogstammen geen windsingel nodig hebben. Juist liever niet vanwege schimmels enz stond er. Is dat waar? En hebben ze die windsingel ook niet nodig om aan te slaan? Ik zou kunnen overwegen om aan de ene kant een windsingel te zetten en aan de andere kant gewoon de meest windbestendige fruit/notenbomen vooraan bijvoorbeeld.

Wat adviseren jullie? Ik kan er namelijk weinig tot niets op internet over vinden en wat ik vind, is verdeeld

Link naar reactie
Delen op andere sites

Noord en noord-oostkant vooral. Daarvandaan komt de koude en uitdrogende winden. Haag of singel beperkt deze impact + houdt zonlicht (ochtend oost en avond west) niet zo tegen.

 

Is natuurlijk afhankelijk van afstand en hoogte van singel, die je plant.

 

Aan kust vooral is er ook vaak een straffe westenwind. Voor de meeste (inlandse) fruitsoorten is die niet een heel groot probleem. Een goede doorwaaiing kan zelfs een voordeel zijn tegen ziektes en schimmels. Maar voor warmte en beschutting voor warmteminnaars als druiven, vijgen e.d. kun je ook denken aan een 3/4 of zelfs gehele omsluiting. Daardoor kan een microklimaat gemaakt worden waar het 1 a 2 graden warmer is gemiddeld...en dat is veel. Nadeel van zo een omsloten plek, zeker als ze ook nog vrij laag ligt, is dat er eerder vorstschade ontstaat vanwege minder wind...dus ook weer oppassen met soorten die bloeien als het kan vriezen.

 

Tja...alles heeft voor- en nadelen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben aan de noordooskant een lage haag ( tot 2 tot 3 m word deze) en aan de zuid/west kant staat/stond al een massieve laurierhaag voor de ergste wind op te vangen. Als ik weer zou kiezen zou ik een iets minder massieve haag plaatsen.

Er kan ook voor gekozen worden deze niet te dicht te planten.

Ik weet niet waar je zit, maar wij doen idd tegen oosterwind. ZIt je dichter bij de kust,kies dan iets dat luwte geeft tegen de westenwind.

En het feit van microclimaat is zeker zo. Vooral als er aan de noordoostkant geplaats word kan de zon goed de grond voor de singel opwarmen. En het effect word groter als het rondom is. maar dan zit je met doorwaaien met nachtvorst en opdrogen.

 

Ik zou het tendele doen, anders een foto van de omgeving plaatsen?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super bedankt voor de snelle antwoorden!

Hier een foto van de situatie waarbij ik heb ingetekend wat ik graag wil. Ik wilde de windhaag dus al heel graag aan de noordoostkant zoals ingetekend (de groene kronkellijn is de windhaag die dan achter de boomgaard langsgaat en langs de paardenwei/witte driehoek). Dus ik ben blij met dat antwoord.

De zuidwest zijde loopt een dijk langs dus daarom vond ik dat qua aanzicht niet mooi om daar een windhaag te zetten

IMG013432191520259236.PNG

Wij zitten vlakbij oudesluis (kop van noord Holland een kwartier/20min rijden van de kust) dus ik weet niet hoe erg wij zeewind hebben.

Wel zou ik aan de zuidwestzijde een aantal solitaire productiebomen in een rij kunnen zetten die een beetje windbreken, niet te hoog worden en zelf ondanks de wind goed produceren. Zou hazelaar cosford, hallesche riesen en webbs price cob daarvoor geschikt zijn (of worden die te hoog)? Of heeft iemand een ander idee?

Alvast super bedankt voor het meedenken!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt op je tekening de west/noordwest kant afgedekt, de noordkant en de noordoost/oost kant met je nieuwe haag.

Ruim voldoende is mijn inschatting, vooral daar ik hier in mijn omgeving in het westen ook zát fruitboomgaarden zie, geheel zónder windbeschutting. Dat professionele fruitkwekers dat wel doen heeft ook vooral met het onderste uit de kan halen te maken he.

Je hazelnoten worden forse struiken ja. Misschien een groepje op meest west in de gaard, aan de rand ?

Op pal zuid zou ik dat niet zetten nee.

Misschien is een haag met rozenbottels daar op zuid wat ? ( Roza rugosa ) .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als echte windbreker mag er iets hogers tussen. Hazelnoten worden ook breed. Maar die kunnen makkelijk gesnoeid worden. Je zit onder een dijk dus de meeste wind gaat er overheen. Dus dat komt zo wel goed!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja of de wind er echt overheen gaat.. denk het niet. Misschien waait het juist wel wat harder omdat de wind de boomgaard in "valt".

Maargoed we gaan het allemaal meemaken. Ik plant de haag zoals op de tekening en aan de zuidwestkant (parallel aan de dijk dus) zet ik wat windbestendige soorten of een rij hazelaars ofzo.

Heb er zin in! Bedankt voor de hulp

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt alleen bamboe hoort niet bij een oude Hollandse boerderij.

Ik zie trouwens dat bit reageerde dat ik de noordwest kant heb afgedekt... het kwartje valt nu pas. Die bomen zijn daar allemaal weg. Sowieso zijn alle bosjes en bomen die je op de tekening ziet eruit. Waren oa zieke kwijnende iepen en allerlei rotte elsen met kevers erin. Dus alles eruit gehaald

Overigens ben ik toch weer enorm aan het twijfelen of ik de boomgaard wel op die plek wil hebben ivm het uitzicht vanuit het huis. Het uitzicht is nu prachtig en aan de ene kant vind ik het mooi om vanuit de schuifpui zo de boomgaard in te lopen.. aan de andere kant als ik voor het raam ga staan twijfel ik of ik wel blij word van een boomgaard als uitzicht. Met name omdat ik niet gewoon bijv 20 hoogstam bomen van dezelfde soort en hetzelfde ras zet (= een heel rustig beeld) maar allemaal soorten en rassen die allemaal natuurlijk verschillend uitgroeien. En dan bessen ertussen enz... ik denk er nu toch aan om de boomgaard helemaal in de punt te doen. Moeilijk. Als ik het uitteken ziet het er allemaal prima uit maar als ik daarwerkelijk buiten rondloop of op de dijk ga staan slaan de twijfels weer toe. En dit is niet de eerste keer. Denk dat dit al plan nummer 10 is. Overigens is het plantgoed inmiddels besteld maar totdat het daadwerkelijk in de grond staat is het nog niet definitief

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een kwestie van smaak. Ik vind een monocultuur (allemaal dezelfde soort) juist niet erg aantrekkelijk. Het voedselbos vind ik juist ontspannend, want hierin bloeit steeds iets, er valt altijd iets te eten en er zullen veel meer dieren op afkomen. Te denken valt aan: vogels, vlinders, diverse bijen, kevers, muizen... Een dijk ervaar ik niet echt als aantrekkelijk, maar eerder storen, omdat ik deze met mensen associeer.

 

Je kunt ook een stuk in bloemrijk grasland omvormen, hoewel het goed is om er een solitaire boom of struik in aan te planten. Dit is belangrijk voor bv. vlinders en vogels.

 

Jammer dat je de iepen en elzen verwijdert hebt, want je had ze ook gewoon als hakhout kunnen beheren (waarschijnlijk in het verleden gedaan). Dit paste bij de boerderij. Dat gezegd je hoeft niet perse een traditioneel boerderij landschap te creëren. Het voedselbos past hier hoe dan ook niet in. Als je een voedselbos aanplant, dan kun je ook prima bamboes aanplanten (evt. met eetbare scheuten). De aanplant moet zo zijn dat je naar buiten gelokt wordt. Dus er moet iets te zien zijn waar je naartoe wilt gaan. Je zou dus een strook open kunnen houden, zodat je wel het uitzicht behoudt. In de strook zou ook een vijver of waterelement kunnen. Dit zou een flinke verrijking voor het voedselbos zijn.

 

Dood hout is overigens heel waardevol om in het landschap te gebruiken. Dit zal het terrein helpen zich sneller te ontwikkelen. Het is in ieder geval zonde om alles te verbranden en afvoeren is hoe dan ook zonde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is al gebeurd want er zaten overal muizen tussen en in en alles was lelijk en rot. Zo wild moet het niet worden. Een permanatuurtuin past inderdaad ook niet bij de boerderij en het landschap.

Ik geef je groot gelijk over de dijk wb de mensen. Het liefst zette ik een rij metershoge bomen zodat ik geen mens hoefde te zien, maar ook dat past niet in het landschap. Het moet wel een beetje open blijven. Maar omdat ik toch een beetje mijn privacyplekje wil, heb ik het volgende bedacht. De hoogstammen langs de slootkant. Dat is ongeveer 145 meter dus daar kan ik wel 15 fruit en notenbomen kwijt. Die hebben daar dan volop zon, ruimte en lekker de wind door de kroon

Halfstammen in groepjes in de wei. Breken dan een beetje elkaars wind

In de windhaag die ik heb ingetekend zet ik dan allerlei bloeiers en eetbaar spul (bosplantsoen krent, appelbes, vlier, ribes enz, wellicht ook de hazelaar en olijfwilg enz) en in dat omringde vierkant heb ik dan mijn echte privé plek en daar kan ik dan de laagstammen en de aparte dingen kwijt die niet zo groot worden. Enige waar ik me dan nog zorgen over maak is of de windhaag wel genoeg zon krijgt. Zeker dat hele lange stuk ligt op het zuidoosten. Is dat wel een goed uitgangspunt voor veel bloei? Gaat oa om forsythia, seringen, deutzia, spirea, en dat soort bloeiers. IMG2018030823554120961520550238.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik woon vlak bij je en woon zelfs nog dichter bij de kust

Ik denk twee km er vanaf aan zeer open land.

Olijfwilg is zeer doeltreffens. Buxus wonderbaarlijk genoeg ook. Ribes en elzen houden het ook goed vol.

Maar ook taxus hoort bij de zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden....

Deze zijn alle goed te snoeien en weigelia in Langedijk levert zeer voordelige grote planten

Je mag altijd komen kijken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...