Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Duurzame bordjes voor fruitbomen.


mkleinman

Aanbevolen berichten

Ik heb intussen 47 fruitbomen op mijn volkstuin staan, daar komen nog eens drie bij binnenkort. Nu heb ik een schema waar welke boom staat maar ik zou ook graag bordjes in de tuin willen plaatsen bij elke boom wat het is zodat er nog meer eenheid ontstaat en iedereen kan zien wat wat voor boom is en wat voor vruchten er aan komen.

 

Ik kan alleen nergens duurzame bordjes / bebording vinden ) die ik zelf kan maken die goed bestand is tegen UV licht.

 

Iemand hier tips?

Mijn volkstuinvereniging. Sinds september 2016 600m2 tuin op het complex.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Die had ik inderdaad al gezien. Die zijn prima voor een jaar voor groente. Ik zoek bordjes die duurzaam zijn en jarenlang bij een boom kunnen blijven staan zonder dat de zon de bordjes compleet vervaagd.

 

Zoiets als dit, even snel getekend met Sketchup:

 

bordje96521510304458.jpg

 

En dan is nog de vraag hoe ik de tekst er UV bestendig op ga krijgen.

 

Ik heb een kleine 50 fruitbomen staan waar ik allemaal graag een bordje bij zou willen hebben

Mijn volkstuinvereniging. Sinds september 2016 600m2 tuin op het complex.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien , al of niet verzaagd , zo'n kunststof snijplankje gebruiken dat je op dat afgeschuinde paaltje van jouw tekening schroeft ? Daarop plak je de gewenste tekst die je met een lettertang en lettertape maakt. Het plankje op de foto met als maat 16.5 x 27 cm is in meerdere kleuren te koop bij de Action voor het lullige prijsje van 59 eurocent.

snijplank63841510314825.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...
Metalen etiketten? Zoiets:

standaard-plantetiket.jpg

De Nieuw Tuin verkoopt deze, de Hessenhof in Ede heeft nog iets mooiere (hoedetiket), maar wees snel want ze schijnen niet meer geproduceerd te worden.

Deze bordjes vind je wel op verschillende plaatsen, maar ben bang dat het te klein is.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet hoeveel info je op zo'n bordje wilt zetten. Maar lasergraveren kost niet veel geld.

Als je alleen de naam wilt noteren heb je ook rubberen bandjes waar je tekst in kunt laten graveren. Deze kun je dan met 2 spijkertjes rond de boompaal slaan en is zeer weerbestendig.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat weervaste stiften enzo op welk materiaal dan ook na 2, 3 jaar weggevaagd zijn.

Graveren in RVS is delen beste optie als je veel tekst wenst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ter aanvulling : dit topic gaf jaren terug al een voorzet met oa. een vergelijkende test wat betreft 'leesbaar blijven de jaren door' van diverse stiften:

labels-etiketten-t698-100.html?hilit=label#p242745

 

De betere stiften uit die kleine vergelijkende test ( zelf heb ik de Hema ) zijn hier na 4 jaar nog hetzelfde leesbaar als in het begin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

De enige echt duidelijke en blijvende die ik ken, na van alles geprobeerd te hebben, zijn gebakken van keramiek, steengoed.

 

Mijn lief doet aan potten bakken en draaien en dan is er altijd klei die na een aantal keren draaien overblijft (de structuur is dan weg). Ze spaart die voor me op en ik maak er repen van. De letters kras ik er in met een prikpen en kleur die met zwarte engobe of pigment. Ook prik ik er een gat in om ze in de bomen en struiken te kunnen hangen. Dan worden ze 1 keer voorgebakken (zogenaamde biscuit-bak) op 900 graden, niet apart met samen met haar werkstukken. Daarna behandeld met transparante glazuur en - steen goed heeft die temperatuur nodig - nog eens gebakken op 1200 a 1250 graden. Het resultaat is bijna voor eeuwig, zolang het niet kapot valt. Zelfs mosvorming zal geen probleem zijn omdat de letters verdiept zijn, maar verbleken of vergaan zal niet gebeuren. Het is zeer bewerkelijk, maar een betere manier kan ik niet bedenken. Zie voorbeeld op snelle foto bij kunstlicht hieronder.

 

keramiek-naambordje49791577232549.jpg

 

De 2e, maar toch al veel mindere, manier is met slagletters in aluminium plaatjes de naam slaan. Materiaal is moeilijk te zagen en in te boren en ook mooi en duidelijk inslaan van de letters is niet makkelijk. Maar ze gaan wel een heel aantal jaren mee.

 

Wat ook vrij lang, 4 a 5 jaar, goed leesbaar blijft is de latjes van hardhouten borderranden die ik bij de Gamma koop. IJzerdraad verwijderen en met balpen aan een kant de naam inkrassen. Doordat je niet alleen schrijft met iets wat niet verbleekt, maar ook nog in het hout krast is er een zeker relief, dat langer leesbraa blijft dan de inkt. Aan de andere kant schilder ik de tekst met oost-indische inkt, dat ook lang zichtbaar blijft. Vocht en mos en regen tasten het hout na een paar jaar aan...dan moet je ze gaan vervangen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Top die 'gebakken' etiketten!

 

Ik ga nu proberen met aluminium stroken (+/- 3 mm dik) waar ik met slagletter en slagcijfers de naam ed inklop

Zou ook voor eeuwig moeten zijn

Aangezien ik met bakken werk ga ik ze voor de planten vastvijzen

 

Roesten niet, zijn niet breekbaar, makkelijk te maken en goedkoop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga nu proberen met aluminium stroken (+/- 3 mm dik) waar ik met slagletter en slagcijfers de naam ed inklop

Zou ook voor eeuwig moeten zijn

 

Roesten niet, zijn niet breekbaar, makkelijk te maken en goedkoop

 

Ik zoek geregeld met een metaaldetector in de bossen. Aluminium wat in de tweede wereld oorlog werd gebruikt, is in zijn geheel vergaan tot poeder. Het roest inderdaad niet, ze noemen het oxideren. Als de aluminium onbewerkt in de openlucht wordt blootgesteld, begint de oxidatie direct. Erosie is met een paar maanden zichtbaar. Zelfde principe als blank staal. Benieuw hoe jouw bordjes er over een paar jaar uitzien. Het zal je tijd wel uitzingen denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De aluminium stroken die er nu in omloop zijn zijn allemaal behandelt of er zitten andere stoffen in die het geheel duurzaam maakt, kan je echt niet meer vergelijken met de onbehandelde en onzuivere aluminium van tientallen jaren geleden.

 

Aluminium wordt tegenwoordig in de aotowereld gebruikt voor velgen, carters, motorblokken, achterbruggen, assen etc. Ook in de bootwereld zijn er tal van aluminium toepassingen welke zelfs aan zeewater worden blootgesteld.

Je kan ook makkelijk zelf bijkomend beschermen met een UV bestendige vernis of bvb een simpele verf.

 

Onderdelen van motorfietsen worden beschermd met bvb Restom VCA 4040 (blank) en kort (3 à 5') gebakken in een oven op 180 °C.

Wil je echt 100% zeker zijn dan zou je dit thuis ook kunnen doen, gewoon na het goed drogen in de huisoven bakken maar voor buiten is dit echt niet nodig.

 

Onderdelen voor boten worden geregeld beschermd met bvb 1 componenten polyurethaan vernis type SUPER G8, normaal voor het beschermen van hout maar ook uitermate geschikt voor aluminium. Opgelet! niet geschikt om te bakken!!

 

Belangrijkste, als je wil vernissen, is het proper maken (fijne schuurspons tot het blinkt) en ontvetten (aceton)

 

 

Als het al oxideert dan niet verwijderen, de oxidatie beschermd tegen verdere verwering

Gaat ook op voor staal, eens verroest dan is het beschermd, niet eeuwig zoals ik aanhaalde maar toch zeker vele jaren afhankelijk van de dikte van het materiaal en al zeker lang genoeg om mij te overleven.

 

Deze winter nog maak ik plaatjes, zullen daarna evalueren wat het geeft

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...