Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Druiven snoeien


boerke

Aanbevolen berichten

Ik zie hier al wel kleine okselscheuten verschijnen, maar ik ben nog niet gestart met deze weg te nemen. Ik heb wel reeds enkele ongewenste scheuten verwijderd. Je mag niet te veel in één keer verwijderen, dus daar ben ik wel wel mee begonnen. Nadat dat kans op vorst volledig geweken kun je starten denk ik. Dus ~half mei, met goede vooruitzichten (zoals nu).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kijk niet naar de datum maar toestand van de plant . Hier is eerste snoei al 14 dagen geleden gedaan . Staat tegen een zuidenmuur (20cm van) en er naast een akker daardoor heeft de druivelaar van zonsopgang tot zonsondergang zon . Doordat ik er niet moet passeren kom ik er ook niet elke dag en ik schrok van sommige zijtakken hadden al hun derde kropje in ontwikkeling . En ik laat maximum 2 kroppen per tak staan ,was ik een week eerder gaan kijken waren ze eerder getopt geweest.

 

Bij mijn broer in vogelvlucht geen km staat de druivelaar niet tegen een muur en heeft minder uren zon en ontwikkeling is veel minder en heeft ook nog niet getopt omdat zijn plant er nog niet rijp voor is .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Een vraag, ik heb een druif Alff, een witte plaatselijke druif. Ik heb er ook een paar van aan verschillende forumleden gegeven, (Bit, Thea,Eva)?

De druif groeit als een tierelier en ik laat hem maar een beetje gaan alleen heb ik in het voorjaar driekwart van de trossen eraf gehaald.

 

IK wil nu weten of ik te (veel) te lange snoeren nu kan inkorten. En of ik daarmee de afrijping van de druif versnel of vertraag. De druif is bijna rijp, maar ik zou graag nog een week of twee wachten met te plukken, de wespen beginnen er helaas al aan...

Ik voeg twee foto`s bij waarop jullie hopelijk kunnen zien hoe de druif uitgroeit.

 

Het is de bedoeling dat de druif zowel naar links als naar rechts met een snoer groeit.

Tros2015-08-16-1577591439759320.38Linksom2015-08-16-1516871439759311.38en rechtsom..2015-08-16-1540961439759317.38

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Handig is wel om de juiste begrippen bij de juiste snoeivorm / leivorm te houden. Het woord 'snoer' zegt mij niets bij een druif. Dat klinkt wat belerend Jet, maar anders wordt ik gek en jij ook denk ik. lol.

 

Je druif die ik 2 jaar geleden gezien heb is nu lekker uitgegroeid. Je hebt dus de druif de druif 2 gesteltakken gegeven, 1 naar rechts en 1 naar links. Op die gesteltakken die een bepaalde maat hadden dit voorjaar zijn dus zijtakken gegroeid. De vruchttakken. aan een aantal zijtakken dus ( de vruchttakken ) heb je de trossen behouden. op 1 tak 1 tros he ? en een hoop trossen weggenomen denk ik ? Prima. Helemaal goed. Die vruchttakken nu niet toppen bij jou. Je hebt de takken los naar voren hangen en die groeien niet heel hard. Boven de tros ( naar de groeipunt toe ) hou ik zelf 8 à 10 bladeren staan. Zijn het er heel veel meer en groeit die tak nu nog steeds, kun je die wel toppen. De bladeren aan die tak, boven de tros, helpen de tros mee om de suikers te maken.

 

Dan heb je de sterke groei van de gesteltakken van de druif. Het gaat maar door en door he ? Ik zou die zeker toppen nu om die groei te remmen. In de winter kun je als je echt wel een langere gesteltak wil hebben in de toekomst een punt kiezen waar je hem afsnoeit. Volgend jaar bekijken of die weer verder mag.

 

De vruchttakken en alle andere, nu niet vruchtdragende takken aan die gesteltakken ( de zijtakken dus ) terugsnoeien op 1 a 2 ogen.

 

Je houdt dan de 2 horizontale gesteltakken over met allemaal korte zijtakken gesnoeid op die 1 of 2 ogen dus. Volgend voorjaar groeien uit die ogen weer de nwe vruchttakken. Ook dan de totale struik weer dunnen kwa trossen om mooie trossen te krijgen. De gesteltakken kunnen elk jaar wat langer worden. Maja. Ik zou zelf ook ergens stoppen hoor.

 

Dit advies geldt voor jou druif ter plekke bij jou. Wil niet zeggen dat een ander het ook zo moet doen. Is gewoon 1 manier. Er zijn er tal van. Zelf doe ik het anders.

 

ps : jou stek doet het prima bij mij. Ook de stek die ik daar dan weer van genomen heb doet het nu eindelijk echt goed. Volgend jaar de 1e tros !. Jouw stek geeft dit jaar 2 trossen. Vorig jaar 1.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je uitgebreide antwoord Bit. Wat betreft het woord snoer, ja, denk ik ook eens wijs een woord te weten heet natuurlijk gewoon gesteltak Jet

 

Ik heb je verhaal helemaal begrepen, het me me compleet duidelijk. Prima, zeer bedankt. Morgen eens kijken en de gesteltakken wat korten want die groeien nu over de grond.

De wespen beginnen nu al aan de druiven bij mij trouwens...1 tros is behoorlijk aan t afrijpen, morgen maar een zakje erover heen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

10x moeten kijken naar je foto's hoor

 

foto 1 is een foto van het voorjaar dus ? De rest van nu ?

 

Weet ik niet welke keuze je maakt / gemaakt hebt ? Ga je Cordon of ga je een soort van Guyot snoei nastreven ?

Dat vraag ik ( het ziet er nu als Cordon uit, dat wel ) omdat je ook de vraag stelt of je je gesteltakken terug moet snoeien tot op de stam ? De stam is dus de hoge verticale dan he ?

Het begrip gesteltak wordt gebruikt als je tot op korte loten op de gesteltak snoeit, en niet de gesteltak zélf. = Cordon. Dus eigenlijk hetgeen je laat zien op de foto's van nu. Dan laat je zeg 2 ogen staan op kort eenjarig hout, wat van dit jaar is, op de gesteltak, die je behoudt, meerdere jaren.

Wil je dat ? Dan is dat zo goed, op de bovenste gesteltak na, want waar gaat de groei dan heen komend seizoen ( hangend naar beneden ? ( gordijn teelt ))

Kortom, je foto's brengen me enigszins in verwarring. Welke snoei streef je na ?

 

Is het de bedoeling dat er vruchttakken gaan groeien ui de verticale stam ( je gesteltak dan ook ), en je de vruchttakken naar links en rechts leidt ? Dat kan. Maar dan moet je je korte loten, waar volgend jaar de vruchttakken uit groeien, dus niet tot op de stam terug nemen, maar er kort hout op laten staan.

Wat deed je tot nu, vorige jaren ?

 

Je kan de nú aanwezige horizontale takken dus laten zitten, daar de zijtakken van terugnemen tot op 2 of 3 ogen. Daar groeien dan volgend seizoen je vruchttakken op en die kun je dan omhoog leiden, verticaal aanbindend aan de draden er boven.

Doe je dit, dan kun je je lange stam dus een stuk korter maken. Want je horizontale nu aanwezige gesteltakken heb je het best niet zo heel hoog omdat de vruchttakken omhoog aangebonden moeten worden.

 

Ben ik te volgen ? Zo niet ? gewoon zeggen hoor. Is best lastig nu ook voor mij, want je foto's brengen me wat in verwarring.

 

De knoestige korte stompen. Daar blijft de druif uitlopers maken. Wil je dat niet ( bv ter vervanging van oude gesteltakken, dan kun je zo'n groep staken volgend jaar voorzomer strak tegen de stam wegsnoeien. Niet nu doen ( winter - grote wonden, tegen de stam - geeft kans op bevriezen als we een horror winter krijgen ) en dan komende zomer een paar keer herhalen. Op een gegeven moment stopt dat uitlopen daarop. Jong schot kun je gewoon vroegtijdig, zodra zichtbaar, wegwrijven.

 

Maar misschien kun je zo'n plek ook nog gaan gebruiken om een extra horizontale gesteltak voor Cordon te maken ? Zelf even kijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry voor de onduidelijkheid ,

 

Maar ik zou gaan voor dubbel gordijn snoei , hangend naar beneden teelt (ben ik dan goed bezig ?)

 

Foto 1 is van het voorjaar

 

de andere forto"s van vandaag

 

Met stam bedoel ik de hoge verticale

 

met gesteltakken bedoel ik de horizontale links en rechts van de verticale stam

 

vorige jaren snoeide ik de horizontale gesteltakken terug tot tegen de verticale stam

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah okok ! Dan moet je mn 1e verhaal maar even weggooien ( ik laat het staan voor de anderen, al denk ik niet dat het heel erg duidelijk is mss )

 

Mooi. Gordijnsysteem dus. Dat is eigenlijk gewoon een Cordonsnoei, maar dan in de hoogte. De vruchttakken hangen naar beneden.

 

Dan moet je je gesteltakken niet wegsnoeien tot de stam nee. De nu aanwezige hoge gesteltakken laat je zitten en daar groeien je vruchttakken dan aan komend seizoen. Je hebt er al wat zijtakken zitten zie ik. Die kun je terug snoeien naar 2 of 3 knopen. Ik zou als je absoluut nú wilt snoeien, zeker op 3 knopen snoeien ( en met een flink stuk voorbij de 3e knoop ) , of eigenlijk zou ik lekker wachten tot laat februari of maart. Wat als er de voorspelde horror winter komt ? Snoeiwonden nu, blijven lang kwetsbaar voor invriezen.

 

De lagere gesteltakken snoei je wél weg neem ik aan ?

 

Welke druif is het ? Hij is wel geschikt voor het Gordijnsysteem ? ( die vraag geldt trouwens eigenlijk ook voor keuze Cordon of Guyot ; sorry dat ik daar helemaal niet naar vroeg eerder )

Link naar reactie
Delen op andere sites

De druif heb ik 5 jaar terug als stek van een moederplant gekregen van mijn buurman ,die ondertussen zijn pand al jaren verlaten heeft

 

Zodoende weet ik de naam van de druif niet ,het zijn wel rode

 

Wat bedoel je met de lagere gestel takken wegsnoeien

 

Hoeveel gestel takken moet ik dan overhouden ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gangbaar bij hoge Cordon, of Gordijnsysteem is, dat de vruchttakken van boven naar beneden hangen. Daar moet de groeiwijze van je druif geschikt voor zijn ( lange slappe takken, die ook bij gangbare Cordon en Guyot moeite hebben zich door hun slappe groeiwijze zich in die gangbare systemen te dwingen / leiden )

 

Door de gesteltak hoog te hebben, kunnen de vruchttakken naar beneden hangen, waar ze dan ook dragen al hangend omlaag.

Misschien dat 1 extra gesteltak op halve hoogte ook nog nét wil bij jou ? Ik weet dan niet; jij kent de groeikracht van je druif.

 

Bij alle bovenstaande berichten, ga ik steeds uit van een hele bewuste keuze van snoeiwijze en leid-systeem he ? Daar kun je gerust naar eigen believen van afwijken en naar eigen inzicht op variëren.

 

Belangrijk is of je kiest voor gesteltakken die een aantal jaren vruchttakken moeten maken. Je snoei van de huidige stompjes pas je daar op aan : elk oog wat je laat staan geeft in principe een potentiële vruchttak. Waar je heen moet met je vruchttakken komend seizoen : naar boven geleid, naar beneden hangend, gewoon los laten en 'we zien wel' : kán allemaal. Alleen heeft elke keuze z'n oorzaak en gevolg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom het wel jammer is, dat je niet weet welke druif je hebt, is dat je zijn geschiktheid voor Cordon of Guyot of Gordijn niet zeker weet. Voor gordijn heb je wel een groeikrachtige druif hebben, want anders stopt de groei van je vruchttakken te vlot bij het gaan hangen. Dat maakt dat je bv heel weinig blad aan je vruchttakken zal krijgen ( de bladeren zijn de motoren voor het aanmaken van de suikers )

 

Maar : gewoon uitproberen : zijn de resultaten volgend jaar tegenvallend, kun je altijd overschakelen op de gewone Cordon of er zelfs Guyot van maken.

Of een druif geschikt is voor Cordon of beter voor Guyot, dat kan ook nog eens verschillen, maar daar zijn lijsten voor, als je wél weet welke druif je hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is me allemaal veel duidelijker geworden nu ,waarvoor dank .

 

Hoe meer ik er over las hoe onduidelijker het me werd .

 

Vandaag op het complex zag ik nog een druivelaar verplant worden ,één lang snoer van wel 5m lengte .

 

Moet ge normaal als ge een druivelaar verplant ,de druivelaar niet terug snoeien tot een 30 cm boven de grond ?

 

Maken ze kans ???

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 meter is wel erg veel om te verplanten. Hangt ook van de ouderdom van de druif af en nog wel meer zaken, maar 5 meter zou toch op z'n minst tot 1 of 2 meter teruggesnoeid kunnen worden denk ik. Afhankelijk van wat voor kluit enz. Is de kluit erg mooi en ongebroken, kan de druif best wat hebben, maar heb je kale wortel en is de wortelmassa ook klein, zou ik zeker op de meter gaan zitten ja, of minder.

 

Na ja en sowieso. Een onbenaamde druif ? Dat mag dan wel een byzonder , bewezen lekkere zijn, wil ik die nemen. Een benaamde druif van een goede kweker kost ? 12 tot 17,- ? Heb je 2 jaar later ook je 1e druifje aan hangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker. Maar zo'n mooie wat oudere druif kun je eigenlijk wel gewoon als 'voor de sier' beschouwen toch ? En dan is je doelstelling niet het optimaliseren van je oogst ( kwaliteit van de tros ) , maar gewoon : voor de leuk. Lukt er een leuke oogst ben je helemaal happy, gaat het een paar jaar minder of geheel niet door aantastingen, whatever, dan is het ook niet erg.

Althans, zo zou je deze mooie struik kunnen benaderen. En dan komt de snoei ook niet zo nauw.

 

Wil je de struik re-vitaliseren, zal je wat aan de zichtbare bezemstelen moeten gaan doen. Dat geeft grote wonden, niet erg, maar best naar mijn idee niet nú. Grote wonden zijn vatbaar voor invriezen in de komende winter. Best straks in maart.

 

Wat jij wil. In maar fors uitdunnen die bezems, véél weghalen, geheel weg. en om de 15-20 cm op elke gesteltak wat kort hout laten staan 2 a 3 knopen. Gelijk aan je vorige foto's. Geeft heel veel meer lucht in de struik , minder trossen natuurlijk, maar wel van veel betere kwaliteit.

 

Zie je dit voor jezelf ook als Gordijnsysteem ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

In feite had ik dit in gedachte ,maar dan jaarlijks bij gesnoeid .

 

Dit was het werk van een op leeftijd gekomen dame (80 jaar),die haar tuin jarenlang piekfijn onderhield zowel haar groenten en fruit afgewisseld

 

met bloemen allerlei , maar die het dit jaar wegens gezondheidsredenen heeft moeten opgeven.

 

038-IMG004145991511383939.JPG039-IMG004286961511383990.JPG040-IMG004319061511384012.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah zo !! Als voorbeeld hoe jij jouw druif in de toekomst ziet ? Nou .... helemaal mooi !

 

Maar eigenlijk kan je dan heel veel van hetgeen ik eerder schreef ook wel weer vergeten Sorry, voor de hele verhalen dan ....

 

hernieuwde tips : Zoals je het nu gesnoeid hebt staan ( je eerdere foto's ) , zó laten nu. Straks in maart de zijtakjes die op de gesteltakken staan nog wat verder terugsnoeien op 2 of 3 ogen en verder niks. De druif nú of van de winter kalken en in maart eventueel wat mesten mocht je dat laatste willen.

 

Druif uit laten lopen en dan in juni na de bloei es gaan kijken of je alle uitlopers wil behouden. De struik luchtig houden. Spuiten doe ik zelf nauwelijks. 1x in maart/ april : lichte spuitzwavel besproeiing tegen de druivengalmijt in de dan schuivende knoppen. en nog 1x een week na de bloei. Verder spuit ik niet, maar als jij een wat oudere cultivar hebt, die elk jaar veel meeldauw aantasting toont, kun je nog eens extra spuiten in de zomer. Spuitzwavel is toegelaten in de biologische landbouw; niet geheel onschuldig ! , maar een heel licht middel. Je kan tegen de mijt ook de knoppen in de winter insmeren met een olijfolie. Dat scheelt 1x spuiten.

 

( maar goed. inmiddels zijn we daarmee wel erg offtopic )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een vorm van Cordon snoei wel. Een laissez faire variant van de Cordonsnoei : stiften ( op de laatste foto's wel véél stiften ( bezem ) ) op gesteltakken.

De hoge gesteltakken doen dan denken aan het gordijnsysteem, maar is hier niet echt sprake van lijkt me, vanwege daarvoor ongeschikte soort druif. Geeft niet: is hier niet het doel.

 

Stiften = de kort en wat langer gesnoeide takken van dit afgelopen seizoen.

 

Cordonsnoei maakt gebruik van deze stiften; gesnoeid op 2 of 3 ogen ; elke stift op enige afstand staande op de gesteltak over de hele lengte, zoals ook hier te zien is. Op zich goed te doen, alleen wat erg 'laissez faire' zo ontstaan hier. Op termijn ( hier te zien ) wordt dat een zooitje met hele bossen stiften, té veel ogen dus en dus ook heel veel uitlopers. De druif zal het er best mee doen hoor ! Maar of het optimale zo bereikt wordt, wat de druif te bieden heeft, is de vraag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Over hoe ik mijn druiven wil gaan snoeien moet ik ook nog gaan nadenken, maar komend jaar moet ik eerst een klimsysteem voor ze maken. Het kan zijn dat ik nog niet alle druiven dit jaar kan opbinden, omdat het te duur is. Op dit moment laat ik ze gewoon groeien (snoeien is nog niet nodig). Ik ben aan het twijfelen wat ik moet kiezen voor het klimsysteem mee te maken. Ik wil het liefste het duurzaamste en milieuvriendelijkste systeem, wat natuurlijk een levend systeem zou zijn (heeft echter niet de voorkeur, omdat de druiven over de moestuin heen groeien). Onder de druiven wil ik nog groenten kunnen telen.

 

Ik was aan het denken aan hardhoutenpalen, maar ik zou ook kunnen kiezen voor metalen palen. Hoe hoog moeten de palen zijn en kan ik ze het beste in beton vastzetten? Ik denk dat ik voor draad moet gaan die niet roest of vergaat. Hoeveel draden tussen iedere 2 palen zijn aan te bevelen? Welke materialen zouden jullie aanbevelen? Hoever kan ik het beste de palen maximaal uit elkaar plaatsen? De rijen zijn ongeveer 6-7 meter lang (wisselend). Hoeveel klimruimte moet ik iedere afzonderlijke druif geven? De planten hoeven niet heel veel druiven te geven, maar ik hoop wel van ieder ras hele mooie trossen later te kunnen oogsten. De meeste planten zijn pas 2 jaar oud en gaan waarschijnlijk komend jaar goed groeien. Misschien dat ik het jaar erop de eerste mooie trossen kan verwachten. Sommige rassen zijn pas één jaar en zijn door de vorst en droogte dit jaar bijna doodgegaan. Gelukkig lijkt het erop dat ik ze heb kunnen redden (klein vermogen). Komend jaar gaan ze hopelijk wat meer groeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...